Moskisvet.com
Olimpijska bakla

Šport

Olimpijsko baklo bo prvič v zgodovini na pot odnesla ženska

A.P.
10. 02. 2020 13.58
1

Olimpijska bakla je neločljiv simbol olimpijskih iger in poleg petih krogov – ti simbolizirajo pet celin – najznačilnejši olimpijski simbol. Letos se bo prvič v zgodovini iger zgodilo, da bo plemenico na pot ponesla ženska.

Čast bo pripadla 23-letni Anni Korakaki, grški strelki, ki se je na olimpijadi v Riu okitila z zlatom. Ta bo prva ponesla olimpijski ogenj proti Tokiu, kjer nas letos poleti čakajo olimpijske igre. V japonski prestolnici, ki bo že tretjič gostila olimpijske igre (1940 in 1964), se bo 32. olimpijada moderne dobe pričela 24. julija 2020, zastor nad njo pa bo padel 9. avgusta.

Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?
Preberi še
Košarkar z največ zabijanji v zgodovini: kdo je kralj zabijanja v ligi NBA?

Novico o prvi nosilki bakle je sporočil grški olimpijski komite, njegov predsednik Spyros Capralos pa je dogodek označil za zgodovinskega. Ogenj bodo tradicionalno prižgali v antični Olimpiji, kjer so prve igre potekale že davnega leta 776. pr. n. št., na pot proti Japonski pa bo iz Herinega templja krenil 12. marca. Tu bodo svečenice na posebnem obredu po antičnem vzoru s pomočjo konkavnega ogledala, v katerega se uprejo sončni žarki, prižgale olimpijski ogenj, ki bo potem potoval do prizorišča modernih iger.

Anna Korakaki se bo vpisala v zgodovino.
Anna Korakaki se bo vpisala v zgodovino. FOTO: Profimedia

Korakakijeva, ki je članice olimpijske družine od leta 2010, je bila nad novico navdušena: ''To je velika čast zame. Zelo sem ganjena in verjamem, da bodo čustva v Olimpiji še močnejša. Zelo se že veselim tega in sem prepričana, da bo ta spomin z mano ostal za večno.'' Mlada Grkinja bo baklo predala japonski tekačici na dolge proge Mizuki Noguhi, ki je osvojila zlato kolajno na ženskem maratonu na olimpijskih igrah leta 2004 v Atenah. Med nosilci je tudi nedavno upokojena in najbolj okitena japonska rokoborka Saori Yoshida. Zadnja bo baklo v Grčiji, kjer bo potovala osem dni, nosila skakalka v višino Katerina Stefanidis, ki bo pot sklenila na atenske stadionu Panathenaic. Na Japonsko bo prepeljana v posebnem letalu in v regiji Tohoku pristala 20. marca. Od tam bo prepotovala 47 japonskih prefektur preden bo prispel v Tokio in bodo z njo na otvoritveni slovenostni prižgali olimpijski ogenj. Prva ženska, ki ga je prižgala je bila pokojna mehiška šprinterka Enriqueta Basilio leta 1968 na poletnih olimpijskih igrah v Ciudad de Méxicu.

Letošnja olimpijska bakla je izdelana iz recikliranih materialov.
Letošnja olimpijska bakla je izdelana iz recikliranih materialov. FOTO: Profimedia

Dnevno bo 71 centimetrov visoko in 1,2 kilograma težko plamenico z motivom belorožnatih češnjevih cvetov sakure – izdelana je iz recikliranega materiala, ki so ga uporabili za začasne bivalnike za prizadete v času potresa in cunamija 11. marca 2011 – do Tokia nosilo od 80 do 90 tekačev, za namen človeške štafete pa bodo izdelali kar 10.000 bakel. Prvič so športniki prižgano plamenica iz Olimpije na odprtje olimpijskih iger prinesli leta 1936 na igrah v Berlinu.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382