Moskisvet.com
Dallas

Šport

6 manj znanih dejstev o Dallasu, mestu, ki je postal drugi dom Luke Dončića

A.P.
19. 01. 2020 06.00
1

Dallas je deveto največje mesto v Združenih državah Amerike in drugi oz. tretji – če štejemo še Madrid – dom Luke Dončića, ki je s svojimi predstavami v dresu ekipe Dallas Mavericks postal lokalni junak.

Ko človek omeni Teksas, človek najprej pomisli na Houston, pa Austin, San Antonio in seveda Dallas, ki mu domačini pravijo tudi Triple D (Trojni D). Poimenovanje se nanaša na nekdanji logotip mesta (City of Dallas), pri katerem je črka D izrisana s tremi koncentričnimi črtami, druga razlaga pa pravi, da je trojni D okrajšava za ''dirty, dirty Dallas'', ki izvira iz južnega Dallasa, kjer so mu prvotno rekli ''Dirty South Dallas''. Med vzdevke mesta sodi tudi Big D (Veliki D) – z Malim D Američani označujejo mesto Denton – v pogovornem jeziku pa mu pravijo tudi D-Town.

V Dallasu, ki leži na nadmorski viši 131 metrov in je bil ustanovljen leta 1841 in 15 let za tem dobil mestne pravice, danes naštejemo 1,2 milijona prebivalcev. Skupaj z mesti Forth Worth in Arlington tvori velemestno območje, kjer živi kar 6,3 milijona duš!

Kje leži Iran? Večini Američanom se ne sanja!
Preberi še
Kje leži Iran? Večini Američanom se ne sanja!

Poleg košarkarske ekipe Dallas Mavericks, ki je že 20 let v lasti Marka Cubana, Dallasu športni utrip dajejo še tri slovite ekipe – ekipa ameriškega nogometa Dallas Cowboys (NFL), hokejsko moštvo Dallas Stars (NHL) in baseball ekipa Texas Rangers (MLB). Dallas slovi po hrani dimljeni na žaru in pristni mehiški kuhinji, a vse to o Dallasu zagotovo že veste. Kot tudi to, da se ekipa Dallasa v ženski severnoameriški košarkarski ligi WNBA imenujeje Dallas Wigs.

Malo znana dejstva o mestu Dallasu:

Izraz Super Bowl je bil skovan v Dallasu

Z izjemo tistih, ki v zadnjih desetih letih niso surfali po spletu, prižgali televizije ali prelistali časopisa, so že slišali za Super Bowl, čeravno gre za šport, ki v Sloveniji ni tako zelo popularen. Pojem, ki označuje finale lige ameriškega nogometa, je skoval ameriški poslovnež in ustanovitelj lige AFL Lamar Hunt – za časa življenja je deloval tudi v klubih kot so Dallas Texans/Kansas City Chiefs, Dallas Tornado in FC Dallas – ko je pisal pismo komisionarju lige NFL Petu Rozellu. Prvotno je bil danes največji enodnevni športni dogodek na svetu imenovan AFL-NFL Championship Game, a se ga je kmalu prijelo poimenovanje Super Bowl. Pismo je nastalo 25. julija 1966 po združitvi lige NFL in AFL. ''Šaljivo sem ga poimenoval 'Super Bowl', a ga lahko še izboljšamo,'' je tedaj zapisal Hunt. Kljub temu, da so se lastniki lige odločili za bolj uradno ime, vemo, kako se je zgodba končala. Ime, ki je uradno poimenovanje dogodka postalo na tretjem finalu leta 1969, se je Huntu porodilo zaradi igrače Super Ball, s katero so se igrali njegovi otroci.

Poimenovanje Super Bowl je bilo skovano v Dallasu.
Poimenovanje Super Bowl je bilo skovano v Dallasu. FOTO: Profimedia

Dallas ima največjo umetniško četrt v ZDA

Čeprav se sliši nenavadno, ima v ZDA največjo umetniško četrt prav to teksaško mesto in ne New York ali Los Angeles, kot bi morda pričakovali. Področje Dallas Arts District se razteza na 275 tisoč kvadratnih metrih, kjer se prepreda več kot 20 ulic na katerih se nahajajo muzeji, galerije, dvorane, gledališča, šola za umetnost in druge platforme rezervirana za umetnost. Ne glede na letni čas, od tu ljubitelji umetnosti ne bodo odšli razočarani in bodo lahko razvajali vse svoje čute.

