Moskisvet.com
Tadej Pogačar

Kolesarstvo

Takšne zmage na Giru nismo videli vse od leta 1965

E.R.
27. 05. 2024 10.07
0

Naziv zmagovalca je znova osvojil Slovenec!

Šport

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Slovenec Tadej Pogačar je prepričljivo zmagal na dirki po Italiji, ko je v nedeljo po 21. in hkrati zadnji etapi v Rimu obdržal drugim kolesarjem nedosegljivo skupno vodstvo in zmagal z največjo skupno prednostjo po letu 1965.

25-letni kolesar ekipe UAE Team Emirates je bil v rožnati majici vodilnega od zmage na drugi etapi, prve izmed njegovih šestih etapnih uspehov, in je v nedeljo varno končal ceremonialno 125-kilometrsko ravninsko vožnjo v skupini.

Toliko kalorij porabijo kolesarji na Giru
Preberi še
Toliko kalorij porabijo kolesarji na Giru

Pogačar je končal 9 minut in 56 sekund pred Kolumbijcem Danielom Martínezom (Bora-Hansgrohe), lanskoletni drugouvrščeni Geraint Thomas iz Walesa (Ineos Grenadiers) pa je na tretjem mestu zaostal še dodatnih 28 sekund.

Svojima zmagama na dirki po Franciji v letih 2020 in 2021 je dodal naslov na Giru in to storil v svojem slogu, s čimer je dokazal, zakaj je veljal za favorita pred dirko, saj mu po drugem dnevu nihče ni mogel priti blizu.

Primoža Rogliča, njegovega slovenskega rojaka in lanskega zmagovalca, ni bilo na dirki, prav tako se dirke nista udeležila Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard, a nič ne more zasenčiti Pogačarjeve dominacije v Italiji, njegov naslednji cilj pa bo zdaj dirka po Franciji.

Pogačar je resnično prevzel nadzor na sedmi etapi, ko je zmagal v posamičnem kronometru pred Filippom Ganno in povečal prednost na več kot dve minuti in pol, nato pa zmagal še v naslednji etapi. Ganna se je maščeval na naslednjem kronometru, a je Pogačar na drugem mestu vseeno povečal prednost pred tekmeci, v 15. etapi pa je bilo vsega konec, ko je Slovenec zmagal svojo četrto etapo in med seboj in Thomasom vzpostavil tri minute prednosti.

Veste, kdo je do zdaj največkrat zmagal na Giru?
Preberi še
Veste, kdo je do zdaj največkrat zmagal na Giru?

Pogačar je dobil še naslednjo etapo, ki jo je sicer oteževalo vreme, tudi predzadnji dan pa tekmecem ni pokazal milosti, ko je zmagovalno odpeljal svojo šesto etapo in utrdil svojo zmago na "maglia rosa", s skupnim vodstvom, ki ga na Giru ni bilo v skoraj 60 letih.

Slovenec je zmagal tudi v gorski razvrstitvi in Pogačar se je zadnji dan lahko sprostil in varno užival v svoji prvi vožnji po ulicah italijanske prestolnice, vedoč, da je brez dvoma zmagovalec Gira.

Koliko je zaslužil s svojo zmago, pa lahko preberete TUKAJ.

Koliko znaša denarna nagrada za dirko Giro d'Italia 2024?
Preberi še
Koliko znaša denarna nagrada za dirko Giro d'Italia 2024?

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: www.theguardian.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470