Moskisvet.com
Giro

Kolesarstvo

Tu bo danes potekala 19. etapa Gira

E.R.
24. 05. 2024 01.00
0

Napeta dirka Giro d'Italija se nadaljuje! Danes je pred kolesarji že 19. etapa. Kje se bo začela in kje končala?

START: Mortegliano

Mortegliano se nahaja južno od Udin in tri četrt ure od jadranskih plaž, potopljen pa je v podeželsko pokrajino s cestami, obdanimi z vrstami dreves. Nahaja se na spodnjem koncu visoke ravnice in leži blizu črte ponovnega vzpona (kjer se podtalnica ponovno pojavi, da ustvari potoke, namakalne jarke in reke). Uspešno in gostoljubno mesto ponuja široko paleto storitev, umetnosti, obrti in lokalne kulinarike.

Kmetijstvo je glavna dejavnost v tej deželi, kjer pridelujejo koruzo, pšenico in ječmen. Sledijo druge poljščine, jabolka, kivi, sadno drevje in rastline ter zelenjava. Prisotne so tudi trte. Kmetje delajo odlično polentno moko iz vrhunske koruze, ki jo cenijo zaradi svoje arome, barve, okusa in konsistence. Od tam prihaja tako imenovani "Blave di Mortean",  uveljavljena blagovna znamka. Dve tovarni mleka in sira dnevno zbirata in predelujeta mleko s številnih lokalnih kmetij za proizvodnjo sira Montasio, ricotte, stracchina in mocarele.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zanimivosti in turistične znamenitosti:

Katedrala svetega Petra in Pavla: v sodobnem gotskem slogu ima obliko ogromnega monumentalnega osmerokotnika iz opeke, ki meri 812 kvadratnih metrov krat 80 metrov v višino. V notranjosti je med drugimi deli čudovita in zapletena Martinijeva oltarna slika, lesena mojstrovina iz časa furlanske renesanse (1523–1526).

Najvišji zvonik v Italiji: Mortegliano je znan tudi po visokem zvoniku. Zgrajen je bil med letoma 1955 in 1959 po načrtih videmskega arhitekta Pietra Zaninija in je s spoštljivimi 113,2 metra (brez križa) najvišji v Italiji. Simbol delavnosti, vere in upanja v srečnejšo prihodnost je izdelan v gotskem slogu in je bil označen kot "prst, ki kaže na Boga".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Lavariano in Chiasiellis: ti dve majhni podeželski skupnosti sta skupaj z Morteglianom prvi primer furlanske delavnosti in podjetnosti. V prvem je trg s tisoč let starim stolpom in cerkvijo San Paolo iz 18. stoletja vreden ogleda. Nekdanje vojaško letališče je zdaj okoljsko vreden prostor in letališče za modele letal. Mesto že več kot sto dvajset let s ponosom gosti Filarmonico G. Verdi. Chiasiellis izstopa po gojenju visokokakovostnih jabolk ZOP in po igrišču za golf z devetimi luknjami, ki je vključeno v regionalno tekmovanje.

Kolesarska poslastica v Dolomitih
Preberi še
Kolesarska poslastica v Dolomitih

KONEC: Sappada

Sappada je očarljivo gorsko letovišče, ki leži na 1250 metrih nadmorske višine v severozahodni Furlaniji Julijske krajine, na meji z Benečijo. Obdan je z Dolomiti in predstavlja turistično središče bogate zgodovine in kulture, kjer so na voljo številne aktivnosti na prostem, ki so na dosegu vsakomur.

Gastronomska ponudba Sappade je poklon odličnosti: gurmanske restavracije (vključno tiste z Michelinovo zvezdico), picerije, kmečki turizmi in planinske koče ponujajo tipično gorsko kuhinjo najvišje kakovosti. Svetovno priznana lokalna kuhinja Sappada predstavlja zelo pomembno privlačnost za turiste, ki obiščejo mesto.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Turistične znamenitosti:

- Borgate Sappada Vecchia
- Glavna ulica Sappade
- Olbeška jezera
- Mount Peralba

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Vrhunce današnje 19. etape Dirke po Italiji si boste lahko ob 18.30 ogledali na Kanalu A!

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

 Vir: www.giroditalia.it

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 470