Moskisvet.com
Kolesarjenje

Kolesarstvo

Servis kolesa pred začetkom sezone

Andi Bajc
27. 05. 2022 05.00
0

Zimski meseci so mimo in sonce že na polno sije. Seveda je to čas, ko večina ljudi obriše prah iz povečini karbonskih konjičkov. Vseeno pa je priporočljivo, da pred začetkom sezone pregledamo nekaj osnovnih stvari na kolesu, da ne pride do neljubih dogodkov že na prvi vožnji. Nekateri se za servis odločijo sami in spretno vrtijo imbus ključe ter menjavajo komponente. Drugi pa se raje odločijo, da za kolo poskrbi njihov najljubši mehanik.

Kolesarski plašči

Plašči so kolesarjev stik z asfaltno podlago. Pred začetkom sezone je pomembno, da se plašče pregleda, če imajo na tekalni površini znake obrabe in poškodb. To je tisti del gume, ki mu rečemo tudi profil gume in je del plašča, ki je edini v kontaktu med kolesom in podlago. Plašči, ki so stari ali obrabljeni, nudijo veliko slabši oprijem cestišča.

Ležaji

Ležajem je potrebno po zimskih treningih nameniti pozornost, saj se obrabijo oz. uničijo. Priporočamo pregled in po potrebi menjavo gonilnih ležajev, ležajev v obročih in krmilnega ležaja.

Na vožnjo pojdite zgolj z brezhibnim kolesom.
Na vožnjo pojdite zgolj z brezhibnim kolesom. FOTO: A.Vialatte

Trak za krmilo

Trak za krmilo je pomemben, ker na njem slonimo, obrabljen trak pa nudi slabši oprijem. Prav tako svetujemo menjavo, saj se po določenem času pod trakom nabere sol od potenja in zimskih cestišč. In še kolo izgleda veliko lepše z novim trakom.

Veriga in zobniki

Veriga sodi med najbolj obremenjene dele na kolesih. Stalne sile, ki delujejo na njo, privedejo  do obrabe. Slaba veriga se tako lahko strga in to privede do tega, da ostanemo s kolesom ob cesti. Zato je skrb zanjo tako pomembna. Priporočamo redne menjave in čiščenje, saj lahko obrabljena veriga uniči tudi zobnike na zadnjem kolesu, ki jih moramo nato zamenjati.

Zavore

Najsi bodo to zavore na diske ali čeljustne zavore, poskrbeti moramo, da so zavore in zavorne površine v optimalnem stanju. Še posebej v zimskih mesecih je obraba večja, tako da sta nujna stalni nadzor in servis.

Bovdni in pletenice

Večina koles za menjavanje prestavnih razmerij in zaviranje še vedno uporablja pletenice. Te se sčasoma nategnejo in obrabijo. Bovdni pa so izpostavljeni vremenskim razmeram in tudi stalnemu trenju s pletenico, ki se premika v notranjosti. Obraba lahko privede do nedelujočega menjalnika ali zavor.

Hitro se zgodi nesreča.
Hitro se zgodi nesreča. FOTO: M.Molle

Hidravlika

Hidravlične zavore se vedno bolj uveljavljajo tudi med cestnimi kolesarji. Hidravlično tekočino je potrebno tudi menjati, saj lahko pride do pojava mehurčkov v sistemu, kar lahko privede do izgube ene ali obeh zavor.

Baterija

Če ima vaš konjiček baterijo za potrebe menjavanja prestav, je priporočljivo, da se baterijo na mesec ali dva vzame iz okvirja in jo obriše, da se na njej ne nabira vlaga.

Naj bodo kilometri čimbolj brezskrbni in bodite dobro pripravljeni do septembrske preizkušnje L'Etape Slovenia. Zagrizenim kolesarjem svetujemo, da za svojega konjička poskrbite tudi med sezono.

Preizkušnje L'Etape by Tour de France za rekreativne cestne kolesarje in gravel kolesarje potekajo v 25 državah po celem svetu: v Evropi, Malezij, Avstraliji, ZDA, Južni Ameriki … Letos pa bo premierno izvedbo doživela tudi v Sloveniji. Doživi izkušnjo Dirke po Franciji v Sloveniji, Kranju in njegovi okolici. Prijavi se TUKAJ.  
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382