Moskisvet.com
Matej Mohorič

Kolesarstvo

Kateri je najljubši vzpon Mateja Mohoriča?

L'Etape Slovenia by Tour de France
19. 07. 2022 08.00
0

Matej Mohorič velja za enega najboljših kolesarjev svetovnega kova in se trenutno bori za vidnejšo uvrstitev na Dirki po Franciji.

Matej Mohorič pa tudi letošnji ambasador etapne preizkušnje Dirke po Franciji L'Etape Slovenia za rekreativne kolesarje. 

V svoji karieri je prevozil že vse najbolj znane vzpone v Evropi in širom po svetu: od kratkih in eksplozivnih v Belgiji kot do najtežjih, razpotegnjenih vzponov v Španiji, Franciji in Italiji, ko je sodeloval na največjih in najprestižnejših tritedenskih dirkah v teh državah: Vuelta, Tour in Giro. 

Uvod v trening za L'Etape Slovenia
Preberi še
Uvod v trening za L'Etape Slovenia
Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia – 2. sklop treningov
Preberi še
Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia – 2. sklop treningov

Kolesar svetovnega kova in eden redkih v vsej zgodovini tega športa, ki se lahko pohvali z osvojenimi etapnimi zmagami na vseh treh dirkah: Tour de France (2021), Giro d'Italia (2018) in Vuelta (2017). Ampak, kateri je njegov najljubši vzpon?

Odgovor vas bo morda presenetil. To nista slovita Alpe d' Huez ali pa Stelvio. Njegov vzpon se nahaja v Sloveniji, njegov kraljevi vzpon mnogoterih obrazov je vzpon skozi rodno vas Podblico na Jamnik. Vzpon, ki vas na vseh strmejših delih nagradi s spektakularnim razgledom na okoliško Škofjeloško hribovje, je vgnezdeno pod pobočje Jelovice, na desni pa se tiho razpira pogled na Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke. Razgled z dih jemajočo veduto po Gorenjski pa se v celoti odpre prav na vrhu, pri cerkvi Svetega Primoža in Felicijana na Jamniku. 

Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia
Preberi še
Dejan Vračič, ambasador L'Etape Slovenia

Vzpon na Jamnik je dolg 6,7 km in ima povprečni naklon 5,9 %. Prva dva kilometra vzpona sta razmeroma položnejša, čeprav je start v kar 10 % naklon, a se kaj hitro razleze v položnejše serpentine do vasi Podblica, nato sledi težji del vzpona, kjer je povprečen naklon 8 %. Najtežji del pa sledi neposredno nadaljevanje iz središča vasi Podblica, kjer se cesta postavi pokonci. Premagati je potrebno odsek s 17 % naklonom. Zadnjih 700 m vzpona je bistveno prijaznejših do utrujenih mišic in kar izzivajo za zadnji sprint do vrha, do konca in naprej.

Vzpon na Jamnik
Vzpon na Jamnik FOTO: Arhiv naročnika

Vzpon na Jamnik lahko letos premierno prevozite tudi v sklopu rekreativne kolesarske prireditve L'Etape Slovenia by Tour de France, ki bo letos premierno prišla tudi v Slovenijo. Prireditev želi vsem udeležencem poustvariti pravo izkušnjo Dirke po Franciji, ki jo doživlja tudi sedaj Matej Mohorič in vsi vrhunski svetovni kolesarji, s Tadejem Pogačarjem na čelu. 

Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?
Preberi še
Daljša ali krajša? Užitek ali umiranje na obroke?

V času Tour de France oziroma do 24. 7. 2022 lahko s kodo GENERALIZAME ceno prijavnine znižate iz 129,99€ na 99,99 €. Prijavnina vključuje tudi zgornji del kolesarskega dresa v markantni podobi L'Etape Slovenia, priznanega kolesarskega proizvajalca Ale (v vrednosti 69,90 EUR). 

IZKORISTI IN SE PRIJAVI ČIM PREJ!

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376