Moskisvet.com
Dirka po Sloveniji 25 let

Šport

Plače v kolesarstvu: med največjimi zaslužkarji tudi Roglič in Pogačar

A.P.
21. 05. 2020 08.39
0

Čeprav je kolesarstvo eden najbolj garaških športov, ne sodi med najdonosnejše, zato profesionalni kolesarji niti približno ne zaslužijo toliko, kot nogometaši in košarkaši, čeravno na treningih vsak dan tvegajo svoje življenje. A pustimo to. Znameniti francoski športi časopis L’Equipe je objavil svež seznam petnajstih najbolje plačanih kolesarjev na svetu, med katerimi sta tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar, seznam pa je dopolnil Cyclingnews.

Kolesarstvo se finančno niti približno ne more kosati z najpriljubljenejšimi športi na svetu, kot so nogomet, košarka, tenis in golf, o čemer pričajo plače in denarni skladi največjih dirk. Če si v samem svetovnem vrhu, se nekaj vendarle da zaslužiti, kar razkrivata francoski športni časopis L'Equipe in spletna stran Cyclingnews, ki sta objavil seznam najbolje plačanih profesionalnih kolesarjev v karavani tega garaškega športa.

Roglič in Pogačar, velikana svetovnega kolesarstva.
Roglič in Pogačar, velikana svetovnega kolesarstva. FOTO:
''Flu Game'': je bil Jordan tisti večer zastrupljen?
Preberi še
''Flu Game'': je bil Jordan tisti večer zastrupljen?

Najbolje plačana profesionalna kolesarja ostajata Slovak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) in Chris Froome iz zvezdniške ekipe Team INEOS, ki ima kar pet predstavnikov med prvo deseterico. Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji, ki je lani utrpel grozljivo nesrečo, te dni razmišlja o menjavi sredine, potem ko je klubski kolega Egan Bernal izjavil, da ne namerava dirkati za druge, če bo sam sposoben naskakovati svojo drugo zmago na Touru. Če gre verjeti podatkom Francozov, Sagan glede na aktualno pogodbo na sezono zasluži 4,47 milijona evrov oz. po podatkih Cyclingnewsa celo 5,5 milijona. Britanec naj bi na drugi strani na sezono v žep pobasal 4,5 milijona evrov. Sledi mu klubski tovariš in rojak Geraint Thomas, ki mu pogodba navrže 3,5 milijona evrov na leto, medtem ko Bernal na petem mestu prejme 2,7 milijona. Med člana INEOS-a se je vmešal Italijan Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo) s tremi milijoni evrov letne plače, čeprav naj bi po podatkih časopisa L'Equipe zaslužil nekoliko manj (2,1 milijona).

Abonent na zeleno majico Peter Sagan ostaja ''kralj zelencev''.
Abonent na zeleno majico Peter Sagan ostaja ''kralj zelencev''. FOTO: Profimedia
Košarkarji, zaradi katerih so morali spremeniti pravila igre
Preberi še
Košarkarji, zaradi katerih so morali spremeniti pravila igre

Primož Roglič, ki je član vse močnejše in zrelejše nizozemske ekipe Team Jumbo-Visma, ki si na vse načine želi prekiniti nadvlado ekipe Team INEOS (prej Sky) – domnevni proračun britanske ekipe za leto 2020 je kar 45 milijonov evrov, kar je trikrat več kot v krstni sezoni leta 2010 in več kot enkrat več kot od Nizozemcev, ki je za sezono 2020 sicer dobila močno finančno injekcij – se je z dvema milijonoma evrov letne plače uvrstil na 12. mesto, tik pred še enega slovenskega junaka Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates), ki je najbolje plačani mladi kolesar na svetu in ga ni na lestvici časopisa L'Equipe, a kot poroča Cyclingnews, zasluži le nekaj manj kot Roglič. Pred obema je Italijan Fabio Aru, sicer Pogačarjev klubski kolega, ki zadnja leta ni veliko pokazal, zasluži pa 2,6 milijona evrov na sezono, kar ga uvršča na visoko šesto mesto. Med prvih 20. sta se uvrstila le dVa sprinterja, in sicer Fernando Gaviria in Elia Viviani. Roglič je sicer najbolje plačani kolesar ekipe Jumbo-Visma, saj sveže priključeni domači matador Tom Dumoulin zasluži 1,8 milijona evrov.

Ekipi, ki krojita svetovni vrh. Končni vrstni red z lanske Dirke po Franciji: Geraint Thomas (2. mesto), zmagovalec Egan Bernal in Steven Kruijswijk (3. mesto).
Ekipi, ki krojita svetovni vrh. Končni vrstni red z lanske Dirke po Franciji: Geraint Thomas (2. mesto), zmagovalec Egan Bernal in Steven Kruijswijk (3. mesto). FOTO: Profimedia

Pred slovenskima mojstroma vrtenja pedal so sicer še Poljak Michał Kwiatkowski (Team Ineos), junak lanske Dirke po Franciji, neuničljivi Francoz Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), pa zimzeleni Španec Alejandro Valverde (Movistar), lanski zmagovalec Dirke po Italiji Kolumbijec Richard Carapaz (Team Ineos) ter nesrečnik z lanskega Toura, domačin Thibaut Pinot (Groupama-FDJ).

Tudi Nibali, zadnje desetletje eden najboljših kolesarjev na svetu, ki je lani grenil življenje Rogliču na Giru, je med najbolje plačanimi.
Tudi Nibali, zadnje desetletje eden najboljših kolesarjev na svetu, ki je lani grenil življenje Rogliču na Giru, je med najbolje plačanimi. FOTO: Profimedia
Četrt stoletja slovenske pentlje, dirke, ki je Rogliča izstrelila iz anonimnosti
Preberi še
Četrt stoletja slovenske pentlje, dirke, ki je Rogliča izstrelila iz anonimnosti

Top 20 najbolje plačanih kolesarjev na svetu (v evrih):

1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe): 5,5 milijona

2. Chris Froome (Team Ineos): 4,5 milijona

3. Geraint Thomas (Team Ineos): 3,5 milijona

4. Egan Bernal (Team Ineos): 2,7 milijona

5. Fabio Aru (UAE Team Emirates): 2,6 milijona

6. Michał Kwiatkowski (Team Ineos): 2,5 milijona

7. Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step): 2,3 milijona

8. Alejandro Valverde (Movistar): 2,2 milijona

9. Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo): 2,1 milijona/3 milijone

10. Richard Carapaz ( Team Ineos): 2,1 milijona

11. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ): 2 milijona

12. Primož Roglič (Jumbo-Visma): 2 milijona

13. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates): 2 milijona

14. Nairo Quintana (Arkéa-Samsic): 1,9 milijona

15. Tom Dumoulin (Team Jumbo-Visma): 1,8 milijona

16. Fernando Gaviria (UAE Team Emirates): 1,8 milijona

17. Romain Bardet (Groupama-FDJ): 1,7 milijona

18. Greg Van Avermaet (CCC Team): 1,6 milijona

19. Elia Viviani (Cofidis): 1,5 milijona

20. Miguel Ángel López (Astana Pro Team): 1,5 milijona

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376