Moskisvet.com
Marko Milič

Športi z žogo

25 let od znamenitega zabijanja Marka Milića, ki še danes naježi kožo

A.P.
04. 03. 2020 12.24
3

4. marca 1995 so si ljubitelji košarke zapomnili po znamenitem zabijanju tedaj komaj 17-letnega Marka Miliča, ki je na tekmi All-Star v Tivoliju uprizoril enega najboljših zabijanj, ko je najprej zabil preko motocikla, nato pa še preko avtomobila.

Mineva 25 let od znamenitega zabijanja Marka Miliča, ki je pred nabito polno dvorano Tivoli na tekmi v zabijanju po vzoru lige NBA pred štiri tisoč gledalci v finalu s pošastnim zabijanjem premagal Borisa Gorenca. 4. marec 1995 se je s tem zapisal v zgodovino slovenske košarke.

Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?
Preberi še
Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?

Milić je že leto prej na tekmi vseh zvezd zabil preko treh fantov, za zabijanje preko avtomobila pa se je pripravljal mesec dni. Za ogrevanje – v polfinalu – je zabil prek motorja, v finalu pa je v drugem poskusu uspel zabiti še preko avtomobila in dvorano spravil v delirij.

Milko in Gogi.
Milko in Gogi. FOTO: Profimedia

''Legendarni hokejist Seme je imel pred Tivolijem parkirano majhno mazdo. Rekel sem si, da bi jo preskočil, če bi imela odprto streho. Janezu Rajglju sem rekel, da če bi imel takšen avto, bi ga na All-Starju lahko preskočil, saj sem prejšnje leto preskočil tri fante. Čez 14 dni mi je dejal, da mi je uredil avto. Ampak ta je 30 centimetrov višji,'' je ozadje legendarnega zabijanja, kakršnih smo vajeni z onstran luže, tedaj pojasnil legendarni slovenski košarkar, ki pa se ni ustrašil izziva.

Milič in nekdanji Dragićev soigralec pri Miamiju, Dwayne Wade.
Milič in nekdanji Dragićev soigralec pri Miamiju, Dwayne Wade. FOTO: Profimedia

Zabijanje je odmevalo tudi v ligi NBA, Milič pa je kasneje hondo CR-X precel v trajno last. A še prej je moral opraviti vozniški izpit, saj je bil tedaj star komaj 17 let. Zabijanje je bilo zgolj uvod v njegovo bogato športno kariero. Pot ga je vodila tudi v najmočnejšo ligo na svetu, kjer je oral ledino, saj je bil prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi NBA, kjer danes blestita Goran Dragić in Luka Dončić. Leta 1997 so ga kot peti izbor v drugem krogu izbrali pri Philadelphii (34. izbor), ki ga je poslala k Soncem iz Phoenixa, za katera pa se na 44 tekmah ni naigral. Kariero je sicer začel pri kranjskem Triglavu, pred NBA-jem pa je igral za Olimpijo, kamor se je tudi vrnil po vrnitvi v Evropo, nato pa zaigral še za Real iz Madrida in številne italijanske in druge klube, preden leta 2015 ni sklenil bogate in kar 24 let trajajoče košarkarske kariere.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382