Moskisvet.com
Dallas Mavericks

Športi z žogo

40 let ekipe Dallas Mavericks, ki z Dončićem piše novo poglavje

A.P.
04. 05. 2020 06.00
0

Franšiza Dallas Mavericks je 1. maja praznovala 40-letnico obstoja, letošnja sezona je tako njihova jubilejna, štirideseta v najmočnejši košarkarski ligi na svetu NBA. Ekipa je bila ustanovljena leta 1980, ko je liga odobrila razširitev, čeravno je imel Teksas že dva predstavnika, in sicer ekipi San Antonio Spurs ter Houston Rockets in je beležila minus. Istega leta so prižgali zeleno luči tudi ekipi iz Minneapolisa, ki pa je vlogo umaknila in se ligi pridružila šele leta 1989 (Minnesota Timberwolves). Kljub temu so Dallasu dovolili, da se priključi ligi, za kar so morali lastniki plačati pristojbino v višini 11,27 milijona evrov (12,5 milijona ameriških dolarjev).

V nadaljevanju predstavljamo nekatera bolj zanimiva dejstva in statistične podatke o ekipi Dallas Mavericks:

3. februarja 1979, dan pred All-Star tekmo v Detroitu, je tedanji komisar lige Lawrence O'Brien naznanil, da se bo v sezoni 1980/81 liga razširila za dve ekipi, in sicer Dallas in Minneapolis.

Lawrence O'Brien je bil komisar lige med letoma 1975 in 1984.
Lawrence O'Brien je bil komisar lige med letoma 1975 in 1984. FOTO: Profimedia

Ekipa iz Dallasa je ime dobila po priljubljeni TV-seriji Maverick (1957–1962). Delež v ekipi, ki sta jo ustanovila Donald Carter in Norm Sonju in lastniško razrezala na 24 delov (4,13-odstotni delež), da bi lažje našla investitorje, je imel tudi igralec James Garner, ki je igral lik Breta Mavericka, ki je moštvu posodil ime. Ime so na glasovanju izbrali navijači. V ožjem izboru sta bili še imeni Wranglers in Express. Zmotno je prepričanje, da so ime dobili po govejem mladiču, zato slovenski prevod Telički ni pravi, saj beseda v resnici ni prevedljiva (glej v nadaljevanju). Logotip in maskota pri tej zmedi kaj dosti ne pomagata, zato je najbolje, da se jih označuje s kalkom (t. j. neposredni prevod), torej Maveriki ali Mavsi, kot je njihov vzdevek. Napačno prevajanje oz. naslavljanje moti tudi lastnika Marka Cubana, o čemer si lahko več preberete TU.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
5 let od Dončićevega debija v dresu Real Madrida
Preberi še
5 let od Dončićevega debija v dresu Real Madrida

Beseda ''maverick'' je težko prevedljiva, z njo pa so v 19. stoletju začeli imenovati nežigosano živino. Za to je kriv Samuel Maverick, veleposestnik in lastnik velikega števila krav, ki svoje živine za razliko od drugih rejcev ni žigosal, češ da ni želel mučiti živali. Preostali rejci so imeli drugo razlago, saj da je na ta način kradel živino drugim. V 19. stoletju posesti niso bile strogo ločene in je lahko dolgo časa trajalo, da so novorojeno živino kavboji našli in ožigosali. Če so tako Maverickovi ljudje naleteli na mlado nežigosano živino, so trdili, da je njihova, kar je Maverick dosegel tudi na pravnem nivoju. Pri tem mu je pomagalo dejstvo, da je bil tudi župan San Antonia, zato si je pravila prikrojil po svoje. Divji zahod, pa to. Njegova logika je postala tako slavna, da so nežigosane živali začeli imenovali kar ''mavericki''. Ker so tedaj žigosali pretežno konje in goveda, zato je bil ''maverick'' bodisi žrebiček ali teliček. Z ''maverickom'' so kasneje začeli označevati tudi svobodnega človeka, ki ne želi pripadati nobeni skupini. Kot ''mavericka'' označujejo tudi politika, ki ne sledi navodilom stranke, ampak se odloča po lastni vesti.

Dirk Nowitzki v svoji prvi sezoni v ligi NBA.
Dirk Nowitzki v svoji prvi sezoni v ligi NBA. FOTO: Profimedia
6 manj znanih dejstev o Dallasu, mestu, ki je postal drugi dom Luke Dončića
Preberi še
6 manj znanih dejstev o Dallasu, mestu, ki je postal drugi dom Luke Dončića

Kljub temu, da je stara že 40 let, so Mavericksi ena mlajših franšiz v ameriški košarkarski ligi NBA, ki je svoj debi doživela leta 1946 in danes šteje 30 ekip (29 iz ZDA in eno iz Kanade).

