Moskisvet.com
priprava na novo kolesarsko sezono

Kolesarstvo

Začenja se sezona kolesarjenja – kako se ustrezno pripraviti?

P.R.
24. 02. 2023 08.00
0

Vsi ljubitelji kolesarjenja zagotovo že nestrpno čakate, da se zima prevesi v pomlad in napoči čas, ko se boste lahko zopet odpravili novim kolesarskim izzivom nasproti. Še prej pa se je potrebno na novo sezono kolesarjenja dobro pripraviti – ali veste, kako?

Če želite, da vaša kolesarska sezona mine brez večjih zapletov in stresnih situacij, je priprava nanjo ključnega pomena. 

V nadaljevanju smo vam zato pripravili nekaj nasvetov, kako pripraviti vaše moško in žensko gorsko kolo, specialko ali pa gravel kolo na novo sezono. Nismo pa pozabili tudi na kolesarsko opremo in telesno pripravo kolesarja.

Preverite stanje vašega kolesa in ga po potrebi peljite na servis

Popolnoma logično je, da vaše kolo po mesecih mirovanja potrebuje nekaj nastavitev. Če ne drugega, pa je z njega zagotovo potrebno obrisati prah in poskrbeti, da ponovno zasije v vsem svojem sijaju.

Sezona kolesarjenja
Sezona kolesarjenja FOTO: Arhiv naročnika

Še preden se vreme otopli, vam svetujemo, da preverite stanje svojegakolesa:

- Začnite s pregledom plaščev, jih pravilno napolnite in preverite njihov profil. Če so plašči preveč obrabljeni, vam svetujemo, da jih zamenjate. 
- Okvir kolesa obrišite s krpo, da odstranite prah in posušeno umazanijo. Pri tem vam bodo v veliko pomoč Muc off izdelki za čiščenje kolesa, s katerimi je čiščenje bolj enostavno in učinkovito. Ne pozabite preveriti za morebitne razpoke, udrtine in druge poškodbe na okvirju.

Muc off
Muc off FOTO: Arhiv naročnika

- Očistite pogonski sklop z verigo. Le to popolnoma odstranite s kolesa, jo očistite in namažite.
- Pred novo kolesarsko sezono je prav tako potrebno preveriti sprednje in zadnje zavore. Če imate zavorne gumice, jih po potrebi zamenjajte. Če pa imate hidravlične disk zavore, preverite njihovo obrabo, zavorne ploščice in jih po potrebi prezračite.
- Če ne želite, da bi vam na prvi kolesarski vožnji zatajile prestave, je obvezno potrebno preveriti delovanje menjalnika. Kolo namestite na kolesarsko stojalo, saj boste tako najlažje vrteli pedala in prestavljali. Med prestavljanjem opazujte verigo in se prepričajte, da njeno prestavljanje poteka gladko in brez zatikanja.

Katerokoli od zgoraj omenjenih opravil seveda lahko opravite sami. Če niste prepričani, da se boste s tem lahko sami spopadli, pa vaše kolo raje prepustite kolesarskemu servisu. 

Preverite kolesarsko opremo

Zimsko obdobje je ravno pravi čas za obisk bike shop trgovine in za nakup kolesarske opreme. V tem času lahko naletite na ugodne cene artiklov iz preteklih sezon, zato lahko na ta račun veliko prihranite. 

Kolesarska oprema
Kolesarska oprema FOTO: Arhiv naročnika

Seveda pa najprej poglejte v svojo omaro in preverite:

- sponke in zatiče na kolesarskih čevljih, ki morajo zagotavljati brezhibno zapenjanje in odpenjanje čevljev;
- kolesarske hlače in njihovo podlogo; če je ta preveč obrabljena ali so hlače strgane, vam svetujemo, da investirate v nove kolesarske hlače;
- kolesarski dres in jakne, ki morajo praviloma zdržati več sezon, vendar vseeno preverite delovanje zadrg in če se vam še vedno ustrezno prilegajo;
- kolesarsko čelado, ki vam nudi najboljšo zaščito v primeru nesreče; preverite morebitne poškodbe in razpoke ter jo po potrebi zamenjajte.

Poskrbite za ustrezno telesno pripravljenost

Najbolj zagreti kolesarji nadaljujejo s kolesarjenjem tudi pozimi. Če ste eden izmed njih, potem zagotovo že poznate najboljši recept za zimsko kolesarjenje. 

Sicer pa imajo danes vsi fitnes centri in telovadnice že sobna kolesa in ponujajo vadbo spinninga, s čimer lahko celotno zimsko obdobje skrbite za svojo kondicijo. 

Če bi se raje potili doma, potem investirajte v nakup pametnega trenažerja, ki v kombinaciji s številnimi kolesarskimi aplikacijami poskrbi, da boste ostali motivirani celotno zimsko obdobje.

Ob tem pa nikakor ne pozabite tudi na vaje za moč. Poleg krepitve mišičnih skupin nog se posvetite tudi krepitvi jedra oziroma stabilizatorjev trupa, ki pomembno vplivajo na položaj telesa na kolesu. 

V vadbo pa vključite tudi vaje ravnotežja, gibljivosti in vzdržljivosti.

Poiščite ideje za kolesarske ture

Dobro načrtovanje je pomemben del kolesarske sezone, saj poskrbi, da ostanete motivirani tudi takrat, ko nimate časa ali se znajdete v krizi. Zato je pomembno, da si zadate nekaj kolesarskih ciljev, ki jih želite v prihajajoči sezoni doseči. 

Pri tem pa nimamo v mislih zgolj doseganja rezultatov. Smisel kolesarjenja je tudi v odkrivanju neokrnjene narave, ne glede na to, ali ste ljubitelj downhill, cestnega ali klasičnega kolesarjenja. 

Ideje za kolesarsk ture
Ideje za kolesarsk ture FOTO: Arhiv naročnika

Poiščite nekaj idej za najbolj atraktivne kolesarske ture, ki jih še niste prekolesarili. Prepričani smo, da boste zaradi njih še raje sedli na kolo.

Izognite se neprijetnim situacijam na cesti in se na kolesarsko sezono temeljito pripravite. Z našimi nasveti vam bo to zagotovo uspelo!

Naročnik oglasa je Spletnik

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342