KOLESARSTVO

Kaj jesti pred resno kolesarsko dirko?

16.08.2022, 5:00
0
Čeprav je pri kolesarstvu telesna teža kolesarja pomemben dejavnik, ki vpliva na doseganje vrhunskih rezultatov, pa ima pravilna prehrana še večjo težo. Preverite, kakšno.

Matej Mohorič, vrhunski kolesar in ambasador L'Etape Slovenia, rekreativne kolesarske prireditve, ki želi izkušnjo Dirke po Franciji približati ljubiteljskim kolesarjem, se je v svoji knjigi Mohopedija dotaknil tudi teme prehrane. Razkril je, kako lahko napačno prehranjevanje vpliva na športne dosežke. 

Kolesarstvo je šport, v katerem se porabi velika količina energije, zato jo je potrebno telesu zagotoviti za vse procese, ki se dogajajo pred, med in po kolesarjenju. V tem članku se bomo osredotočili na prehrano nekaj dni pred dirko in na jutro pred dirko.

PREBERI ŠE
Dejan Vračič, promotor L'Etape Slovenia

Čeprav je pri kolesarstvu telesna teža kolesarja pomemben dejavnik, ki vpliva na doseganje vrhunskih rezultatov, pa ima pravilna prehrana še večjo težo. Pravilna prehrana tako vpliva tudi na naše počutje, krvno sliko in na splošno zagotavljanje zadostne količine energije za izvedbo treninga ter splošno kakovost življenja. Čisto preprosto lahko uporabimo analogijo misli: "Brez bencina bo formula obstala na mestu."

Pred samim dogodkom je potrebno telo spočiti, kolikor je le mogoče. To pomeni, da si zagotovimo dovolj spanja in pri prehrani zagotovimo polnjenje glikogenskih zalog. Priporočamo, da nekaj dni pred samim dogodkom začnemo jesti več ogljikovih hidratov, ki so tudi glavni vir energije za telo. 

Najbolj se priporoča riž, testenine ali krompir. Seveda pa moramo, sploh če redno treniramo, poskrbeti za zadosten vnos tudi maščob in beljakovin ter seveda hranil in mineralov, ki jih v teh poletnih dneh še hitreje izločamo. Tudi sladica je seveda lahko del kakšnega obroka. S tem bomo poskrbeli, da bo naše telo na startu dogodka spočito in polno energije.

PREBERI ŠE
Priprave kolesarjev na L'Etape Slovenia – 3. sklop treningov

Najboljši recept za samo prehrano bi tako bil, da se držimo načel zdrave prehrane. Skrbimo za zadostno mero hidracije telesa ter v dneh pred dogodkom svojim obrokom dodamo več ogljikovih hidratov. Večer pred dogodkom priporočamo zvrhan krožnik riža ali testenin.

Jutro pred dogodkom se bo začelo relativno zgodaj zaradi starta v jutranjih urah. Priporočamo, da jutranji obrok pojemo 2–3 ure pred začetkom same dirke, da ima telo dovolj časa za prebavljanje zaužite hrane. 

Priporočilo za jutranji obrok? Ovseni kosmiči, ki smo jih predhodno namakali čez noč v vodi ali mleku, ter jajca in kruh. Nato pa sledi samo še odhod na sam dogodek in uživanje na polno.

Le še nekaj tednov nas loči do premierne izvedbe legendarne Dirke po Franciji – njene etapne različice za rekreativne cestne kolesarje. Start: nedelja, 4. 9. 2022 v Kranju. Prijave so odprte le še do 21. 8. 2022. Pohitite in se pridružite karavani kolesarjev!

PREBERI ŠE
Kolesarjenje: Kako začeti in na kaj je treba biti pozoren?