Moskisvet.com
Luka Dončić

Šport

Zgodba o uspehu, ki jo morate prebrati

M.K.
13. 12. 2018 13.26
0

Ponos Slovenije in nova zvezda svetovne športne scene, Luka Dončić, je pred svojim dvajsetim letom dosegel oziroma presegel že mnogo več, kar si marsikdo sploh upa sanjati. Podajte se z nami na spoznavanje poti, ki ga je od ranega otroštva vodila do največjih svetovnih lovorik in vsesplošnega uspeha.

Luka Dončić: unikat

Luka Dončić je zlati medalist Eurobasketa in najmlajši igralec v zgodovini Evrolige, ki je prejel MVP nagrado. Če se udeležite ene od njegovih tekem, lahko pred dvorano vidite ogromno množico njegovih navijačev, ki v arktičnih vremenskih razmerah čakajo na avtograme. Torej, kako je takšen mladenič tako hitro dosegel takšno slavo?

Luka se ne ponaša z atleticizmom LeBrona Jamesa, prav tako nima brezmejnega obsega igre Stephena Curryja. Nekateri ga poskušajo primerjati z drugimi igralci, kot so Manu Ginobili ali Joe Johnson. Spet drugi radi rečejo, da vidijo v njemu malo Paula Pierca. Toda Dončić je osem centimetrov višji od Manuja in je zmožen igrati na treh pozicijah. Za razliko od Paul Piercea ima Dončić pregled nad igriščem elitnega NBA organizatorja, ampak v 203 centimetrskem telesu z maso 104 kilogramov. In za razliko od Joeja Johnsona, ima Luka mnogo širšo, vsestransko igro. Na vprašanje, na katerega NBA igralca Luka najbolj spominja, je nemogoče najti odgovor. Luka Dončić je preprosto to, kar je - Luka Dončić.

Luka Dončić je preprosto to, kar je - Luka Dončić.
Luka Dončić je preprosto to, kar je - Luka Dončić. FOTO: Profimedia

Luka je na igrišču popolna grožnja. Izven športnih dvoran pa je le preprost najstnik. Obožuje igranje Fife in uživa v poslušanju ameriške rap glasbe, najrajši pa ima srbsko in slovensko glasbo. Pogosto ga lahko vidimo citirati besedila popularnega hip hop tria Migos. Povedal je tudi, da velikokrat igra Call of Duty, pogosto z nekdanjim soigralcem, Willyjem Hernangomezom.

Luka Dončić izbran za novinca meseca
Preberi še
Luka Dončić izbran za novinca meseca

Toda na igrišču se zabavni in brezskrbni Luka prelevi v povsem drugo osebo. Dogajanje izven igrišča zapusti njegove misli, nadomesti ga simbiotična povezava med njim in igro. Najbolj ga odlikuje njegova samozavest. Tudi kot najmlajši igralec v celotni Evroligi, se je upal zoperstaviti komur koli. Njegova strast do igre je neskončna, kar mu pomaga premagati vsakršni strah.

Kompilacija Dončićevih zabijanj na koš

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Otroštvo

Z žogo v rokah se je tako rekoč rodil, saj ju je njegov oče Saša Dončić seznanil že v zibelki. Luka se je rodil v družini, ki je bila del košarkarske elite. Njegov oče je igral v Evroligi do svojega šestintridesetega leta. Njegov boter, Rašo Nesterović, ima za seboj trinajstletno kariero v ligi NBA. Luka je razvil ljubezen do igre že v ranih letih. Goran Dragić, ki je igral tako z Luko kot njegovim očetom, je dejal: „Tudi v tistih letih je bilo več kot očitno, da ima odličen občutek za žogo, tako kot njegov oče.“

