Moskisvet.com
Supanje

Šport

Mala šola supanja: nasveti za pravilno supanje

A.P.
01. 08. 2022 05.00
0

Ko se lotevamo nečesa novega, so tudi najbolj preproste stvari videti zapleteno. Te nam s prakso preidejo v kri in kasneje se zdi naravnost smešno, da smo imeli na začetku takšne težave. Obkrožajo nas namreč številne neznanke, in če ne poznamo odgovora, hitro nastopi frustracija. Supanje je eden tistih hobijev oz. oblika rekreacije, ki je v zadnjih letih zasvojila mnoge. In čeprav se na videz zdi otročje lahko, ko nekoga opazujemo s kopnega, zna marsikomu predstavljati resen izziv. A le, če ne pozna osnov.

Supanje je popularna oblika rekreacija, a marsikdo obupa nad njim, še preden mu da zares priložnost, saj je potrebno nekaj znanja, da osvojimo tehnike supanja. Da boste lažje zakorakali v svet deskanja z veslom (SUP je namreč okrajšava za angleško poimenovanje Stand Up Paddling), smo zbrali nekaj napotkov za začetnike, da boste kar najhitreje osvojili osnove supanja in ne ponavljali napak drugih.

Supanje je za marsikoga tudi oblika meditacije.
Supanje je za marsikoga tudi oblika meditacije. FOTO: Shutterstock
Ideje za alternativno športanje v poletni gneči in vročini
Preberi še
Ideje za alternativno športanje v poletni gneči in vročini

Pa začnimo pri veslu. Prepričajte se, da imate pravilno obrnjeno veslo in da je to nastavljivo po višini (dolgo naj bo 15 do 20 centimetrov več, kot merite sami). Roka, ki drži vrh vesla (držaj), naj bo stegnjena, med veslanjem pa ne pokrčite komolca, list oz. lopatica vesla (kot lopatice vesel je različen in posledično manj ali bolj očiten) pa naj bo upognjena proti nosu deske in ne obratno, kot bi morda logično sklepali. V vodo potopite cel list vesla, da bo zavesljaj kar se da učinkovit. Čeprav boste na začetku verjetno v krču zaradi osredotočanja na ravnotežje, poskrbite, da sežete z veslom dovolj  naprej, saj ne le intenzivnost, ampak tudi dolžina zavesljaja določa njegovo učinkovitost. Če veslo uporabljamo nepravilno, tvegate poškodbo hrbta in ramenskega obroča, poleg tega bo veslanje neprijetno. Pri tem je dobro vedeti, da veslate ne le z rokami, pač pa tudi s hrbtom in da aktivno vključite mišice celega telesa. In pri tem še priročen napotek: manj kot bo med veslanjem špricala voda, manj se boste naprezali.

Supanje je hobi in priljubljena oblika rekreacije.
Supanje je hobi in priljubljena oblika rekreacije. FOTO: Shutterstock

Veslo je sicer na začetku še najmanjša skrb. Marsikdo namreč le stežka lovi ravnotežje na deski, kar je pogosto posledica dejstva, da stoji na nepravilnem mestu, kar odločilno vpliva na ravnotežje in učinkovitost veslanja. Če namreč stojimo preveč na repu deske, se nos le-te dvigne nad gladino, s čimer se zmanjša občutek stabilnosti. Podobno velja, če stojimo preveč pri nosu, zaradi česar težje držimo smer. Na mirni morski gladini je najprimerneje stati na sredini, poleg ročaja – na ta način je deska plosko na vodi – težo pa prerazporejamo glede na dano situacijo. Noge imejte v širini ramen, stopala pa obrnjena malce navzven. Tako je, če supamo sami, saj lahko na deski za sup gostimo potnika. V primeru, da je na njem otrok (za odraslo osebo priporočamo desko za tandeme), stopimo korak nazaj oz. toliko, da se nos deske ne zaviha (podobno je za primer psa). Če se stoje počutite nelagodno, se lahko prestavite na kolena in s tem znižate težišče. In ko smo ravno pri položaju na kolenih. Čeprav je supanje v osnovi deskanje stoje, lahko na njem vstanemo šele, ko je gladina voda večja od enega metra. V primeru, da izgubimo ravnotežje, namreč ob padcu tako tvegate poškodbo, zato zmeraj začnite na kolenih, pa če startate s nabrežja ali pomola. Ko ste vzpostavili ravnotežje, veslo pravokotno na desko položite predse, se z rokami oprite nanj in vstanite, pri čemer naj bodo vaša stopala na sredini deske.

Supanje je lažje, kot se zdi.
Supanje je lažje, kot se zdi. FOTO: Shutterstock

Mnogi začetniki se na začetku osredotočajo na premikanje deske, medtem ko bi se morali osredotočiti na horizont, saj imamo boljši pregled nad situacijo, posledično pa smo bolj stabilni. Zato imejte pogled usmerjen naravnost naprej in ne dol. Pomembno je tudi, da ne skušamo prehitro vstati in se zakonitosti gibanja na deski učimo na kolenih. Padci so sestavni del učenja in pri tem je pomembno, da uporabljate varnostno vrvico, saj je ta tam z razlogom. V primeru padca deska ostane ob vas, v primeru slabega vremena pa vam lahko reši tudi življenje, saj imate nekaj, česar se lahko oklenete.

Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

Deske za supanje so si med seboj zelo različne, saj se razlikujejo po dolžini, namenu uporabe in volumnu. Ene so namenjene mirnim vodam, druge manjšim/večjim valovom, tretje rekam, četrte oceanom. Pomembno je vedeti, da to niso deske za deskanje na vodi, saj so precej bolj plovne, a hkrati prav tako okretne. Za prvi poskus si izberite jezero, bajer ali kak pristan, kjer je voda povsem mirna. Pri tem se je dobro zavedati, da širše deske, ki so bolj stabilne, bolj zavijajo, medtem ko so ožje hitrejše in gredo bolj naravnost. Na smer vpliva tudi način veslanja – če veslamo v loku, bo deska zavijala, zato za veslanje naravnost veslajte tik ob sami deski. Za dvig vesla iz vode, zavrtite naprej palec zgornje roke in zapestje spodnje roke, z rotacijo bokov in ramen pa povlecite desko in sebe naprej.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376