Moskisvet.com
42159a9def_60419807

Šport

Rekordni vzponi na Triglav

A.P.
13. 07. 2020 08.42
0

Ime Ana Čufer je slovenskim ljubiteljem teka dobro poznano. Dekle, ki se ne ustraši nobenega izziva, se je podpisalo pod številne neverjetne tekaške rekorde in dosežke, nedavno pa je izboljšala tudi žensko rekordno znamko na Triglav.

Ana Čufer je še izboljšala slovenski ženski rekord na Triglav in nazaj, ki zdaj znaša manj kot tri ure, točneje 2 uri in 52 minut, kar je izjemen podatek, če vemo, da v planinskih vodnikih vzpon z 1955 metri višinske razlike ocenjujejo na dobrih šest ur.

Trener teka Urban Praprotnik: ''Pravijo, da ko smo žejni, je že prepozno, kar pa ne drži''
Preberi še
Trener teka Urban Praprotnik: ''Pravijo, da ko smo žejni, je že prepozno, kar pa ne drži''

Dekle iz Dobravelj pri Ajdovščini se je podviga lotila iz Krme in prek Planike in dosegla najvišji vrh Slovenije (2.864 m) v 1 uri in 54 minutah, kar je prav tako (neuraden) rekord. Pred njo si je s časom 1:56 rekordno znamko lastila Karmen Klančnik (2017). S končnim časom je Čuferjeva letvico, ki jo je leta 2017 postavila sama (3 ure 13 minut), premaknila za kar 21 minut. Ravno tako impresiven kot vzpon je bil tudi njen pust, za katerega je potrebovala pičlih 58 minut. ''Že kar nekaj časa sem se spraševala, če je možno, da mi uspe doseči čas vzpona in spusta pod tremi urami, predvsem pa me je zanimalo, v kakšni formi sem. Ker trenutno ni tekem in ker so bili vsi prijatelji takoj za, da se posname tudi video in tako približamo 'sky running' tudi ostalim, mi ni preostalo drugega, kot da se zadevo tudi izpelje,'' je za lokalne novice Lokalne Ajdovščina dejala Čuferjeva, ki je priznala, da je bil najtežji del rekorda počitek pred samim podvigom.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali
Preberi še
Spoznajte atraktivno slovensko športnico, za katero niste še nikoli slišali

Absolutni rekord, ko gre za najhitrejši vzpon in spust na Triglav, ima v lasti gorski tekač in nekdanji najuspešnejši slovenski tekmovalni turni smučar Nejc Kuhar, ki je septembra leta 2013 za pot iz doline na Triglav in nazaj potreboval poltretjo uro, točneje 2 uri in 25 minut. Sicer pa je v povezavi s Triglavom še kar nekaj zanimivih rekordov. Toni Vencelj se je leta 2017 na Triglav čez Krmo podal iz Ljubljane in razdaljo 87 kilometrov premagal v 9 urah in 55 minutah. Istega leta sta projekt 3V izpeljala Matej Mato Hribar in Aljoša Smolnikar, ki sta se v enem dnevu povzpela na vse tri najvišje vrhove slovenskih gorskih skupin, in sicer Triglav, Grintovec in Stol. Za 108 kilometrov dolgo pot s 7.700 višinskimi metri sta potrebovala 23 ur in 34 minut. Podobnega projekta kot Vencelj se je lotil tudi Miro Kregar, ki se je leta 2015 v spomin na 120-letnico Aljaževega stolpa na Triglav podal iz Zavrha pod Šmarno goro, kjer stoji Aljaževa rojstna hiša. Za pot je potreboval 10 ur in 20 minut. Na Triglavu je bila sicer največkrat Franjo Potočnik, ki se je nanj povzpel več kot tisočkrat. Mojstrančan ima v lasti še en zanimiv rekord. V enem koledarskem letu se je namreč kar 366-krat povzpel na Triglav. Včasih ga je obiskal tudi dvakrat enem dnevu.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382