Pri svojih sedmih letih je enkratno obvladal žogo, izvrsten pregled nad igriščem mu je prišel naravno. Pri tej starosti je Luka začel igrati organizirano košarko. Pridružil se je lokalnemu klubu Unionu Olimpiji, pod taktirko dolgoletnega prijatelja njegovega očeta, Grege Brezovca. Že po petnajstih minutah je trenerje popolnoma navdušil. Mladinski direktor Uniona Olimpije, Lojze Šiško, je takoj opazil Dončićeve naravne spretnosti. „Te je imel od trenutka, ko se je rodil,“ je izjavil Šiško. „Na noben način ne morete tega naučiti večine igralcev ali jim nekako dati to znanje.“

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Posledično je bil Lukov napredek skozi mladinske vrste pospešen. Prestavili so ga v divizijo desetletnikov, kjer je igral z otroci, ki so bili tri leta starejši od njega. Toda v Dončićevem umu, je bila starost le številka. Zopet je pometel s konkurenco. Na skoraj vsaki tekmi so bili trenerji priča mršavemu sedemletniku, ki je izvajal trike, katerih še nikoli niso videli. „Spomnil me je na mladega Dražena Petrovića, bil je morilec z otroškim obrazom, tako enostavno mu je bilo vse,“ je glasno povedal dolgoletni glavni trener Uniona Olimpije, Srečko Bester.

Luka Dončić, to pa je presenečenje!
Preberi še
Luka Dončić, to pa je presenečenje!

Na igrišču je bil Dončić neusmiljen, izven dvorane pa je bil kot marsikateri drug energičen sedemletnik. „Najbolj neverjetno mi je bilo, kako je spremenil svojo osebnost. Na igrišču je bil vedno zelo samozavesten, z gorečo željo po zmagi. Bil je zelo osredotočen na igrišče. Ko pa se je tekma končala, je postal navaden, zelo prijeten fantek. Vedno se je smejal in šalim z ostalimi otroci. Že pri tej starosti je imel zelo magnetno osebnost,“ je dejal Šiško.

Ko je imel njegov oče tekme, je Luka pogosto sedel v prvi vrsti, migetal z nogami, z željo po metanju na koš. „Vedno je sedel pod košem. Vsakič, ko smo po polčasu prišli iz garderobe, je metal na koš. Ta spomin bo za vedno ostal z mano,“ je povedal Goran Dragić, nekdanji soigralec njegovega očeta.

„Vedno je sedel pod košem. Vsakič, ko smo po polčasu prišli iz garderobe, je metal na koš. Ta spomin bo za vedno ostal z mano,“ je povedal Goran Dragić, nekdanji soigralec njegovega očeta.
„Vedno je sedel pod košem. Vsakič, ko smo po polčasu prišli iz garderobe, je metal na koš. Ta spomin bo za vedno ostal z mano,“ je povedal Goran Dragić, nekdanji soigralec njegovega očeta. FOTO:

Dragić se spominja Luke kot mladega otroka. Imel je fotografijo samega sebe in svojih soigralcev, ko so dvigovali pokal Slovenske lige. V ozadju je stal devetletni Luka, z blaženostjo v očeh, obkrožen s svojimi idoli. Imel je zlato medaljo okoli vratu in bil srečen, kot je lahko le otrok.

Med svojimi „prostimi dnevi“, je Luka pogosto prosil mamo, naj ga pelje na trening s profesionalno ekipo. Včasih so ga igralci morali prisiliti, da gre domov. „Bodi doma, igraj se s svojimi igračami, počivati moraš,“ se spominja Jernej Smolnikar, glavni selektor ekipe. Dončićevo dodatno delo pa se je izkazalo za neprecenljivo, saj se je njegova igra razvijala vse hitreje.

Ko je Luka odraščal, se njegov razvoj ni upočasnil. Na eni točki so trenerji poskušali premestiti sedemletnega Luko, v štirinajstletno starostno skupino. Ta predlog je bil zaradi ligaških pravil zavrnjen, tako da se je moral zadovoljiti z igranjem v ekipi dvanajstletnikov.

