Moskisvet.com
Tadej Pogačar

Šport

OI 2020: športniki tega na podelitvi ne smejo početi

A.P.
26. 07. 2021 06.00
0

V Tokiu te dni kljub zapleteni zdravstveni situaciji v svetu potekajo poletne olimpijske igre, kjer Slovenija že od uvodnega dne polni dopolnjuje svojo zbirko odličij. Do zdaj sta se na zmagovalnem odru znašle že Tadej Pogačar in Benjamin Savšek. Zaradi covida-19 so morali organizatorji prikrojiti igre, tudi za vse tekmovalce pa veljajo striktna pravila. Tudi, ko gre za podelitev odličij.

Zaščitne maske so postale simbol današnjega časa in zaznamovale bodo tudi olimpijske igre v Tokiu, ki potekajo z enoletno zamudo in brez gledalcev. Strogi ukrepi veljajo za vse, tudi tekmovalce, ki se morajo držati številnih pravil. Janja Garnbret je tako v šali zapisala, da je plezalna stena edina kraj, kjer se lahko svobodno giblje zunaj hotela.

Benjamin Savšek je Sloveniji pribor drugo medaljo na teh olimpijskih igrah in prvo zlato.
Benjamin Savšek je Sloveniji pribor drugo medaljo na teh olimpijskih igrah in prvo zlato. FOTO: Profimedia

Za tekmovalce stroga pravila veljajo tudi na podelitveni slovesnosti, kjer morajo ves čas nositi masko in ohranjati razdaljo do drugih, ne glede na to, ali zadeva poteka na prostem ali v zaprtem prostoru. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je sicer omogočil 30-sekundno ''okno'' med podelitvijo, ki športnikom omogoča, da s kolajnami pozirajo brez mask. Niso pa toliko razrahljali pravil, da bi omogočili stik oziroma objemanje z drugimi, na kar je MOK še enkrat opozorila, potem ko so pravilo na podelitvi kršili plavalci iz ZDA, Avstralije in Kanade (4 x 400 m mešano), ki so skupinsko pozirali brez mask.

MOK naproša tekmovalce, da se izogibajo stikom.
MOK naproša tekmovalce, da se izogibajo stikom. FOTO: Profimedia

MOK je tako še enkrat pozval vse športnike, da zavoljo varnosti tega ne počnejo. ''Naprošamo vse, da spoštujejo pravila – ne glede na to, kdo ste,'' je dejal predstavnik za stike z javnostjo pri MOK-u, Mark Adams. ''Ni prijetno, zato pa nujno pravilo, tako za šport kot za vse udeležene. S tem pošiljamo pomembno sporočilo v svet, zato se prosim držite protokola. Zavedamo se, da so v igri čustva in navdušenje, a žal ne gre drugače. Tovrstne apele poslušamo povsod in ne veljajo le za športnike. To je v našem interesu in v interesu vseh.'' Direktor MOK-a Christoph Dubi je zagrozil, da bodo športniki, ki ne bodo spoštovali pravil, kaznovani. Ob tem je dodal, da ne bodo kaznovali tistih, ki so si zgolj pozabili nadeti masko in bodo to na opozorilo storili, zato pa bodo ukrepali zoper tistih, ki bodo namenoma kršili pravila.

Tadej Pogačar je že prvi dan zavrtel števec slovenskih kolajn na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.
Tadej Pogačar je že prvi dan zavrtel števec slovenskih kolajn na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376