Moskisvet.com
Kolesarjenje v času koronavirusa

Šport

Kolesarjenje v času koronavirusa: trenažer, valji ali sobno kolo?

A.P./STA
02. 04. 2020 08.56
0

Novi vladni odlok o prepovedi gibanja zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča je sprožil kar nekaj vprašanj glede kolesarjenja. Iz dodatnih pojasnil smo bili podučeni, da je rekreativno kolesarjenje znotraj meja domače občine dovoljeno. Ker je Slovenija razdrobljena na veliko občin, si tisti, ki so kolesarjenje zastavili malce bolj resno in v svoji občini nimajo hribov, si s to izjemo kaj dosti ne morejo pomagati. Tem preostane trenažer, valji ali sobno kolo, ki so v teh dneh tudi najbolj pametna odločitev.

Novi odlok je z uvedbo povzročil kar nekaj razburjenja med kolesarji, saj je bila njihova prvotna interpretacija odloka, da kolesarjenje, razen za pot do trgovine ali lekarne, ni več dovoljeno. Kot je pojasnil generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije Aleš Kalan, so tudi na zvezi najprej tolmačili, da je kolesarjenje razen v trgovino in lekarno prepovedano. "Bil je na srečo tak dan, da ni nihče kolesaril, so pa veliko o tem razpravljali na družabnih omrežjih," je dejal Kalan in dodal, da je kasneje minister za notranje zadeve Aleš Hojs pojasnil, da je rekreativno kolesarjenje v okviru svoje občine dovoljeno. "Sedaj se vsi sklicujejo na to, vendar uradne izjave s podpisom spodaj nimamo," je izpostavil Kalan, ki čaka tudi še uradni odgovor zdravstvenega inšpektorata glede tolmačenja odloka.

Rekreativno lahko te dni kolesarite zgolj znotraj svoje občine.
Rekreativno lahko te dni kolesarite zgolj znotraj svoje občine. FOTO: Shutterstock

"V povezavi z ukrepi, ki so bili sprejeti na državnem nivoju za omejevanje širjenja koronavirusa, je cel kup vprašanj, tako tudi glede kolesarjenja," je povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, ki pa sam meni, da je odlok glede kolesarjenja popolnoma jasen. "Ne smete recimo priti z Jesenic ali Bleda v Žirovnico, če pa kolesarite znotraj občine in se držite splošnih navodil, da ste sami, da držite socialno distanco oziroma se peljete z otrokom in ženo, pa ne vidim nobenih težav," je pojasnil.

Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''
Preberi še
Kaja Juvan: ''Moja prva jutranja misel je, da si izmerim srčni utrip.''

Ob tem je vse kolesarje in voznike opozoril, naj bodo previdni, da ne bi po nepotrebnem obremenjevali zdravstva. Da se vsako izzivanje na cesti v smislu izpostavljanja nevarnosti, prekomerne obremenitve in vožnje po prezahtevnih terenih odsvetuje, je izpostavil tudi Kalan.

Obstajajo tudi boljše rešitve.
Obstajajo tudi boljše rešitve. FOTO: Shutterstock

Podobno poziva slovenska policija. "Kolesarjenje znotraj občine je sicer dovoljeno, vendar vse ljudi obenem pozivamo, naj to počno varno in naj se ne izpostavljajo nevarnostim v prometu. Zdravstveno osebje je v teh dneh že zelo obremenjeno in zato je najmanj, kar lahko kot posamezniki storimo, da jih po nepotrebnem ne zaposlujemo še mi," je izpostavila vodja sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Vesna Drole.

Parodija na igro Luke Dončića, ki nasmeje do solz
Preberi še
Parodija na igro Luke Dončića, ki nasmeje do solz

Spomnila je, da lahko športne aktivnosti znotraj posameznih občin še dodatno uredijo tudi župani. Tako lahko, podobno kot sprehajanje na najbolj obiskanih točkah, omejijo ali prepovejo tudi kolesarjenje na določenih območjih znotraj občin, kot je na primer v občini Vodice.

Sobna kolesa so rezervirana predvsem za nezahtevne uporabnike, za tiste, k bi se radi zgol malce rekreirali.
Sobna kolesa so rezervirana predvsem za nezahtevne uporabnike, za tiste, k bi se radi zgol malce rekreirali. FOTO: Shutterstock

Kaj izbrati? Sobno kolo, trenažer ali valje?

Če ste se odločili za kolesarjenje v stanovanju, imate na izbiro trenažer, valje ali sobno kolo. Slednji je izbira ne le tistih, ki radi kolesarijo. Pretežno se zanj odločajo nezahtevni uporabniki, tisti, ki potrebujejo zgolj osnovno rekreacijo. Kolesarske navdušence boste težko videli na njih, saj v zavetju doma raje zajahajo svoje po meri ukrojeno kolo, kar ponuja trenažer.

Sodobni trenažerji ne obrabljajo plaščev.
Sodobni trenažerji ne obrabljajo plaščev. FOTO: Shutterstock

Trenažer je super rešitev predvsem za hladnejše mesece, ko vreme ni naklonjeno kolesarjenju. A današnji časi kličejo po drastičnih ukrepih, zato so trenažerji te dni kljub lepemu vremenu še kako aktualni. Za nepoznavalce. Trenažer je sofisticirana različica valjev, iz katerih so izšli, in nadgradnja sobnega kolesa. Zanj potrebujemo svoje kolo, ki ga vpnemo, trenažer pa ustvarja zavorno silo. Trenažerje so zadnja leta dopolnile konzole in treningi z njimi so postali izjemno zabavni, saj se lahko iz udobja domačega doma vozite po vseh cestah na svetu in to spremljate na zaslonu. Lahko tudi dirkate, se pomerite na najbolj znanih kolesarskih dirkah ter se pomešate med znane kolesarje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj pa valji? Prvi valji so bili izjemno glasni in neprimerni za dnevno sobo, a temu danes ni več tako. Za razliko od sobnega kolesa in trenažerja, so valji precej zahtevnejši za vadbo. Pri tem prav tako uporabljamo lastno kolo, potrebne pa je precej več pozornosti, saj brez vpetja drsimo po treh valjih (dva sta zadaj in le en spredaj), poleg tega je naprava precej ozka in moramo vseskozi ohranjati ravnotežje – kot na cesti. Pred uporabo valjev vam svetujemo strokovno pomoč, da ne boste česa uničili. Morda niso najlažji za uporabo, zato pa od kolesarja zahtevajo stoodstotno zbranost, kakršno moramo imeti, ko smo udeleženci v prometu. Če na sobnem kolesu ali na trenažerju ne morete pasti, na valjih pač.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382