Dallas Mavericksi prve tri sezone niso imeli pretiranega uspeha na parketu, v četrti sezoni pa so se prvič prebili v končnico, in sicer z izkupičkom 43-39, kar je bilo tudi prvič, da so v rednem delu imeli pozitivno razmerje zmag in porazov. To je zadoščalo za četrto mesto v zahodni konferenci. V prvem krogu so izločili ekipo Seattle SuperSonics, v drugem krogu pa naleteli na previsok zid po imenu Los Angeles Lakers pod vodstvom Magica Johnsona.

V krstni sezoni so dosegli 15 zmag in utrpeli 67 porazov. Prvo tekmo so odigrali 11. oktobra 1980, ko so v domači dvorani premagali San Antonio Spurse s 103:92. Njihova najslabša sezona do zdaj je bila sezona 1992/93, ko so dvignjenih glav parket zapuščali vsega 11-krat. Franšiza je prave uspehe začela žeti šele s prihodom Dirka Nowitzkega oz. Marka Cubana (več o njima v nadaljevanju).

Wang Zhizhi je bil prvi kitajski košarkar v zgodovini lige NBA. Dallas ga je v 2. krogu nabora (skupno 36. izbor) izbral prav Dallas.
Wang Zhizhi je bil prvi kitajski košarkar v zgodovini lige NBA. Dallas ga je v 2. krogu nabora (skupno 36. izbor) izbral prav Dallas. FOTO: Profimedia

Najdaljša suša brez končnice je trajala deset let, in sicer med letoma 1990 in 2000.

V 40 letih je njihovo razmerje zmag in porazov 1572:1526 (49,9-odstotna uspešnost), medtem ko je razmerje zmag in porazov v končnici 91:105 (46,4-odstotna uspešnost). V finalih imajo 50-odstotni izkupiček: ena zmaga (sezona 2010/11) in en poraz (2005/06). Obakrat jim je nasproti stala ekipa Miami Heat.

Manj znana dejstva o Miamiju, drugem domu Gorana Dragića
Preberi še
Manj znana dejstva o Miamiju, drugem domu Gorana Dragića

Mavericksi so poleg naslova prvak lige NBA trikrat osvojili svojo (jugozahodno) divizijo, in sicer leta 1987, 2007 in 2010 ter dvakrat naslov prvaka zahodne konference (2006 in 2011).

Mavericksi si lastijo izjemen rekord, saj so vse od decembra 2001 razprodali vse tekme v domači dvorani. Pred letošnjim All-Star premorom – na tekmi vseh zvezd je kot prvi Slovenec v prvi peterki zaigral tudi Luka Dončić – so razprodali 815 tekem zapored. Danes so že pri številki 820. Njihov dom, ki je v času gradnje pogoltnil 420 milijonov ameriški dolarjev, American Airlines Center, kamor so se preselile v sezoni 2001/02 – pred tem so imeli domicil v dvorani Reunion Arena, ki so jo porušili leta 2009 – lahko posedi 19.200 navijačev (skupno jih sprejme 21.146). S tem so podrli prejšnji rekord Portlanda, ki je med letoma 1977 in 1995 814-krat zapored razprodal svojo dvorano. V prvi sezoni si je domače tekme v povprečju sicer ogledalo 7.789 ljudi.

Dallas je prvo ime nabora (draft) dobil le enkrat, in sicer leta 1981, ko je v svoje vrste pripeljal Marka Aguirra. Leta 1989 se je po menjavi za Adriana Dantleyja preselil k Detroit Pistonsom in z njimi osvojil dva zaporedna naslova prvaka. Sicer pa so do zdaj Mavsi le sedemkrat izbrali top 5 ime na draftu, je pa ekipa znana po tem, da ima nos za košarkarje nižje na seznamu.

S prihodom Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa lahko Dallas znova sanja o naslovu prvaka.
S prihodom Luke Dončića in Kristapsa Porzingisa lahko Dallas znova sanja o naslovu prvaka. FOTO: Profimedia

Največ rekordov med Mavsi ima v lasti Nemec Dirk Nowitzki, ki je med drugi postal prvi igralec, ki je 21 zaporednih sezon igral za isto ekipo. Kot devetega ga je na naboru leta 1998 izbrala ekipa Milwaukee Bucks, ki ga je v paketu s Stevom Nashom in drugimi poslala v Dallas. Nowitzki je med drugim osvojil naziv najkoristnejšega igralca rednega dela sezone (MVP, 2007) in MVP finala (2011) ter bil 14-krat udeleženec tekme vseh zvezd, tudi v svoji poslovilni sezoni. Skupno je za Dallas odigral 1.522 tekem in na parketu prebil 51.368 minut ter v tem času dosegel 31.560 točk ali v povprečju 20,7 na tekmo.

