Moskisvet.com
L'Etape de Slovenia 2022

Kolesarstvo

Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia – 2. sklop treningov

L'Etape Slovenia by Tour de France
15. 07. 2022 05.00
0

2. sklop načrta treningov za tri kolesarske skupine pod taktirko vrhunskih trenerjev Mihe Koncilija in Blaža Debevca za obdobje 18.–31. 7. 2022.

Prvi del programa treningov je že za najbolj zagretimi kolesarji, ki želijo optimalno odpeljati svojo premierno preizkušnjo na L'Etape Slovenia by Tour de France. Verjamemo, da so ga prestali uspešno in že z nestrpnostjo pričakujejo nadaljevanje vadbe po začrtani poti dveh vrhunskih kolesarskih strokovnjakov, Mihe Koncilije in Blaža Debevca.

Uvod v trening za L'Etape Slovenia
Preberi še
Uvod v trening za L'Etape Slovenia

Ključen poudarek vadbe za obdobje 18.–31. 7. 2022: treba je nadaljevati z začetim in sistematično slediti izbranemu programu vadbe, glede na to, v katero skupno sodi kolesar: začetnik, zagrizen rekreativec ali dirkač. Sledi namreč še dodatni teden, v katerem se bo napor stopnjeval, temu pa nato teden počitka

Treningi v kolesarstvu pogosto sledijo sosledju, ko se intenzivnost veča 2–3 tedne, nato pa sledi teden počitka. Oziroma čas, ko je število ur, preživetih na kolesu, manjše, prav tako je praviloma nižja tudi sama intenzivnost treningov.

Treningi v kolesarstvu pogosto sledijo sosledju, ko se intenzivnost veča 2–3 tedne, nato pa sledi teden počitka.
Treningi v kolesarstvu pogosto sledijo sosledju, ko se intenzivnost veča 2–3 tedne, nato pa sledi teden počitka. FOTO: A.S.O. Benjamin Becker

In zakaj je počitek tako pomemben? Na prvo žogo lahko vsak reče, da se telo odpočije po vseh naporih, kar je seveda pravilna trditev. Počitek pa pomaga tudi pri tem, da se vsi akumulirani treningi resnično usidrajo v naš sistem in mišice. Veliko kolesarjev ne doseže želenega cilja, ki si ga zastavijo, pa ne zaradi premalo treninga, ampak premalo počitka. Glavni gradnik forme športnika–kolesarja je trening ter njegova pravilna in celostna izvedba. Njegov komplementarni gradnik pa je počitek. 

Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?
Preberi še
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?

Amaterski in rekreativni kolesarji imajo za razliko od profesionalnih kolesarjev ob treningih še običajno zaposlitev in druge, kot na primer družinske obveznosti, ki dodatno vplivajo na samo organizacijo časa in proces regeneracije telesa. 

Poleg tega ne gre zanemariti starosti posameznika, saj se z leti proces regeneracije upočasnjuje. Vse hitrejši življenjski slog tako na vseh koncih krade možnosti kakovostne regeneracije in počitka. To je treba vzeti v zakup pri načrtovanju in izvedbi treninga, da si morda ne povzročimo več škode kot koristi. Ob vsemu zapisanemu je treba zagotoviti še zadostno količino kakovostnih obrokov in pravilno hidracijo, ki je v poletnih dneh še kako pomembna, tudi z vidika preprečevanja pregrevanja telesa. 

Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia
Preberi še
Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia

Tudi tokratno izvajanje treningov se priporoča s pomočjo srčnega utripa ali merilca moči, ki postaja vedno bolj priljubljeno orodje za kolesarski trening. Vsem, ki nimate ne merilca moči ali srečnega utripa, svetujemo, da si intenzivnosti razdelite na lestvico od 1 do 10, kjer je:

> 1-3 lahkotna vožnja,
> 3-6 hitrejša vožnja po ravnini,
> 7-8 intenzivna vožnja, ki jo povečini izvajamo v klanec,
> 9-10 pa je maksimalna intenzivnost, kjer vozimo na robu svoj zmogljivosti. Če niste predhodno dobro ogreti, tega raje ne izvajajte, da ne tvegate poškodb mišičnih vlaken.

Ne odlašajte, opremljeni z načrtom in nasveti, kar hitro na kolo! Proti naslednjim ciljem in proti L'Etape Slovenia, preizkušnji na 145 ali 70 km dolgi trasi Dirke po Franciji za rekreativne kolesarje, ki bo letos prvič izvedena tudi v Sloveniji, s startom in ciljem v Kranju, 4. septembra 2022

Prijava do 24. 7. 2022 z vključenim zgornjim delom kolesarskega dresa v vrednosti 69,90 EUR znaša le 99,99 EUR. Več informacij na spletni strani L'Etape Slovenia.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382