Moskisvet.com
Kolebnica-4

Šport

Zakaj bi morali izvajati vaje s kolebnico?

M.S.
05. 04. 2024 05.00
0

Večina preskakovanje kolebnice še vedno smatra za otroško igro, a že davno je tega, ko je bilo temu tako. Danes je kolebnica izjemno uporaben pripomoček za vadbo, ki prinaša številne koristi za zdravje in telo.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Kolebnica dolgo ni več asmo otroška igrača.
Kolebnica dolgo ni več asmo otroška igrača. FOTO: Dreamestime

Kolebnica je eden izmed najbolj podcenjenih vadbenih pripomočkov, a počasi vendarle izgublja stigmo, da je to otroška igrača. Kolebnica je danes namreč povsem resen fitnes pripomoček, ki jo v svojo vadbeno rutino vključujejo vsi, ki se redno ukvarjajo s fitnesom, boksom in drugi športi. O tem, katera kolebnica je prava za vas, si lahko preberete TU, o naboru koristi, ki jih prinaša preskakovanje kolebnice, pa v nadaljevanju.

Vadba doma: to so osnovni pripomočki za domači fitnes
Preberi še
Vadba doma: to so osnovni pripomočki za domači fitnes

Kolebnica je finančno ugoden športni rekvizit, s katerim si lahko okrepite telo, izgubite odvečne kilograme, izboljšate koordinacijo, zdravje srca in ožilja ter oblikujete mišice. Preskakovanje kolebnice je aerobna vadba, ki aktivira celo telo. Tovrstne vaje lahko koristite kot dodatek k treningom ali kot ogrevalno ali samostojno/osrednjo vajo. Pri tem se lahko poslužite različnih zaporedij, intenzitete poskokov in časovnih okvirov, kar pomaga razbiti monotonijo.

To je vadba za najhitrejšo izgubo maščobe
Preberi še
To je vadba za najhitrejšo izgubo maščobe

Koristi vadbe s kolebnico:

Izguba telesne teže

Preskakovanje kolebnice aktivira celo telo, saj je med vajo telo v stalni obremenitvi. To pomeni, da v zelo kratkem času pokurite veliko kalorij, precej več kot recimo pri teku. Skakanje je namreč ena od aktivnosti, pri kateri lahko izgubite veliko energije, kar pomaga pri topljenju odvečnih kilogramov, že nekajminutna vadba pa bo začetniku predstavljala resen izziv. Zaradi specifike vaje – zajema celo telo – jo je z drugim vajami težko posnemati.

Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?
Preberi še
Kaj so proteini, nepogrešljiv dodatek za rast mišic?

HIIT

Vsi, ki ste se kdaj srečali s fitnesom in resno zastavili treninge, vam je izraz HIIT dobro poznan. Gre za način vadbe, pri katerem se izmenjujejo intervali visoko intenzivnega treninga in nizko intenzivnega treninga/popolnega počitka. Več o tem si lahko preberete TU. Kolebnica je idealen pripomoček, ki ga lahko vključite v ta vabeni format, ki zahteva najmanjši časovni vložek. S kolebnico zelo hitro dosežete 85-90 odstotkov maksimalnega srčnega utripa, zato je lahko trening v primerjavi z drugimi vadbami nekoliko krajši.

Vaje s kolebnico ne more nadomestiti nobena vaja.
Vaje s kolebnico ne more nadomestiti nobena vaja. FOTO: Dreamestime

Boljša koordinacija

Vaje s kolebnico zahtevajo usklajeno delovanje rok in nog ter pravilno držo, za kar je sprva potrebne nekaj vaje, sčasoma pa postane tovrstno gibanje povsem naravno in s seboj prinaša izboljšano koordinacijo ter gibanje. Ker se med preskakovanjem kolebnice odrivamo od tal, krepimo mišice okoli gležnjev, kar zmanjša tveganje za poškodbe le-teh, pa tudi poškodbe stopal.

To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju
Preberi še
To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju

Kostna gostota

Vadba s kolebnico krepi kosti, za kar je potrebna večja kostna gostota (ta je odvisna od stopnje mineralov, kot je na primer kalcij). To zmanjša tveganje za zlome in ostale poškodbe tega tkiva ter možnosti za nastanek osteoporoze, za katero tveganje z leti posebej pri ženskah narašča. Kolebnica kosti krepi na račun drobnih udarcev med poskakovanjem, na ta mini stres za kosti pa se organizem odzove tako, da okrepi tkivo.

Koristi za srce in ožilje

Tako kot vsaka druga vadba tudi vadba s kolebnico poviša srčni utrip, kar pomaga krepiti to našo najpomembnejšo mišico. Ker topi maščobe (tudi tiste okoli trebuha), zmanjša možnost za nastanek srčno-žilnih bolezni, poveča pa tudi maksimalno količino kisika, ki ga telo porabi v eni minuti (t. i. VO2max, tudi maksimalna aerobna kapaciteta/moč), kar prinaša večjo vzdržljivost krvnega in žilnega sistema. Tudi tisti, ki so v dobri telesni pripravljenosti, že po minuti skakanja zasopejo, število srčnih utripov pa se močno dvigne.

Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi
Preberi še
Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi

Oblikovanje telesa

Pri vajah s kolebnico so aktivne velike mišične skupine, oblikovali pa boste tako noge, roke in ramena kot tudi prsne mišice. 

Kako do širokih ramen?
Preberi še
Kako do širokih ramen?

Poceni športni pripomoček

Fitnes oprema je načeloma draga, prav tako športna oblačila, toda kolebnica ni ne prvo ne drugo, saj ne zahteva posebne opreme, podlage in prostora za izvedbo. Je mobilna in vas lahko spremlja na vsakem koraku, zato lahko z njo trenirate tudi na poti.

Preden se lotite vadbe s kolebnico, si izdelajte načrt vadbe, da boste najboljše rezultate dosegli v najkrajšem možnem času. Začnite z vadbo, ki traja pet do 10 minut in čas postopoma podaljšujte (25-60 minut). Vadite tri- do štirikrat tedensko.

Katero kolebnico izbrati? Vse o kolebnici, tem vsestranskem športnem pripomočku
Preberi še
Katero kolebnico izbrati? Vse o kolebnici, tem vsestranskem športnem pripomočku
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382