Moskisvet.com
Nik Ščulac

Šport

11-letni dirkač Nik Ščulac želi postati svetovni prvak v formuli 1

V.H.
13. 01. 2021 06.00
6

Nik Ščulac je pred nekaj dnevi dopolnil 11 let in se s kartingom ukvarja že več kot 6 let. O njem smo že pisali in prav gotovo bomo zanj še večkrat slišali, saj niza uspeh za uspehom. Njegov cilj je, da bi nekega dne postal svetovni prvak v formuli 1, medtem ko že zdaj sodeluje na najmočnejših dirkah na svetu, na katerih se uvršča med finaliste, tudi v starejših kategorijah.

Lastnosti, ki jih ima mladi dirkač Nik Ščulac, ga uvrščajo v sam vrh in njegov oče, Damjan Ščulac, ki je sočasno tudi njegov trener, pravi, da neprestano napreduje. "Nik ima tri zelo pomembne lastnosti za karting: je previden, nepopustljiv in iznajdljiv. Na WSK-dirkah velja za enega najperspektivnejših mladih voznikov." Največja hitrost, ki jo je letos zabeležil Nikov GPS na kartu, je bila 111 km/uro, medtem ko je bila v tem letu njegova največja uradno izmerjena povprečna hitrost kroga 83,89 km/uro.

Nik Ščulac: "Letos sem trikrat vodil na manš WSK-dirki ter postal slovenski državni prvak. Najbolj me navdušuje, ker se vse zelo hitro dogaja. Motivirajo pa me hitrost ter zahtevna prehitevanja." Še več o gokartu in o mladem dirkaču, ki pogumno pritiska na plin, da bi se zapeljal do svojega cilja, pa boste izvedeli v pogovoru z njegovim očetom in trenerjem. 

Nik Ščulac
Nik Ščulac FOTO: osebni arhiv

Gokart – kaj je značilno za ta šport in ali je Slovenija primerljiva s tujino? Kakšne pogoje imajo slovenski tekmovalci?

Za gokart je značilno, da je vstopna točka za voznike višjih kategorij in dirkanja z vozili po dirkališčih. Praktično so vsi sedanji uspešni vozniki, ki jih poznamo z dirkališč, bili nekoč uspešni vozniki kartinga. V formuli 1 recimo ni voznika, ki ne bi bil nekoč uspešen kartist. Slovenija je majhna dežela, ki pa ima glede na svojo majhnost lepo razvito karting prvenstvo. Kdor pa želi iz tekmovalca narediti uspešnega dirkača, se mora zapeljati v tujino, najbolje do sosednje Italije. V bistvu imamo srečo, da je Italija tako blizu. Tja starši z vsega sveta pošiljajo svoje otroke na treninge in dirke, saj je znano, da se v Italiji za nižje kategorije prirejajo najmočnejše dirke na svetu v kartingu.

Kakšen je življenjski slog nekoga, ki se ukvarja z dirkanjem, kaj to vse vključuje?

Naporen. Dokler smo dirkali na državnem nivoju, kjer je dirk malo, smo med vikendi redno trenirali. Odkar pa Nik nastopa v tujini, se je število treningov precej zmanjšalo, saj se tam pogosto hodi z dirke na dirko, tako da je včasih po več tednov zapovrstjo vsak teden dirka, zato si doma zelo malo in časa za treninge ni. Je pa dirka vsekakor najboljši trening. Ves življenjski slog je podvržen dirkanju. Urnik je natrpan, stalno si na cesti, saj so dirkališča oddaljena tudi več kot 1000 km. Za orientacijo: dirkališče, na katerem največ treniramo (in se tja odpravimo, kakor da gremo po kruh v bližnjo trgovino), je od nas oddaljeno 330 km.

Koliko je napredoval v zadnjih letih in koliko truda je v ozadju?

Napreduje neprestano. V zadnjih mesecih je naredil velik miselni preskok. Postaja vse zanesljivejši in zna zelo dobro oceniti situacijo, svoj kart pa neverjetno obvlada.

Kako so videti treningi in priprave na posamezno dirko? 

Testiranje, testiranje, testiranje. Vse je treba preizkusiti. Izhodi na progo so dolgi od 10 do 15 min. V primeru 15-minutnega izhoda se tekmovalca enkrat vmes za 30 sekund ustavi. Med enim treningom in drugim sta po navadi okoli dve uri premora za tekmovalca, za ekipo pa dve uri analiz, spreminjanja nastavitev karta in usklajevanja vozila z voznikom. Iskanje popolnosti se tam nikoli ne konča.

Dirkanje na prvenstvu WSK? Kakšna je bila celotna izkušnja? Kaj take dirke pomenijo za tekmovalca?

Ko tekmovalec prvič nastopi na taki dirki, se mu odpre nov svet. Nik je prvič nastopil z 9 leti, kategorija pa je do 13. leta starosti. Predstavljajte si prvaka Avstralije, prvaka Japonske, najboljše kartiste iz Amerike itd., in vse to spravite skupaj na isto dirkališče, na katerem je več kot 100 voznikov ene kategorije, od tega 50 vrhunskih, v glavni finale dirke se jih prebije le 34. Si predstavljate, kako se recimo ekipa, ki je na dirko priletela s Kitajske, potrudi, da se bodo domov vrnili uspešni? No, in na taki dirki spoznaš prav to. Moč kartinga.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376