Moskisvet.com
Robert Kranjec - 1

Šport

Robert Kranjec: slovo šampiona

T. G.
20. 03. 2019 15.53
3

37-letni slovenski smučarski skakalec je ta teden sporočil, da bo v Planici sklenil svojo bogato športno kariero. Prav v tisti Planici, v kateri smo ga vsa ta leta navdušeno čakali vsi ljubitelji smučarskih skokov. Tam je Kranjec vedno oživel, tudi če je bila za njim slabša sezona.

Pri enaindvajsetih letih je Robert Kranjec v Salt Lake Cityju osvojil svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih, bron v ekipni tekmi na veliki skakalnici. Le leto prej je sezono končal z grozljivim padcem na velikanki v Planici. Že od samih začetkov je bil Robert Kranjec boljši na velikih skakalnicah, kmalu pa se je izkazalo, da je predvsem tudi pravi mojster največjih, letalnic.

Bogata športna pot, ki je na vrhunskem nivoju trajala več kot 20 let, od prvega nastopa v svetovnem pokalu leta 1998, se je začela v klubu v Kranju, ko je bil Robert star enajst let. V njej je nanizal več kot 200 poletov čez 200 metrov, zbral pa medalje z olimpijskih iger, svetovnih prvenstev, naslov svetovnega prvaka in še marsikaj.

Robert Kranjec bo letos v Planici skočil že zadnjič.
Robert Kranjec bo letos v Planici skočil že zadnjič. FOTO: Aljoša Kravanja

Največji športni uspehi

Še do današnjega dne ima Kranjec največ poletov prek 200 metrov med vsemi smučarskimi skakalci. Natančneje 206, verjetno bo kakšnega dodal še v letošnji Planici. V smučarskih poletih je zabeležil tudi svoje največje športne uspehe, med katere sodita dva mala kristalna globusa in dve drugi mesti v skupnem seštevku smučarskih poletov.

Leta 2012 je na prenovljeni letalnici v Vikersundu, ki jo je zasnoval Janez Gorišek, pometel s konkurenco in postal tudi svetovni prvak v smučarskih poletih, s takrat novim slovenskim rekordom 244 metrov, ki je do današnjega dne še vedno tudi njegov osebni rekord. Na istem svetovnem prvenstvu pa je osvojil tudi bronasto medaljo na ekipni tekmi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Še eno bronasto ekipno medaljo, prvo na velikih tekmovanjih, je skupaj s Primožem Peterko, Damjanom Frasom in Petrom Žonto osvojil tudi na olimpijskih igrah v ameriškem Salt Lake Cityju v sezoni 2001–2002, z ekipo Peter Prevc, Jernej Damjan in Jurij Tepeš pa so osvojili tudi bronasto ekipno medaljo na svetovnem prvenstvu v Oslu leta 2011. 

V svetovnem pokalu je na stopničkah stal 27-krat. Od sedmih zmag je dve osvojil v domači Planici, po dve pa še na Kulmu in v Vikersundu. Ima še šest uvrstitev na drugo stopničko in 14 tretjih mest.

V svoji karieri je nanizal številne uspehe, med drugim je osvojil tudi bronasto olimpijsko medaljo.
V svoji karieri je nanizal številne uspehe, med drugim je osvojil tudi bronasto olimpijsko medaljo. FOTO: Miro Majcen

Padci in poškodbe

Spremljala pa ga je tudi velika smola. Leta 2001 ga je v Planici zasukalo takoj po odskoku, sledila pa sta grozljiv padec in premetavanje po velikanki. Tudi to ga ni ustavilo, saj se je hitro vrnil nazaj na treninge. Padel je tudi 10 let kasneje, v Planici leta 2011, a tokrat ob doskoku in spet brez hujših posledic.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na olimpijske igre v Soči je prišel odlično pripravljen, potem pa dvakrat padel na mali skakalnici in si poškodoval koleno. V nadaljevanju je nastopal slabo, bil pa je tudi del ekipe na ekipni tekmi na veliki skakalnici. Po nastopu so se mu poklonili in čestitali vsi sotekmovalci v ekipi. S tem je še enkrat več pokazal veliko požrtvovalnost in ekipni duh.

Naslednjo sezono se je vrnil, potem pa se je spet poškodoval, tokrat huje. Zaradi poškodbe križnih vezi je bil odsoten tudi v celotni sezoni 2016–2017. V zadnjih dveh sezonah je malo nastopal v svetovnem pokalu, letos marca, le nekaj dni pred Planico, pa je naznanil konec svoje športne kariere

"O koncu sem se zavestno odločil že januarja, pretehtalo je, ko sem začel ostajati doma. Nič mi ni padlo dol, vsak dan do danes sem treniral, a se ne vidim več, da bi lahko nadaljeval. Zdi se mi, da bi me preveč izčrpalo. Ponosen sem na svoje rezultate in na to, kar sem dosegel," je za STA povedal Kranjec.

Družinski uspehi

Poleg športnih uspehov pa sam rad poudarja, da je velik uspeh tudi njegovo družinsko življenje. Na dolgoletni športni poti ga je ves čas podpirala, prej dekle, zdaj žena Špela, s katero sta se poročila v Indoneziji, ki jo tako rada obiščeta. Odkrito sta govorila tudi želji po otroku in težavah z zanositvijo. Leta 2013 sta v Gvineji Bissau posvojila osemmesečno temnopolto deklico, Piko Felicijo.

Pika je pravi sonček, že večkrat pa je poskrbela tudi za zabavne trenutke in ukradla pozornost svojemu očetu. Najbolj se jo verjetno spomnimo iz Planice, ko se je med tem, ko je Robert dajal izjavo eni od televizij, hudomušno obrnila, nasmehnila in rekla: 'Živjo, jaz sem Pika!'

Robiju želimo veliko sreče in uspehov tudi v prihodnje. Hkrati se mu zahvaljujemo za vse uspehe in trenutke, s katerimi nam je polepšal veliko koncev tedna v zadnjih dvajsetih letih.

Robert je sklenil, da je prišel čas, da se posveti družini.
Robert je sklenil, da je prišel čas, da se posveti družini. FOTO:

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 497