Moskisvet.com
Tour de France

Kolesarstvo

L'Etape du Tour letos dobiva slovensko sestro L'Etape Slovenia

Jera R. Nahtigal
27. 05. 2022 05.00
0

Legendarna Dirka po Franciji je dobila svojo rekreativno različico leta 1993, ko je bila izvedena prva preizkušnja L'Etape du Tour – torej francoska izvedenka in je potekala v Pirenejih s kar tremi gorskimi vzponi: Col du Tourmalet (2115 m), Col du Soulor (1474 m), Col de l'Aubisque (1709 m) in v skupni dolžini preizkušnje kar 190 km.

Popularnost kolesarjenja in rumena barva med Francozi je zgodba zase, saj gre za močna čustva pripadnosti, ponosa in patriotizma, predvsem pa zavedanje o edinstveni priložnosti, kako je izkusiti dirko kot vrhunski kolesar in biti del legendarne dirke, priča dejstvo, da je bilo že na prvi izvedenki več kot 1700 prijav kljub zahtevnosti trase. 

Vse odtlej je L'Etape du Tour doživel 29 izvedb, leta 2020 in 2021 pa je bila epidemija covida-19 močnejša in preizkušnji nista bili izvedeni. Letošnja jubilejna 30. izvedba bo potekala 10. julija 2022 s startom v Briançonu in bo vodila pisano karavano z mednarodno udeležbo čez prelaz Alpe d’Huez v skupni dolžini 170 km in s kar 4,700 metri nadmorske višine. Letošnja izvedba je bila razprodana v pičlih treh urah – vseh 16.000 startnih mest!

Tour de France zadnja leta zaznamujejo Slovenci.
Tour de France zadnja leta zaznamujejo Slovenci. FOTO: Alex Broadway

To priča o neverjetnem doživetju, ki ga mora izkusiti vsak kolesar – to je pravi dragulj med prireditvami!

Ob vseh uspehih slovenskih kolesarjev, ki trenutno krojijo sam vrh svetovne kolesarske lestvice UCI*: prvo mesto Tadej Pogačar, UAE Team Emirates, tretje mesto Primož Roglič, Jumbo-Visma in peto mesto: Matej Mohorič, Bahrain Victorious, ni naključje, da bomo letos premierno doživeli slovensko različico L'Etape Slovenia by Tour de France. 

Slovenija je postala kolesarska velesila.
Slovenija je postala kolesarska velesila. FOTO: Aurelien Vialatte

V nedeljo, 4. 9. 2022, s startom in ciljem v Kranju, bo L'Etape Slovenia rekreativnim cestnim kolesarjem in kolesarjem na gravel kolesih (makadamkarjih) omogočila legendarno doživetje Dirke po Franciji s podobnimi pogoji tekmovanja, kot jih imajo vrhunski kolesarji na Tour de France:

  • - tekmovanje po zaprtih cestah,
  • - potegovanje za pikčasto majico na gorskem cilju,
  • - potegovanje za zeleno majico na segmentu za sprint,
  • - okrepne postaje in spremstvo vozil,
  • - določitev trase s strokovnjaki Tour de France.
Matej Mohorič v elementu
Matej Mohorič v elementu FOTO: Charly Lopez

Prijave so odprte – pohitite in si zagotovite mesto v karavan, na daljši, 145 km, ali krajši, 70 km dolgi, etapni preizkušnji. Ne zamudi prve izvedbe L'Etape Slovenia in se vpiši med legende.

Preizkušnje L'Etape by Tour de France za rekreativne cestne kolesarje in gravel kolesarje potekajo v 25 državah po celem svetu: v Evropi, Malezij, Avstraliji, ZDA, Južni Ameriki … Letos pa bo premierno izvedbo doživela tudi v Sloveniji. Doživi izkušnjo Dirke po Franciji v Sloveniji, Kranju in njegovi okolici. Prijavi se TUKAJ.  

* UCI lestvica na dan 23. 5. 2022

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382