Moskisvet.com
Smrt v športu

Šport

Smrt v športu: športniki, ki so umrli pred očmi javnosti

A.P.
26. 07. 2019 07.12
0

Potem ko je nekaj dni po dvoboju za posledicami poškodbe glave umrl ruski boksar Maksim Dadašev, smo pobrskali po športni zgodovini in preverili, kateri športniki so tragično umrli ''na igrišču''. Žal tovrstne smrti kljub številnim varovalkam niso redkost, saj smrt neredko kosi v številnih športnih disciplinah.

Maksim Dadašev je zadnja športna žrtev, a še zdaleč ne edina, ki je ugasnila v žaru borbe. Čeprav različne discipline prinašajo različna tveganja, pa smrt ne izbira, saj je tudi tako ''nenevaren'' šport, kot je nogomet, terjal že precej visok krvni davek. Seveda še zdaleč nismo našteli vseh tragičnih junakov, smo pa izpostavili nekatere vidnejše tragedije.

Do roba in čez: intervju z »ultra« tekačico Tino Robba
Preberi še
Do roba in čez: intervju z »ultra« tekačico Tino Robba

Maksim Dadašev

Boksar Maksim Dadašev je med dvobojem v ameriškem mestu Oxon Hill dobil tako hud udarec v glavo, da so ga morali po predane dvoboju prepeljati v bolnišnico, zdravniki pa so ga nemudoma dali v umetno komo. V dvoboju proti Portoričanu Subrielu Matiasu je njegov trener v 11. rundi v ring vrgel brisačo in s tem na silo prekinil dvoboj. Žal je bilo to prepozno. Po operaciji možganov ni več okreval in je kmalu nato umrl.

Michele Scarponi

Aprila leta 2017 je za posledicami prometne nesreče umrl vrhunski italijanski kolesar Michele Scarponi, ki ga je med pripravami na Dirko po Italiji v italijanskem Filottranu do smrti zbil kombi.

Wouter Weyandt

Leta 2012 se je na Dirki po Italiji med tretjo etapo tragično ponesrečil belgijski kolesar Wouter Weylandt, ki je umrl med spustom iz gore Bocco, ko je s pedalom zadel v zid in zletel s kolesa.

Fabio Casartelli

Tudi leta 1995 je kolesarska dirka vzela veliko ime. Na Dirki po Franciji se je med etapo med spustom iz prelaza Col de Portet d'Aspet smrtno ponesrečil italijanski kolesar Fabio Casartelli.

Ray Chapman

Igralec ameriškega baseballa Ray Chapman (Cleveland Indians) je edini igralec v ligi MLB, ki je umrl za posledicami poškodbe na igrišču. Tragični dogodek se je zgodil na tekmi proti ekipi New York Yankees leta 1920, ko ga je v glavo zadel met Carla Maysa. 12 ur kasneje je v bolnišnici za posledicami udarca žogice umrl.

Antonio Puerta

Mladi španski nogometaš Antonio Puerta se je leta 2007 zgrudil na tekmi prvega kroga španske lige med Sevillo in Getafejem. Prvič je zavest zaradi srčnega napada izgubil na igrišču, kasneje pa še v slačilnici. Med zastoji je prišlo do poškodbe možganov, v bolnišnici pa je bil v umetni komi, kjer pa je tudi zaradi odpovedi številnih organov kmalu umrl.

Antonio Puerta
Antonio Puerta FOTO: Profimedia

Marc Vivien Foe

Podobno tragična usoda kot Španca je doletela tudi Kamerunca Marca Viviena Foeja, ki je na tekmi pokala konfederacij proti Kolumbiji leta 2003 umrl zaradi srčnega zastoja. Trpel je za dedno srčno napako imenovano hipertrofična kardiomiopatija.

Ayrton Senna

1. maja leta 1994 je svet izgubil brazilskega dirkaškega superzvezdnika Ayrtona Senne, ki se je smrtno ponesrečil na VN San Marina v Imoli. Usoden je bil sedmi krog, ko je v ovinku Tamburello s 310 km/h zletel s steze. Usodna je bila železna palica, ki kolo povezuje z dirkalnikom, saj mu je prebila čelado in usodno poškodovala glavo.

Marco Simoncelli

Leta 2011 se je na dirki MotoGP za VN Malezije smrtno ponesrečil Hondin zasebni dirkač,Marco Simoncelli. V nesreči v Sepangu, v katero sta bila vpletena tudi Valentino Rossi in Colin Edwards, je nesrečni Italijan izgubil čelado in mu kljub 45-minutnemu oživljanju ni bilo več pomoči.

David Poisson

Leta 2017 se je med treningom smuka v kanadski Nakiski smrtno ponesrečil 35-letni francoski alpski smučar David Poisson, ki je po padcu trčil v drevo in umrl na kraju nesreče.

Ulrike Maier

Padec je bil usoden tudi za 26-letno avstrijsko alpsko smučarko Ulrike Maier. Za vzrok smrti slednje je dolgo veljal zlom tilnika po trku z glavo v merilni stebriček, ki pa je bil kasneje ovržen. Umrla je dve uri in pol po padcu, ko ji je zgrabilo robnik smučke, jo razkačilo in izstrelilo z ledene proge. Ob padcu je izgubila čelado in negibno drsela po strmini.

Owen Hart

Rokoborec Owen Hart je veljal za enega najbolj talentiranih in prijaznih borcev, ki je umrl medtem, ko so ga našemljenega v lik Bluea Blazerja spuščali s stropa v ring. Zaradi maske je izgubil orientacijo, se pomotoma odpel in omahnil 24 metrov globoko, kar je bilo zanj usodno.

Reggie Lewis

Leta 1993 je smrt pretresla tudi ameriško košarkarsko ligo NBA, ko je zaradi odpovedi srca med treningom nenadno umrl Reggie Lewis, košarkar ekipe Boston Celtics, ki so ga zdravniki pred tem sicer opozarjali, da z igranjem košarke resno ogroža svoje življenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394