Moskisvet.com
Val - naslovna

Šport

8-letni Slovenec je prihodnost motokrosa

Veronika Hari
17. 12. 2018 14.43
0

"Motokros je zelo lep adrenalinski šport," pravi Erik Slavec, oče 8-letnega Vala, ki navdušuje v motokrosu. "Večina nepoznavalcev meni, da je zelo nevaren, vendar s pravim pristopom in poslušnostjo, ni tako." Medtem pa Val doda: "Pogum imam že v sebi, saj je moj oče tudi tekmoval in mi ga je očitno podaril (smeh)." 8-letnik je v sezoni 2018 zmagal na vsaki dirki, na kateri je nastopil in tako postal pokalni in rekreativni prvak ter prvak moto zveze Slovenije v razredu mx50.

S pravim motorjem je prišla tudi želja, da bi nastopil na pravi dirki.
S pravim motorjem je prišla tudi želja, da bi nastopil na pravi dirki. FOTO: osebni arhiv

Zaradi motokrosa dečku Valu žarijo oči

»Smo družina, ki nima veliko denarja in vsi skupaj (starši, nonoti, none in babi) pomagamo Valu,da lahko tekmuje.« Oče je prvi motor sinu kupil pri 5 letih za njegov rojstni dan. »Oči so mu tako žarele, da tega trenutka ne bom nikoli pozabil,« nam zaupa Erik Slavec, ki ga tudi trenira. »Začetki so bili na travniku in takoj je bilo videti, da ima voljo in smisel za ta šport.« Malega Vala je vozil na svoje treninge in dirke in po določenem času so le zbrali dovolj, da so mu kupili kross motor sx50 in s pravim motorjem je prišla tudi želja, da bi nastopil na pravi dirki.

Prva dirka že pri šestih letih

Prvo dirko je Val odpeljal pri šestih letih in dosegel 6. mesto. Ni odnehal in je pridno nadaljeval s treningi. »Da je nadarjen, sem ugotovil že na treningih, saj je vidno napredoval tako v tehniki kot hitrosti. Vsakič, ko je sedel na motor je izboljšal svoj čas na krog. Njegova najboljša tehnika vožnje je hitrost skozi ovinke. Po končanem treningu, na poti domov vedno analizirava njegovo vožnjo, saj želi vedeti od mene, kaj je naredil prav in kaj ne. Moram s ponosom povedati, da me vedno z zanimanjem posluša in na treningih poskuša izboljšati vožnjo.« Izboljšal jo je celo tako zelo, da je v zadnjem letu zmagal prav na vsaki dirki.

V zadnjem letu zmagal prav na vsaki dirki.
V zadnjem letu zmagal prav na vsaki dirki. FOTO: osebni arhiv

Tekmovanje se prične že z jutranjim treningom, ki služi kot kvalifikacija za štartno rampo oziroma najhitrejši izbere prvi. Sledita dve 10-minutni vožnji (razred mx50) in dva kroga. Seštevek obeh voženj daje skupnega zmagovalca .V primeru istih točk se upošteva boljša uvrstitev v drugi vožnji. »Prepoznavnost motokrosa v Sloveniji raste po zaslugi Tima Gajserja, ki je popeljal Slovenijo v sam svetovni vrh tega športa,« pove Erik.

Prepoznavnost motokrosa v Sloveniji raste.
Prepoznavnost motokrosa v Sloveniji raste. FOTO: osebni arhiv

Valove podvige si lahko pogledate tudi v videoposnetkih drugače pa osemletni fant zase pravi, da je priden in živahen fant, ki si želi nekega dne postati svetovni prvak, v intervjuju pa nam je zaupal še marsikaj:

Val Slavec: 'Želim si postati svetovni prvak'

"Motokros je šport pri katerem voziš motor po terenu (progi). Z motorjem skačeš dolge skoke in voziš po blatu, prahu, mivki, ... Občutek je zelo dober in biti motokrosist mi je zelo všeč," nam je zaupal Val in dodal, da ima treninge dvakrat na teden. "Pri treningu vedno opravim dve vožnji po 15 min, kolikor je dolžina dirke, vmes pa treniramo še odseke proge in skušamo popraviti čas na krog."

Val je v svoji prvi sezoni končal v pokalnem in rekreativnem prvenstvu Slovenije na 4. mestu z veliko uvrstitvami na zmagovalni oder. V prvenstvu moto zveze Slovenije pa končal na 2.mestu. "V svoji drugi sezoni sem zmagal prav na vseh dirkah, na katerih sem nastopal in tako postal pokalni in rekreativni prvak ter prvak moto zveze Slovenije. V letu 2019 grem v višji razred mx65 in tudi tam si želim postati državni prvak. V prihodnosti pa si želim postati svetovni prvak v motokrosu," razloži z navdušenjem. Za konec pa pove, da nima nobenega rituala za srečo, saj ima očeta, ki mu pomaga. Predvsem pa je očitno res odličen voznik motokrosa in to že pri osmih letih.

Nekega dne si želi postati svetovni prvak.
Nekega dne si želi postati svetovni prvak. FOTO: osebni arhiv

 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382