Moskisvet.com
Nastavitve kolesa

Kolesarstvo

Pravilna nastavitev kolesa

M.S.
01. 09. 2022 05.00
0

Z Miho Koncilijo iz ekipe Pogi Team Generali smo se tokrat lotili pravilne nastavitve kolesa. Ta je ključna za udobno vožnjo, varnost, pa tudi za preventivo pred poškodbami in doseganje najboljših izkoristkov vožnje. Namreč: če kolesar poganja pedala z 80 obrati na minuto, to v eni uri znese 5.400 obratov oziroma 30.000 obratov na 160-kilometrski razdalji. V povprečnem tednu pa gre skupaj za več kot 80.000 obratov pedal.

Če kolo ni nastavljeno pravilno, se pri kolesarju lahko kmalu pojavijo bolečine, ki sčasoma utegnejo postati tudi zelo resne. Zatorej se bomo pobliže spoznali s pravilno nastavitvijo kolesa, ki omogoča tako udobno kot tudi varno vožnjo slehernega kolesarja.

Kako postati boljši kolesar: tehnika vožnje
Preberi še
Kako postati boljši kolesar: tehnika vožnje

Začeli bomo pri kolesarskih čevljih, po domače šprintericah. Klasičen čevelj nam seveda omogoča, da ga zataknemo za pedal, da nam noga ne opleta desno in levo, hkrati pa ga lahko poljubno nagibamo gor in dol, kar nam omogoča primeren potisk na pedal in s tem želeno hitrost vožnje. Plastična ploščica na podplatu čevlja je namenjena vpenjanju na pedal in tako čevelj ni ravno najbolj primeren za klasično hojo, saj hitro ploščina lahko povzroči zdrs noge. Razlike med kolesarskimi čevlji za cestno in gorsko kolesarstvo so kar občutne, še posebej pri vpenjanju v pedal, saj 'gorski' čevelj potrebuje bolj pogosto prilagajanje na sestop s kolesa in posledično hojo, zato ima ploščino za vpenjanje bolj robustno in po navadi kovinsko, hkrati pa tudi čepki na podplatu omogočajo bolj enostavno hojo ali tek. Vendarle je pri gorskem kolesu potreben večkraten sestop s kolesa, zatorej so čevlji prilagojeni tudi pogostejši hoji ali teku s kolesom.

Pravilna nastavitev kolesa je predpogoj za dober izkoristek vožnje.
Pravilna nastavitev kolesa je predpogoj za dober izkoristek vožnje. FOTO: Louis Legon
Katarina Braniselj: ''Kolo je svoboda. Ni kaj dodati.''
Preberi še
Katarina Braniselj: ''Kolo je svoboda. Ni kaj dodati.''

Pomembna je nastavitev teh ploščic na podplatu, kar najlaže opravimo tako, da preprosto sedemo in nam noge prosto bingljajo. Tako ugotovimo, kam natančno so usmerjene naše noge, bodisi malce navzven bodisi navznoter, in posledično temu primerno nastavimo ploščice. Seveda je potem potreben preizkus, po nekaj kilometrih na kolesu lažje ugotovimo, ali nam nastavitev ploščic ustreza in jo lahko še prilagodimo. Bolj resni kolesarji te ploščice obrabijo v eni sezoni, torej jih kar pogosto menjujejo.

Vsekakor je na kolesu najbolj pomembna nastavitev sedeža, predvsem njegove višine. Sedemo na kolo, primemo za balanco, kot bi to počeli najbolj pogosto med vožnjo, hkrati pa se z obema nogama dotikamo tal tako temeljito, da imamo ravnotežje na kolesu. Podobno kot pri čevljih tudi tu velja poskusiti nekaj kilometrov in sproti morda za malenkost s ključem prilagajati višino sedeža, ki nam najbolj ustreza. Hkrati je pomembna nastavitev naklona sedeža, ki ne sme biti preveč nagnjen naprej ali nazaj, da ne drsimo naprej ali se nagibamo preveč nazaj, kar utegne na daljši rok povzročati bolečine v križu. Vzamemo kar vodno tehtnico in sedež naravnamo čim bolj vodoravno. 

Pri nastavitvi sedeža naprej in nazaj pa si najlaže pomagamo z vrvico ali vezalko, ki jo spustimo ob pogačici kolena, vrvica pa naj prosto pade na sredino ploščic na podplatih čevlja.

Kaj jesti pred resno kolesarsko dirko?
Preberi še
Kaj jesti pred resno kolesarsko dirko?

Ne smemo spregledati niti oddaljenosti sedeža od krmila. Pravilno in najbolj priporočljivo je, da se pogled kolesarja, ki v klasičnem položaju sedi na kolesu, sreča s polovico kolesa, ko pogleda navzdol mimo krmila. Da se torej os sprednjega kolesa stika z vrhom krmila, ko pogled usmerimo navzdol proti kolesu. Drugi način primerne izmere oddaljenosti krmila od sedeža pa je s preprosto izmero lastne roke, ki naj se s komolcem dotika sedeža, z iztegnjenimi prsti pa pridemo skorajda do krmila, za dotik naj nam manjkajo približno trije prsti dolžine.

Višina krmila je nadvse pomembna in jo kolesarji ločijo glede na svoje izkušnje oziroma znanje. Boljši kolesarji si krmilo spustijo malce nižje, profesionalni kolesarji imajo denimo krmila spuščeno povsod do konca. Po drugi strani pa rekreativnim športnikom priporočamo, da krmilo malenkost dvignejo, pri čemer morda za odtenek zgubijo na aerodinamičnosti med vožnjo, a jim bo zato hrbtenica zagotovo bolj hvaležna.

In še to. Poznate zlato pravilo nastavitve vsakega kolesa? Kolo vselej prilagodimo kolesarju in ne kolesarja kolesu! Ne pozabite, najbolj pomembno je vaše udobje na kolesu, drugače boste trpeli, se morda celo poškodovali, s tem pa se oddaljili od tega čudovitega športa.

Nasvete, kako pravilno začeti s kolesarstvom in tehnikami vožnje, ter ostale koristne nasvete pa lahko spoznate tudi na brezplačni spletni delavnici Mihe Koncilije. Na spletni strani Generali ZAME obiščite kolesarsko delavnico, ki jo pripravil glavni pokrovitelj L'Etape Slovenia zavarovalnica Generali.

Kolesarjenje: Kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?
Preberi še
Kolesarjenje: Kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376