Luka Dončić si je v ligi NBA ekspresno pridobil spoštovanje in simpatije ne le gledalcev, pač pa tudi košarkarjev.
Luka Dončić si je v ligi NBA ekspresno pridobil spoštovanje in simpatije ne le gledalcev, pač pa tudi košarkarjev. FOTO: Profimedia
Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis
Preberi še
Tako so videti prve ''Jordanke'', ki nosijo Dončićev podpis

Najmanj točk v zgodovini je Dallas dosegel na tekmi proti Milwaukeeju 22. novembra 1997, ko so v 48 minutah zmogli le 62 točk. Največ – 156 točk – so dosegli proti Houstonu, in sicer 11. aprila 1995. Na tekmi, ki jo je odločil drugi podaljšek, so jim Rakete nasule 147 točk, kar je največ, kar so jih prejeli. Najmanj točk, in sicer 68, so do zdaj dovolili ekipi Utaha 12. decembra 1997, z največjo razliko pa so zmagali 13. novembra 2014 proti Philadelphii, ki so jo premagali za kar 53 točk. Najhujši poraz so utrpeli proti Sacramentu 29. decembra 1992, ko so izgubili z 58 točkami razlike.

Dvorano American Airlines Center si Mavsi delijo z NHL ekipo Dallas Stars, ki je prav tako le enkrat postala prvak hokejske lige NHL. Stanleyjev pokal so dvignili v sezoni 1998/99.

Dallas Mavericks so leta 1994 kot drugega na naboru izbrali Jasona Kidda, ki je za Maverickse igral do leta 1996, nato pa ponovno med letoma 2008 in 2012.
Dallas Mavericks so leta 1994 kot drugega na naboru izbrali Jasona Kidda, ki je za Maverickse igral do leta 1996, nato pa ponovno med letoma 2008 in 2012. FOTO: Profimedia

Leta 2000 je ekipo za 285 milijonov ameriških dolarjev kupil ameriški poslovnež rusko-romunskih korenin Mark Cuban, ki je večinski delež odkupil od tedanjega lastnika H. Rossa Perota mlajšega. Slednji je franšizo kupil marca leta 1996, in sicer od prvotnega lastnika Dona Carterja. Slednji je ekipo ustanovil v partnerstvu z Normom Sonjujem. Od Cubanovega prihoda za krmilo ekipe je ta kar 15-krat igrala v končnici, pred tem pa le šestkrat.

Cuban, ki ni običajen lastnik, vsako sezono od lige prejme denarne kazni zaradi svojega (pre)dolgega jezika. Leta 2018 je dobil 600.000 ameriških dolarjev visoko kazen, ker je dejal, da ekipa namerno ''tanka'' (namerno izgubljati v lovu za čim višjim izborom na naboru), tudi v tej sezoni pa je moral zaradi neprimernih in škodljivih javnih komentarjev zoper sodnike globoko seči v žep in plačati kazen v višini 500.000 dolarjev.

Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''
Preberi še
Marko Milič: ''Enkrat sem ga udaril po roki, dvakrat pa je šel mimo mene kot vlak''

Leta 2018 je nov obraz in steber projekta franšize postal Luka Dončić, ki je v Dallas prišel po kupčiji z Atlanto, ki je v nasprotno smer poslala peti izbor (Trae Young). Dončić je bil na naboru izbran kot tretji, prvi izbor pa je bil DeAndre Ayton z Bahamov, ki je pristal v Phoenix Sunsih. Med njiju se je vrinil Marvin Bagley III, ki ga je izbral Sacramento.

Luka Dončić, ki je prvenstveno organizator igre in dobro zaposluje svoje igralce, je 81 odstotkov svojih košev dosegel brez asistence.

Mark Cuban je v ekipo vdahnil novo življenje.
Mark Cuban je v ekipo vdahnil novo življenje. FOTO: Profimedia

V aktualni, a zaradi pandemije koronavirusa prekinjeni sezoni je Dallas najbolj ofenzivno moštvo lige, saj ekipa na tekmo v povprečju dosega 116,7 točke na 100 posesti.

V različnih obdobjih je imel Dallas največje rivalstvo z ekipami Miami Heat, San Antonio Spurs, Phoenix Suns, Sacramento Kings, Houston Rockets in Los Angeles Lakers, mednje pa bi lahko šteli tudi ekipo Oklahoma City Thunder.

Za Dallas je igral tudi Dennis Rodman.
Za Dallas je igral tudi Dennis Rodman. FOTO: Profimedia
Pikantne podrobnosti iz življenja Dennisa Rodmana
Preberi še
Pikantne podrobnosti iz življenja Dennisa Rodmana
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382