Moskisvet.com
Velo d'Or 2019

Šport

Roglič v igri za kolesarskega oskarja

A.P.
07. 10. 2019 21.16
0

Tudi kolesarstvo ima svoj Ballon d'or, ki mu pravijo Velo d’Or. Letos je za kolesarskega oskarja nominiran tudi slovenski kolesarski šampion Primož Roglič.

Na seznamu kandidatov za prestižno nagrado Velo d’Or, ki jo podeljuje francoska kolesarska revija Velo Magazine, je enajsterica kolesarjev in ena kolesarka. V eminentni družbi je tudi slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo Visma), ki je pretekli vikend prvič prišel še do zmage na enodnevni dirki (Giro d'Emilia) in se z zmago še utrdil v vodstvu na UCI-lestvici. Večkratni kolesar leta in dobitnik zlatega kolesa v Sloveniji – tega Kolesarska zveza Slovenije podeli kolesarju, ki je najvišje uvrščeni na svetovni lestvici – je trenutno eden najbolj vročih kolesarskih imen v karavani, zato nominacija za zlato kolo po izboru Velo Magazina ni presenečenje.

Zmagovalci vse treh letošnjih tritedenskih dirk.
Zmagovalci vse treh letošnjih tritedenskih dirk. FOTO: Profimedia

Gre za veliko priznanje, a letošnji rezultati Zasavca govorijo sami zase. Kot prvi Slovenec in prvi za ekipo Jumbo Visma je dobil tritedensko preizkušnji (Dirko po Španiji), bil tretji na Dirki po Italiji, dobil tri enotedenske dirke (po Združenih arabskih emiratih, Tirreno-Adriatico in po Romandiji) ter jesensko klasiko. Roglič s temi rezultati kotira zelo visoko in ima realne možnosti, da pobere prestižno nagrado, ki se podeljuje ob koncu sezone in jo odločijo glasovi mednarodnih novinarjev, ki so specializirani za kolesarstvo. Roglič ima sicer tudi tu izjemno močno konkurenco.

Primož Roglič in Tadej Pogačar sta na Vuelti spisala slovensko kolesarsko pravljico.
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta na Vuelti spisala slovensko kolesarsko pravljico. FOTO: Profimedia

Njegova glavna tekmeca sta zagotovo Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), ki mu diha za ovratnik na svetovni lestvici in je kot Roglič dobil kopico odmevnih dirk (Milan-San Remo, Flèche Wallonne in Strade Bianche) ter dodobra poživil Tour, prav tako pa tudi mladi zmagovalec francoske pentlje, Kolumbijec Egan Bernal (Ineos). Seveda ne gre odpisati niti belgijskega čudežnega dečka Remca Evenepoela in njegovega neuničljivega rojaka Philippa Gilberta, v igri pa so še hitri Italijan Elia Viviani  (vsi Deceuninck – Quick-Step), Nizozemec Mathieu van der Poel (Corendon-Circus), zmagovalec Gira, Ekvadorec Richard Carapaz (Movistar), avstralski šprinter Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in še en stari maček, Danec Jakob Fuglsang (Astana).

Roglič se je po slavju v Italiji pošalil, da ga ja k zmagi na dirki Giro d'Emilia gnala misel na mortadelo.
Roglič se je po slavju v Italiji pošalil, da ga ja k zmagi na dirki Giro d'Emilia gnala misel na mortadelo. FOTO: Profimedia

Presenetljiva zmaga na cestni dirki na svetovnem prvenstvu v Yorkshiru je nominacijo prinesla še Dancu Madsu Pedersonu (Trek-Segafredo), žensko čast pa rešuje Annemiek van Vleuten (Michelton-Scott), ki je na svetovnem prvenstvu uprizorila redko viden uspešen pobeg in slavila zmago po 104 kilometrih solo vožnje.

Julian Alaphilippe je skorajda presenetil favorite na Dirki po Franciji.
Julian Alaphilippe je skorajda presenetil favorite na Dirki po Franciji. FOTO: Profimedia
Leta 2020 prvo e-športno SP v kolesarstvu: se bo kolesarska smetana udaril še na trenažerjih?
Preberi še
Leta 2020 prvo e-športno SP v kolesarstvu: se bo kolesarska smetana udaril še na trenažerjih?

Prvi je prestižno nagrado Velo d’Or leta 1992 prejel legendarni španski kolesar Miguel Indurain, največ zlatih koles pa ima v vitrini ima Alberto Contador (4). Preden so mu zaradi sistematičnega dopinga vzeli vse zmage na Touru, je bil s petimi zlatimi kolesi na vrhu Lance Armstrong. Nazadnje je zlato kolo osvojil zimzeleni Španec Alejandro Valverde (Movistar), pred njim pa sta bila dobitnika Britanec Chris Froome (Ineos) in Slovak Peter Sagan (Bora–Hansgrohe).

Veliki up kolesarstva, Remco Evenepoel.
Veliki up kolesarstva, Remco Evenepoel. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 369