Luke Dončića ni v prvi peterki zahoda za tekmo zvezd lige NBA
Preberi še
Luke Dončića ni v prvi peterki zahoda za tekmo zvezd lige NBA

Že pred puberteto je Luka dosegel otroško slavo. Z višino zavidljivih 187 centimetrov, je bil večji od večine vrstnikov. Po viralnem videu mladega Luke, ko je dosegel 54 točk v trojnem dvojčku, so mu nadeli vzdevek „čudežni deček.“ Leto kasneje, je Luka Dončić pri rosnih trinajstih letih, podpisal pogodbo za profesionalno ekipo Real Madrida.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najstniška leta

Prehod v Španijo se je seveda izkazal kot dokaj zahteven za trinajstletnika. „Bilo je res težko, predvsem prva dva ali tri mesece, saj tam nisem imel staršev,“ je dejal Dončić. Ko se je prvič preselil v Španijo, ni poznal ne jezika, ne kulture. Toda tudi to mu ni predstavljalo velike ovire. Kmalu je osvojil španski jezik in se prilagodil madridskemu razmišljanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ko je Luka postajal starejši, so se razvijale tudi njegove sposobnosti. Pri trinajstih letih je treniral z olimpijci, kot so Sergio Llull in Sergio Rodriguez. Kasneje je postal tretji najmlajši igralec v zgodovini Evrolige. Njegova mama, Mirjam Poterbin, ga je še vedno vozila na treninge.

Ko se je Dončić pridružil starejši ekipi Real Madrida, so trojke začele deževati kot iz škafa. Svojo prvo tekmo v profesionalni ligi je ovekovečil s tremi trojkami. Vendar pa Luka sprva ni bil deležen veliko časa na igrišču. V sezoni je takrat igral samo v treh tekmah.

Naslednjo sezono se je Dončić vrnil močnejši, hitrejši in bolj učinkovit, kot bi kdorkoli lahko pričakoval. Na 36 minut je dosegel 12,1 točke, 7,2 skoka in 5,3 podaje. Njegove strelske statistike so bile absolutno neverjetne, ne samo za sedemnajstletnika, temveč za kateregakoli profesionalnega košarkaša. Iz igre je bil uspešen v čudovitih 50 odstotkih in v elegantnih 40 odstotkih izza črte za tri točke.

Dončić za madridski Real.
Dončić za madridski Real. FOTO: Profimedia

Eurobasket

Dončić je nadaljeval z raznolikimi uspehi tudi pred skavti NBA lige v Eurobasket turnirju, ki ga organizira Mednarodna košarkarska zveza FIBA. Na turnirju so sodelovale razne NBA zvezde, med njimi brata Gasol in Kristaps Porzingis. Dončić je ohranil svojo formo in odlično opravil z elitnimi tekmeci. „Za njega je to naravno,“ je dejal slovenski glavni trener Igor Kokoškov. „Je neustrašen, obožuje tekmovati na največjem svetovnem odru.“

Luka na finalu Eurobasketa.
Luka na finalu Eurobasketa. FOTO: Profimedia

Po turnirju je slovenska reprezentanca odpotovala domov. Ko so izstopili iz letala, jih je pričakala množica 30.000 ljudi, ki so bili popolnoma ekstatični. Dončić je dvignil svojo zlato medaljo in se dvignjenih rok prepustil kakofoničnim vzklikom množice.

Luka Dončić objavil fotografijo, ki je navdušila Slovenijo
Preberi še
Luka Dončić objavil fotografijo, ki je navdušila Slovenijo

Luka je v sezoni 2017 nadaljeval svojo slovito evropsko kariero. V tej sezoni je njegova igra le še napredovala. Pri borih sedemnajstih je igral več minut kot Kristaps Porzingis ali Giannis Antetokounmpo, s tem, da sta bila Porzingis in Giannis stara 18 in 19 let, Luka pa še sploh ni dosegel polnoletnosti. In po vrhu vsega, je imel PER (Player Efficiency Rating) indeks preko 20! Za primerjavo, NBA zvezdniki se lahko ponavadi pohvalijo z indeksom od 20 do 25. Z osupljivim statističnim vzponom je pridobil pozornost tudi številnih NBA skavtov in analitikov.