V Dallasu se umetnost počuti domače.
V Dallasu se umetnost počuti domače. FOTO: Shutterstock

Dallaška ''kremšnite'' – ''nemška'' čokoladna torta

Tako imenovana German Chocolate Cake (v direktnem prevodu nemška čokoladna torta), ki se je na sceni pojavila leta 1957, ko je recept zanjo pod imenom German Sweet Chocolate Cake objavil časopis The Dallas Morning News, nima nemških korenin, kot zmotno sklepa meni večina. Z Nemčijo pravzaprav nima nobene veze. German se imenuje zaradi avtorja recepta, izdelovalca čokolade Samuela Germana, ki je iznašel recept, ko je delala za podjetje Baker's Chocolate, ki je bilo v lasti General Foods (danes je ta v lasti Krafta). Potem ko so recept delili tudi drugi ameriški časopisi po, je torta postala velik hit in velja za eno najbolj priljubljenih sladic tistega obdobja. Gre za triplastno (včasih tudi zgolj dvoplastno) torto iz topljene čokolade in pinjenca (maslenega mleka), s kokosom in orehi hikori.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prva profesionalna plesno-navijaška skupina je bila ustanovljena v Dallasu

Leta 1972 je danes legendarna skupina Dallas Cowboy Cheerleaders postala prva profesionalna plesno-navijaška skupina na svetu. Navijačice Kavbojcev iz Dallasa so danes ena najboljših, zagotovo pa najbolj znana navijaška skupina v ligi NFL. Članice ekipe (teh je trenutno 36) poskušajo postati dekleta iz celega sveta. Navijaška skupina je sicer nastala že leta 1960, tedaj pod imenom CowBelles & Beaux in z mešano zasedbo, leta 1972 – lastnik Dallas je v navijaštvu videl priložnost, da šport združi z zabavo – pa se je formirala maloštevilčna skupina atraktivnih mladih deklet starejših od 18 let. To je sprožil trend, ki ga v plesno-navijaških skupinah spremljamo še danes – brhka mlada dekleta, ki z (pre)drznimi plesnimi gibi, do potankosti izdelano koreografijo in oblinami jemljejo dih občinstvu. Takrat je tovrstno navijaštvo tudi preraslo prvotne okvire in stopilo iz sence tekme ter postal svoj šov znotraj šova.

Navijaško-plesna skupina iz Dallasa je dosegla svetovno slavo.
Navijaško-plesna skupina iz Dallasa je dosegla svetovno slavo. FOTO: Profimedia

Dinozaver Barney

Mnogi se boste iz mladosti spomnili rožnatega dinozavra in njegovih prijateljev, junakov, ki so najmlajše na televizijskih zaslonih navduševali in še navdušujejo s poučnimi vsebinami in nudenjem zgleda za korakanje skozi življenje. Serija Barney in prijatelji (Barney and Friends), ki je znana tudi po pesmici ''Ljubim te, ljubiš me, to srečna družina je'', je nastala v Dallasu, zrasla pa je na zelniku Sheryl Leach, ki je v tem mestu odraščala. Prvotno bi moral biti glavni junak plišasti medvedek, a ker je bil njen otrok tedaj navdušen nad dinozavri, je Barney postal dinozaver. V tej TV-seriji sta nase prvič resno opozorili ameriški pevki Selena Gomez in Demi Lovato.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bonnie in Clyde

Bonnie Elizabeth Parker in Clyde Chestnut Barrow sta ena najbolj razvpitih ameriških izobčencev, ki sta s svojo kriminalno tolpo terorizirala prebivalce ZDA med letoma 1931 in 1934. Spoznala sta se januarja 1930 na zabavi v vzhodnem Dallasu, kjer sta odraščala v siromašnih razmerah. Njuna zgodba se je končala tako kot sta jo živela – po filmsko. 23. maja 1934 sta neslavno končala pod streli policistov, ki so jima postavili zasedo in vanju izstrelili 107 nabojev, ki so skoraj vsi zadeli cilj. Ko sta umrla, sta bila stara zgolj 24 (Clyde) oz. 23 let (Bonnie). Razvpita gangsterja sta bila v času velike depresije obtožena številnih ropov, pa ugrabitev, kraj in kar 13 umorov. Leta 1967 je o zloglasnem kriminalnem tandemu Arthur Penn z igralcema Faye Dunaway in Warrenom Beattyjem posnel legendarni film.

Filmska Bonnie and Clyde.
Filmska Bonnie and Clyde. FOTO: Profimedia

Osamljeni jezdeci namesto Telički

Lastnik Dallasa Mark Cuban je ob pomoči kitajskih navijačev januarja leta 2018 izbral bolj primeren kitajski prevod za besedo Mavericks, saj so vzdevek ekipe tudi na Kitajskem, podobno kot v Sloveniji, prevejali s Telički. Tako so na Kitajskem zdaj Luka in druščina znani kot ''osamljeni jezdeci'' iz Dallasa.

Telički so na Kitajskem Osamljeni jezdeci.
Telički so na Kitajskem Osamljeni jezdeci. FOTO: Profimedia
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376