Moskisvet.com
L'Etape Slovenia

Kolesarstvo

Priprave kolesarjev mogoče kar po nedeljski trasi L'Etape Slovenia

Jera R. Nahtigal
27. 05. 2022 05.00
0

Serija L'Etape by Tour de France, ki se letos odvija v kar 25-ih destinacijah po celem svetu, odlikuje skrbno načrtovanje trase, po kateri poteka preizkušnja, saj morajo strokovnjaki pri pripravi upoštevati številne kriterije, od varnostnih do zahtevnostnih. Gre namreč za dirko pod okriljem Tour de France.

L'Etape Slovenia bo tako premiero doživela s startom in ciljem dveh tras v Kranju, tako daljše, imenovane THE RACE, s 145 km in z 2000 metri nadmorske višine, ter krajše, imenovane THE RIDE, dolge 70 km, ki z razgibanim profilom omogoči izkušnjo 671 m nadmorske višine. Prijave so odprte, zato ne oklevajte

Prav obe pa ponujata prosto odločitev kolesarju, bodisi umirjeno panoramsko vožnjo po izjemno razgibanem terenu v doglednem času, da te ravno ne doseže »metla« (v kolesarskem žargonu gre za zadnje spremno vozilo, ki pobira onemogle), bodisi vrtenje pedal na visoke obrate v mejah zmogljivosti.

L'Etape Slovenia bo premiero doživela s startom in ciljem dveh tras v Kranju.
L'Etape Slovenia bo premiero doživela s startom in ciljem dveh tras v Kranju. FOTO: Grega Valenčič

L'Etape Slovenia bo na nedeljski preizkušnji imela sočasen start obeh distanc, kar omogoča svobodo izbire distance tudi še na dan dirke in med dirko vse dotlej, ko se prikolesari do razcepa odločitve: v cilj ali nadaljevanje po kraljevi, daljši preizkušnji. Ključna sta izkušnja L'Etape Slovenia in legendarno doživetje, ki naj se konča z varnim prihodom v cilj.  

Po uspešnem startu in nadzorovani vožnji skozi staro mestno jedro se trasa nadaljuje po levem bregu Save skozi Trboje, Valburgo proti Vodicam in Komendo, kjer se nadaljuje do najbolj »rumenega krožišča« v Sloveniji v spomin na prvo zmago Tadeja Pogačarja na Tour de France. Proga se na tem delu začne vzpenjati skozi Pogačarjev Klanec in spuščati proti Kamniku. Sledi vzpon na Šenturško goro, kjer se trasa zravna na polici pod Krvavcem, in nagradi s čudovitim panoramskim razgledom proti Kranju in Ljubljani. 

145-kilometrska trasa
145-kilometrska trasa FOTO: Arhiv naročnika

Sledi spust v Cerklje, skozi Adergas, Visoko in Olševek do Preddvora in nadaljuje skozi Belo, mimo posestva Brdo ter se vrne v Kranj. Tik pod zadnjim vzponom krajše trase in prihodom kolesarjev v cilj, torej pod  Jelenovim klancem, je  t. i. razcep odločitve, ki dolgoprogaše usmeri ostro levo čez manjši most, da nadaljujejo s svojo epsko dirko skozi Besnico, Nemilje in Podblico, rodno vas našega junaka, ambasadorja L'Etape Slovenia, vrhunskega kolesarja Mateja Mohoriča, člana ekipe Bahrain Victorious do Jamnika. Tu je ves trud poplačan, saj se odpre dih jemajoči razgled v zavetrju Jelovice na celotno Gorenjsko vštric z vršaci Karavank in Kamniško-Savinjskih Alp. 

Sledi spust v Kropo in po razgibanem terenu nadaljuje prek Prezrenja nad Podnartom v smeri Tržiča. A tudi na tem delu je ohranjena igrivost trase po razgibanem terenu, saj gre za izkušnjo, ne za hitenje v cilj. Trasa nato nadaljuje čez Loko v Retnje in čez Križe, Golnik v Goriče, na Trstenik. Pod mogočnim Storžičem skozi Bašelj do Bele na že znan teren do posestva Brdo in na cilj v Kranj. Zadnji del proge skozi Kranj ima kar nekaj ovinkov in tako bo marsikomu služil kot dobra priložnost za napad. Še češnja na torti: Prihod v cilj je klasično čez Jelenov klanec, saj se spodobi, da se zaključi z morda najbolj tradicionalnim ciljem kolesarskih dirk v Sloveniji

70-kilometrska trasa
70-kilometrska trasa FOTO: Arhiv naročnika

Manjši namig: Časa za predah praktično ni, si ga pa vsekakor moraš vzeti. Vzponi si sledijo drug za drugim, tako da ritem pedaliranja ne bo monoton. Vsi domači kolesarji pa imate edinstveno prednost domačega terena, saj si lahko prenesete datoteki tras na pametni števec ali drugo pametno napravo in do septembra naštudirate vse detajle proge. 

Ste se navdušili, pa še niste prijavljeni? Ne oklevajte, prijave so odprte. 

Vzponi si sledijo drug za drugim, tako da ritem pedaliranja ne bo monoton.
Vzponi si sledijo drug za drugim, tako da ritem pedaliranja ne bo monoton. FOTO: Grega Valenčič

Nikar pa ne zamudite niti sobotnih druženj in priložnosti za priprave z Gremo na kolo in Visit Kranj, kjer se pred druženjem vozi etape Kranjske kolesarske rože.

Preizkušnje L'Etape by Tour de France za rekreativne cestne kolesarje in gravel kolesarje potekajo v 25 državah po celem svetu: v Evropi, Malezij, Avstraliji, ZDA, Južni Ameriki … Letos pa bo premierno izvedbo doživela tudi v Sloveniji. Doživi izkušnjo Dirke po Franciji v Sloveniji, Kranju in njegovi okolici. Prijavi se TUKAJ.  

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382