V sezoni 2017 je njegova igra le še napredovala.
V sezoni 2017 je njegova igra le še napredovala. FOTO: Profimedia

Statistični analitik lige NBA, Mike Schmitz, ki je specializiran za preučevanje analitike potencialnih mladih upov v NBA, je hitro začel hvaliti najstniškega čudežnega dečka: „Moj statistični model ga je opredelil kot drugega najboljšega igralec na svetu zunaj lige NBA. Če bi vodil odločitve za sestavo ekipe, bi naredil vse v svoji moči, da ga dobim.“

Leta 2017 je Luka postal edini igralec v celotni Evroligi, ki je na igro povprečno dosegal vsaj 15 točk, 9 skokov in 8 podaj v 40 minutah. Po izjemni sezoni lanskega leta, se je za mladega Dončića začelo obdobje mednarodne slave. Vsakodnevno so ljudje hodili po ulicah Madrida z imenom Dončić in njegovo sedmico všito na hrbtu. Elan Vinokourov, predsednik EV Hoopsa, je bil v celoti presunjen nad igro slovenskega zvezdnika. „Nikoli prej nismo videli igralca, kakršen je on, glede na to, kaj je dosegel v Evropi pri svoji starosti. Običajno sem človek, ki hitro najde primerjave, vendar mi pri njemu mi na pamet ne pade ničhe,“ je izjavil Vinokourov. „On je res edinstven.“

Dončić je nadaljeval z neumornimi uspehi v evroligaški sezoni 2017-2018. Kljub vsemu medijskemu pompu se ideja osemnajstletnega najstnika, ki osvoji naslov MVP-ja Evrolige, zdi absurdna. Luka je povsem odpravil te predsodke in si to lovoriko več kot prislužil.

Luka je postal najmlajši MVP igralec v Eurobasketu.
Luka je postal najmlajši MVP igralec v Eurobasketu. FOTO: Profimedia

Njegova igra je bila popolnoma brezhibna. Sezona 2017-2018 je bila morda najglasnejša v zgodovini lige, v sredini vsega hrušča pa je bil Luka. Ko že misliš, da ne more biti boljši, v 36 minutah doseže povprečnih 20,9 točk na igro in to z neverjetno 57 odstotno natančnostjo.

Liga NBA

Vsi dotedanji uspehi so dosegli vrhunec, ko je Dončića junija letos kot tretjega na naboru NBA 2018, izbral klub Atlanta Hawks. Zatem so ga poslali k Dallas Mavericksom v zameno za peti izbor, Traea Younga. Luka je tako postal dvanajsti Slovenec izbran v ligo NBA. S tem, ko je postal tretja izbira na naboru, je prehitel Boštjana Nachbarja, ki ga je leta 2002 kot petnajstega medse vzelo moštvo Houston Rockets. Julija je z novim klubom podpisal pogodbo za novince, ki mu bo v prvi sezoni prinesla dobrih 4.8 milijonov evrov. S svojo izjemno igro je od tedaj že mnogokrat dokazal, da je vreden vsakega centa in da ga v ligi NBA čaka še dolga in bleščeča pot.

V NBA povprečno na tekmo doseže hvalevrednih 17,8 točk in 4,3 podaje.
V NBA povprečno na tekmo doseže hvalevrednih 17,8 točk in 4,3 podaje. FOTO: Profimedia

Do sedaj se je v ameriški ligi dokazal kot integralni del svoje ekipe, saj povprečno na tekmo doseže hvalevrednih 17,8 točk in 4,3 podaje. Verjamemo, da se njegova z neverjetnimi dosežki posejana pot, šele začenja in komaj čakamo, da bomo skupaj s celotnim svetom, novim uspehom slovenskega čudežnega dečka prisostvovali tudi mi. HalleLuka!

Luka Dončić ima sedaj tudi slovenski hit
Preberi še
Luka Dončić ima sedaj tudi slovenski hit

10 najboljših akcij Luke Dončića

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382