Moskisvet.com
Kolesarska čelada

Kolesarstvo

Na kaj vse je treba biti pozoren pri nakupu kolesarske čelade?

A.P.
08. 06. 2021 06.00
1

Kot smo lahko že neštetokrat videli po televiziji, nazadnje, ko je na dirki po Italiji nesrečno padel Matej Mohorič, kolesarska čelada rešuje življenja. Nekateri še vedno pozabljajo, da gre za nepogrešljiv del kolesarske opreme, kot večino stvari pa jo je treba skrbno izbrati, saj vsakemu ne ustreza isti model.

Kolesarska čelada bi morala biti najpomembnejši kos kolesarske opreme vsakega kolesarja, ki je odgovoren in ceni svoje življenje, saj se lahko brez nje že nedolžen padec konča tragično. K temu je treba takoj dodati, da čelada ni rezervirana samo za dolge vožnje, pač pa jo je smiselno nositi tudi na poti v službo ali takrat, ko se odpravimo po opravkih s kolesom. V Sloveniji je nošenje čelade obvezno le do določene starosti (18 let), je pa dejstvo, da je kolesarska čelada najučinkovitejši način za zaščito pred poškodbami glave, zato jo je pametno nositi na vsaki vožnji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot pri kolesih in ostali kolesarski opremi je ponudba čelad pestra, že takoj pa vam odsvetujemo spletni nakup, če čelade prej niste preizkusili. Če boste ob tem upoštevali naslednje napotke, boste izbrali čelado, ki vam bo zagotavljala najvišjo stopnjo varnosti in udobja.

Kolesarski čevlji: kateri so pravi za vas?
Preberi še
Kolesarski čevlji: kateri so pravi za vas?

Čelade se v grobem ločijo na tiste za gorsko kolesarjenje (MTB), na mestne, treking, cestne in seveda otroške. V prvi vrsti moramo torej vedeti, za kakšen namen jo bomo uporabljali.

Pred nakupo kolesarsko čelado obvezno preizkusite.
Pred nakupo kolesarsko čelado obvezno preizkusite. FOTO: Shutterstock

Najpomembneje je, da se čelada prilega velikosti in obliki glave, kar ne zagotavlja le udobja, ampak optimalno varnost. Preden se torej zaljubite v eno, preverite, če imajo vašo velikost. Da boste vedeli, kakšno velikost školjke izbrati, si izmerite obseg glave nad ušesi. Za 'fine tuning' bo poskrbela nastavljiva notranjost čelade. Kljub temu, da velikost školjke ustreza velikosti vaše glave, pa ni nujno, da se vam bo prilegala, zato je tako ključno, da jo pred nakupom preizkusite. V primeru, da vas stiska na predelu senc, je premajhna. Čelada se sicer naj se ne bi premikala za več kot dva centimetra v vsako smer. Poleg tega vam v nobenem primeru ne sme zastirati pogleda in prekrivati čela. Treba se je zavedati, da vam še tako dobra čelada ne bo kaj dosti pomagala, če ni pravilno nameščena.

Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

Da čelada ne 'pleše', poskrbi trak, ki je pogosto spregledan element čelade in s katerim preprečimo neželeno gibanje. Pomembna ni le njegova dolžina, pač pa tudi način zapenjanja. Izberite zaponko, ki jo boste zlahka odprli tudi takrat, ko nosite kolesarske rokavice za hladnejše dni. Trakovi okoli ušesa morajo med vožnjo tvoriti obliko črke V.

Odgovoren kolesar se na vožnjo nikoli ne odpravi brez čelade.
Odgovoren kolesar se na vožnjo nikoli ne odpravi brez čelade. FOTO: Shutterstock

Če se bojite, da se vam bo v čelado ujela kakšna žuželka, si lahko omislite čelado, ki ima zaščito proti mrčesu, kar je pomembno predvsem pri otrocih, ki lahko panično odreagirajo in se hitro zgodi nesreča. Čeprav mora biti čelada udobna, je na prvem mestu varnost. Če torej želite, da je zelo zračna, bo tudi manj varna, saj zračnost in varnost oz. trdnost čelade ne gresta skupaj. Bolj je zračna, manj je čelada varna in obratno, čeravno imajo sodobne čelade večplastno zaščito, ki se odlično spoprijema s silo v primeru trka.

Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!
Preberi še
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

Pri opremi, kot je čelada, ni pametno preveč varčevati. V vsakem primeru preverite, ali je čelada izdelana v skladu z mednarodnim standardom EN 1078, ne spreglejte pa niti leta njene izdelave.

Čelada ni namenjena samo rekreativni vožnji. Življenje vam lahko reši, ko se s kolesom vračate iz službe ali šole.
Čelada ni namenjena samo rekreativni vožnji. Življenje vam lahko reši, ko se s kolesom vračate iz službe ali šole. FOTO: Shutterstock

Kakovostna čelada je lahko v primeru, da ni poškodovana, vaša zanesljiva sopotnica od pet do osem let. Če boste le ustrezno skrbeli zanjo in z nje očistili sol in umazanijo, kar najbolje storite v mlačni vodi takoj po uporabi. Uporabo agresivnih sredstev vam odsvetujemo.

Kateri pohodniški nahrbtnik izbrati?
Preberi še
Kateri pohodniški nahrbtnik izbrati?

Je čelada še varna, če z njo padete? Odvisno, za kako silovit udarec je šlo. Čeprav je čelada na videz nepoškodovana, lahko pride do razpok v materialu, kar pomeni, da več ne zagotavlja optimalne varnosti, saj se sile ne razporedijo več idealno.

Nakup teniškega loparja. Kako izbrati pravega?
Preberi še
Nakup teniškega loparja. Kako izbrati pravega?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376