Moskisvet.com
Indijec tek 100 metrov

Šport

Porušil Boltov rekord: Indijec z 9,55 hitrejši kot ''jamajška strela''

A.P.
16. 02. 2020 06.00
0

Upokojeni jamajški sprinter Usain Bolt ni več najhitrejši človek na svetu. Domnevno je bil od njega nedavno za nekaj stotink hitrejši Srinivasa Govda. Kdo, se sprašujete?

Indijec Srinivasa Govda iz Karnatake ni sprinter, zato ga boste (za zdaj) zaman iskali med imeni Mednarodne atletske zveze (IAAF). Govda je po poklicu gradbeni delavec in je na popularni dirki, na kateri je nastopil kot džokej, domnevno zrušil rekord Usaina Bolta v teku na 100 metrov. Pri tem sta mu pomagala dva bika. Da, prav ste prebrali, bika. Zgodilo se je namreč na dirki bikov.

Najbolj nora kolesarska dirka: z orkanskim vetrom v prsi
Preberi še
Najbolj nora kolesarska dirka: z orkanskim vetrom v prsi

Usain Bolt je navdušil atletski svet, ko je leta 2009 v teku na 100 metrov čas ustavil pri 9,58 sekunde, kar se je zdelo na meji mogočega, a mnogi so prepričani, da je 28-letni Indijec podrl rekord večkratnega svetovnega in olimpijskega prvaka. Rekordno znamko je domnevno popravil na dirki imenovani kambala, ki poteka v južnozahodni indijski državi Karnataka in na kateri udeleženci vsako leto med novembrom in marcem tekmujejo na razdalji 142 metrov.

Tekma se odvija na poplavljenih in blatnih riževih poljih, kjer gojijo t. i. vodni riž, ki se spremenijo v atletsko stezo. Džokej vpreže bika, ju priganja z bičem ter poskuša kar najhitreje preteči omenjeno razdaljo – običajno se pomerita dva tekmovalca en ob drugem. Govda je deklasiral tekmeca in 142 metrov pretekel v vsega 13,62 sekunde, medtem ko je 100-metrsko razdaljo pokril v času 9,55, kar je hitreje, kot je kdajkoli uspelo Boltu. Na račun uspeha so ''indijsko strelo'' že kontaktirali z indijskega ministrstva za šport, minister Kiren Rijiun pa je obljubil, da mu bo priskrbel ''najboljše trenerje v državi, da bo lahko učinkovito treniral''.

Vroča nosečnica Kasi Bennett, Boltova izbranka
Preberi še
Vroča nosečnica Kasi Bennett, Boltova izbranka

Seveda čas Govde ne bo priznan s strani IAAF, saj ni potekal v skladu z njenimi pravili, prav tako je imel Govda pomoč bikov. Kljub temu je njegov tek zavidanja vreden.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376