Moskisvet.com
Planirajenje

Šport

Planinska zveza Slovenije še vedno odsvetuje tvegane dejavnosti

A.P./STA
21. 04. 2020 09.05
0

Na Planinski zvezi (PZS) so se odzvali na rahljanje ukrepov v zvezi s preprečevanjem širitve novega koronavirusa na področju športa. Svetujejo, da se ljubitelji gora izogibajo zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poti, turne smuke in nasploh visokogorja in bolj tveganih planinskih dejavnosti. Vseeno so izdali vrsto priporočil za novonastale razmere.

Na Planinski zvezi Slovenije so zbrali navodila za hojo po planinskih poteh, zavarovanih plezalnih poteh, turno kolesarjenje, turno smučanje, alpinizem, športno plezanje v plezališčih in na balvanih ter ostale dejavnosti v gorskem svetu v času postopnega sproščanja ukrepov.

[Anketa] Kaj je prva stvar, ki jo boste storili, ko bo konec karantene?
Preberi še
[Anketa] Kaj je prva stvar, ki jo boste storili, ko bo konec karantene?

Že ob razglasitvi epidemije so pozvali obiskovalce gora, da se odpovedo dejavnostim v gorah, razen lažjim sprehodom v bližini doma in v družbi domačih. Večina se je tega držala, zato je bilo posredovanj gorskih reševalcev malo. Tudi zdaj dodajajo, da nova navodila nikakor niso vabilo v gore in naj občani spoštujejo omejitev gibanja na matično občino.

Gore in hribi ne bodo šli nikamor.
Gore in hribi ne bodo šli nikamor. FOTO: Shutterstock

Kot izpostavljajo, je odzivni čas gorskih reševalcev zaradi vseh omejitev še vedno podaljšan, planinske poti so po zimi lahko še vedno poškodovane, saj se je začasno ustavilo delo markacistov, spomladi je tradicionalno povečana nevarnost padajočega kamenja in tudi koče še vedno ostajajo zaprte.

Na PZS rekreativce, ki se ukvarjajo s planinarjenjem, pohodništvom, turnim kolesarjenjem in gorskim tekom, opozarjajo, da še vedno velja varnostna razdalja 1,5 metra med osebami in naj si izberejo poti, ki so jim kos. Opozarjajo tudi, da so v visokogorju razmere zimske in da je za obisk višje ležečih predelov obvezna zimska oprema, zaradi snega je nevarno tudi prečenje posameznih odsekov poti v sredogorju.

Zaradi suše, drobnega peska in suhe trave obstaja velika nevarnost zdrsa, zato je pomembna tudi obutev, a prav tako je pomembna druga oprema in preverjanje stanja poti.

Ko človeka nadomesti drevo: nad pomanjkanje človeške bližine z objemanjem drevesa
Preberi še
Ko človeka nadomesti drevo: nad pomanjkanje človeške bližine z objemanjem drevesa

Še vedno je zaprta večina plezalnih poti, na PZS pa opozarjajo, naj plezalci, če v matični občini naletijo na odprto plezalno pot, nosijo zaprte rokavice in se potem ne dotikajo obraza, naj v tem obdobju ne preizkušajo meja svojih zmožnosti, pazijo na varnostno razdaljo, ne prehitevajo in naj si za sestop izberejo drugo smer.

V primeru obiska gora upoštevajte priporočila PZS.
V primeru obiska gora upoštevajte priporočila PZS. FOTO: Shutterstock

Tudi v zvezi s turnim smučanjem in alpinističnimi turami slednje odsvetujejo, opozarjajo na vse ukrepe zaščite, predvsem pa da posamezniki ne preizkušajo meja svojih sposobnosti.

Slovenska policija: Na cestah polovico manj nesreč, družinsko nasilje ni v porastu
Preberi še
Slovenska policija: Na cestah polovico manj nesreč, družinsko nasilje ni v porastu

Odpirajo se tudi naravna plezališča, a na PZS opozarjajo, naj bosta v navezi člana istega gospodinjstva, oz. stalna plezalna partnerja, a naj potem upoštevata ukrepe za zaščito in uporabljata vsak svoje pripomočke, posamezne naveze pa naj pazijo tudi na oddaljenost do drugih navez. Prav tako odsvetujejo plezališča v bližini vasi oziroma preložitev plezanja, če je stena že zasedena. Plezalne dvorane ostajajo zaprte.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 394