Moskisvet.com
Kolesarski čevlji

Kolesarstvo

Kolesarski čevlji: kateri so pravi za vas?

A.P.
20. 04. 2021 06.00
0

Kolesarstvo je lahko zelo težaven šport, a kolesarski čevlji ga lahko do neke mere olajšajo ali bolje optimizirajo vožnjo, tudi če ste ''zgolj'' rekreativni kolesar, ki ne trenira za Dirko po Franciji.

Kolesarski čevlji so postali domala nepogrešljiv kos vsakega kolesarja, tudi rekreativnega. In so eden ključnih gradnikov udobne in učinkovite vožnje. Vsi, ki kolesarite redno, zato skoraj zagotovo pred vožnjo obujete te namenske čevlje. Vsem, ki se v svet kolesarstva šele dobro podajate, pa priporočamo, da čim prej investirate v par, saj tovrstna obutev prinaša številne prednosti v primerjavi z obutvijo, ki se ne pripne na pedalo, ki mora biti prav tako posebno. Ob tem je treba dodati, da danes obstajajo tudi kolesarski čevlji brez zagozd in ki imajo podplat iz kakovostne gume, da ne zdrsijo s pedala.

MTB in cestni kolesarski čevlji se v mnogočem razlikujejo.
MTB in cestni kolesarski čevlji se v mnogočem razlikujejo. FOTO: Dreamstime
Kateri pohodniški nahrbtnik izbrati?
Preberi še
Kateri pohodniški nahrbtnik izbrati?

Poleg kolesa, čelade in kolesarskega dresa je nakup kolesarskih čevljev verjetno najbolj pomemben kolesarski nakup. Nekoč so nekateri rekreativni kolesarji uporabljali t. i. košarice, ki so imele podoben učinek kot čevlji za vpetje, saj si lahko silo na pedal prenašal tudi navzgor, le da v tem primeru nisi potreboval posebnih pedal, niti čevljev. Danes tega praktično ne uporablja nihče več, saj je ponudba kolesarskih čevljev res pestra in primerna za vse vrste kolesarjev. Prav tako je oprema cenovno precej dostopna.

Čevelj mora biti kompatibilen s pedalom.
Čevelj mora biti kompatibilen s pedalom. FOTO: Dreamstime

Kolesarski čevlji so že na videz (vsaj večina) povsem drugačni od ostalih, najbolj pa zaradi svojega podplata. Ti se med seboj precej razlikujejo, dejstvo pa je, da so trši, kar omogoča boljši prenos moči, zaradi česar je poganjanje bolj učinkovito (več o tem v nadaljevanju). A ne odloča samo to. Če ne veste, za kakšne se odločiti, vam bo na koncu teh vrstic zagotovo bolj jasno. Najprej si je treba odgovoriti na temeljno vprašanje. Jih res potrebujem? Odvisno, s kakšnim namenom kolesarite. Če je to le lagodna vožnja po ravnem z veliko ustavljanja in nizkimi hitrostmi, zagotovo ne. Sicer pa. Nadalje. Čevelj mora biti v skladu s tipom vašega kolesa in terenom, po katerem pretežno vozite. Dejstvo je, da se s kolesarskim čevljem prenos moči na pedala poveča. V prvi vrsti zato, ker so čevlji lahki in imajo trd podplat, zatorej ne izgubljate energije. Drugače povedano. S tem, ko so čevlji vpeti v pedal, vam olajšajo pedaliranje, to postane stabilnejše, predvsem pa imate več nadzora na silo, ki jo vlagate v obračanje pedal. Če kolesarite z običajno obutvijo, polovico obrata energijo v pedal ne vlagate, medtem ko kolesarski čevlji omogočajo, da stopalko povlečete tudi navzgor in tako lahko energijo porabite veliko bolj učinkovito.

Cestni kolesarski čevlji niso primerni za hojo.
Cestni kolesarski čevlji niso primerni za hojo. FOTO: Dreamstime

Nakup je odvisen tudi od vašega sloga kolesarjenja, da bodo imele karseda velik učinek. Prvo selekcijo kakopak naredi dejstvo ali kolesarite na gorskem ali cestnem kolesu, pomembno pa je, da je čevelj kompatibilen s pedalom oz. načinom pripenjanja nanj, saj imajo tovrstni čevlji zagozde (blokeje v kolesarskem žargonu), ki niso univerzalne.

Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

Če imate doma gorsko kolo, potem je vaš nabor omejen na MTB kolesarske čevlje, ki imajo običajno ploščice z dvema luknjicama (primer je SPD). Takšni čevlji so precej bolj vsestranski kot cestne ''šprintarice'', njihovi podplati pa ne tako trdi, saj imajo gumijaste žlebove. Posledično so tudi bolj primerni za hojo. In za razliko od cestnih imajo profil. Seveda pa s tem ne mislimo, da jih lahko zamenjate za pohodne čevlje. So pa tovrstni čevlji primerni tudi za treking kolesarjenje. Omogočajo dober prenos moči na pedala, obenem pa lahko z njimi peš premagujete neravne terene.

Profesionalni kolesarji prisegajo na različne rešitve. Tadej Pogačar ima s svojo ekipo npr. čevlje na vezalke.
Profesionalni kolesarji prisegajo na različne rešitve. Tadej Pogačar ima s svojo ekipo npr. čevlje na vezalke. FOTO: AP

Cestni kolesarski čevlji na drugi strani so namenjeni zgolj poganjanju, ne pa tudi hoji. Imajo namreč zelo tog oz. neupogljiv in gladek podplat, brez gumijaste prevleke. In seveda štrlečo zagozdo, ki je pri MTB čevljih lahko poglobljena. Hoja z njimi vsekakor ni udobna in ne preveč varna. Zato pa prinaša ta vrsta obutve karseda učinkovito porazdelitev moči pri pedaliranju. Pri nakupu bodite pozorni na indeks togosti, ki je odvisen od materiala podplata. Tisti, ki želijo dosegati najboljše rezultate, tako običajno stavijo na karbonske, ki imajo najvišjo stopnjo trdote, a za rekreativca bodo povsem dovolj dobri plastični oz. najlonski. Predvsem so ti prijaznejši za denarnico. Če čevlji za gorska kolesa bolj ali manj stavijo na en način pripenjanja, imamo pri čevljih za cestna kolesa različne, ki niso združljivi med proizvajalci, večinoma pa imamo ploščice s tremi vijaki (npr. SPD-SL, ki ga ponujajo najbolj priljubljene znamke). Na voljo so tudi ploščice z dvema vijakoma, kot je SPD.

Draž hitrosti in lov za rekordi
Preberi še
Draž hitrosti in lov za rekordi

Kot že večkrat rečeno, je pri izbiri kolesarskega čevlja glavni poudarek na podplatu, a pozoren je treba biti tudi na vrsto zategovanja čevljev – na izbiro imate trakove za zapenjanje (ježek), vezalke, zaponke (pletenico oz. klipsno) in zadnja leta vse bolj priljubljen vrtljivi gumb (z žico), ki je najdražji sistem, nanj pa prisegajo kolesarji, ki v kolo vlagajo ure in ure. Ima namreč številne prednosti v primerjavi z drugima vrstama zapenjanja, predvsem pa je ta zelo natančen, prilagodljiv in praktično brez slabosti.

Katero velikost čevljev izbrati? Ne zgledujte se po velikosti vaših pohodnih čevljev ali športnih copat, saj ta običajno ni enaka. Ker stopalo med kolesarjenjem miruje, za razliko od drugih čevljev ne potrebujejo dodatnega manevrskega prostora. Zato so običajno nekoliko manjši kot preostala vaša obutev, ne pa tudi preveč, saj vam morajo kljub temu nuditi udobje. Če vas tiščijo, so seveda premajhni. Morajo biti tako veliki, da lahko pomigate s prsti, sicer lahko hitro nastopita odrevenelost ali mravljinci. Za razliko od druge obutve se kolesarski čevlji s časom ne bodo raztegnili ali oblikovali po nogi, zato se vam naj prilegajo že ob pomerjanju. Peta seveda ne sme poplesavati, ampak mora biti stabilna – s tem je stopalo dobro podprto. Če povzamemo, ne smete čutiti, da ste obuti.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382