Moskisvet.com
Primož Roglič Giro

Šport

Razkrivamo jedilnik Rogliča na Giru

A.P.
24. 05. 2019 11.00
2

Nizozemska kolesarska ekipa Jumbo Visma, za katero kolesari Primož Roglič, ki te dni navdušuje na Dirki po Italiji, je na svoji spletni strani objavila jedilnik slovenskega kolesarskega šampiona in njegovih moštvenih kolegov. Vas zanima, kaj se vsak dan znajde na krožniku ''Rogle''?

Prava prehrana je ključ do športnih rezultatov in nizozemska ekipa Jumbo Visma se še kako zaveda pomena prehrane, še posebej na tritedenskih dirkah kot je Giro d'Italia. Dve ključni besedi pri sestavi njihovega jedilnika za kolesarje sta energija in regeneracija, ki zagotavljata optimalno pripravljenost športnika. In kaj Primož Roglič in kompanijo uživajo čez dan?

Od Rogliča do Jordana: športne dvoživke, ki jim ni para
Preberi še
Od Rogliča do Jordana: športne dvoživke, ki jim ni para

Zajtrk šampionov

Zajtrk nizozemske kolesarske ekipe vsebuje malo maščob, proteinov in vlaknin, saj želijo kolesarjem ponuditi karseda lahek obrok. Lahek zajtrk je ključen, saj mora telo koristiti energijo za vožnjo, ne za prebavo. Če kolesar zajtrka ne prebavi do štarta dirke, tvega želodčne težave med kolesarjenjem, kar pa nas lahko stane dragocenega časa. Samo spomnimo se Toma Dumoulina, ki so ga črevesne težave - sicer zaradi preveč zaužitih energijskih gelov in višinske razlike -  skoraj stale skupne zmage na Giru leta 2017. Dober primer lahkega zajtrka, ki ga navaja Jumbo Visma je sveža riževa kaša z dodatki.

Recept:
- 10 gramov masla
- 150 gramov sladkega kruha
- 2 jajčni omleti ali 30 gramov mesa (piščančja prsa/šunka)
- 650 gramov riževe kaše z mandarinami in sojinim mlekom
- 30 gramov sladkega namaza (med/marmelada)

Ob uspehih nekaj penine kakopak ne izostane.
Ob uspehih nekaj penine kakopak ne izostane. FOTO:

Med dirko

Kot navaja ekipa, morajo kolesarji med dirko zaužiti 90 gramov ogljikovih hidratov na uro, po možnost ne vse naenkrat. ''Zato dajemo kolesarjem 30-gramske porcije ogljikovih hidratov vsakih 20 minut, na primer banano, gel ali tablico,'' pojasnjuje Nancy van der Burg. Na začetku dirke kolesarji dobijo hrano z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, v drugi fazi pa preidejo na bolj tekoče oblike kot so izotonični napitki in energijski geli. ''Tekmovalci imajo višji srčni utrip in proti koncu postanejo utrujeni. V teh trenutkih je tekočina bolj prikladna,'' razlaga dietetičarka nizozemske ekipe. Še bolj kot hidrati pa je pomembna rehidracija. Na uro mora kolesar spiti pol litra tekočine.

Regeneracija

Manjši regeneracijski obrok sledi takoj po dirki. Takrat kolesarja oskrbijo s hrano, ki ima visoko vsebnost proteinov in ogljikovih hidratov, poleg tega pa se morajo dobro rehidrirati. Roglič pogosto zaužije proteinski napitek bogat z ogljikovimi hidrati ter češnje sok. Češnje so namreč bogate z antioksidanti in preprečujejo poškodbe mišic ter zmanjšujejo bolečine po vadbi. Na moštvenem avtobusu sledi nov obrok, običajno je to testeninska solata s piščančjimi prsi in zelenjavo. Drugi regeneracijski obrok je rižev in tunin zavitek.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Večerja

Zadnji obrok kolesarji dobijo v hotelu in sicer takoj ko se oprhajo in osvežijo. Tudi večerjo sestavljajo ogljikovi hidrati in proteini. Prisotne je tudi nekaj zelenjave, a med gorskimi etapami je ta zaradi visoke stopnje vlaknin karseda omejena, saj lahko preveč vlaknin povzroči drisko, vetrove in podobne želodčne težave. Čeprav ekipa Jumbo Visma skrbno pazi, da kolesarji med dirko ne pridobivajo na kilogramih, sladica praviloma ne izostane, saj kolesarji dnevno pokurijo zares veliko kalorij. Roglič na primer med 6.000 in 8.000 kalorijami, kar pa nadomestijo s številnimi obroki.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382