Moskisvet.com
Pohodniški nahrbtniki

Šport

Kateri pohodniški nahrbtnik izbrati?

A.P.
26. 03. 2021 06.00
1

Se odločate za nakup pohodniškega nahrbtnika? Ne veste, katerega izbrati? Potem ste prišli na pravi naslov, saj vam bomo dali nekaj napotkov, kako izbrati pravi pohodniški nahrbtnik za vaše potrebe.

Tako kot pri marsičem drugem, je tudi pri pohodniških nahrbtnikih izbira pestra in nepoznavalcu se je težko odločiti, kaj je zares primerno zanj. Pomembno je, da si pred nakupom odgovorite na nekaj vprašanj, odgovori pa bodo hitro razrešili vašo dilemo in ponudili rešitev. Dejstvo je, da je nahrbtnik vaš sopotnik in pomočnik, ki vam lahko delo olajša ali oteži, če ne izberete pravega. Naj bo udoben in stabilen in seveda dovolj velik.

Preden se odločite za nakup, je dobro vedeti nekaj stvari, predvsem pa vaše želje, ko gre za izlete v gore.
Preden se odločite za nakup, je dobro vedeti nekaj stvari, predvsem pa vaše želje, ko gre za izlete v gore. FOTO: Dreamstime
Kam se skriti, ko vas v gorah ujamejo strele?
Preberi še
Kam se skriti, ko vas v gorah ujamejo strele?

Če se odločate za hitre pobege v gore, bo že 20 litrov dovolj. Če ste občasen pohodnik in se v hribe odpravljate največ za dan ali dva, potem iščite svojega med tistimi s prostornino do 30 litrov. To je povsem dovolj, da boste lahko vanj spakirali tudi dodatna oblačila, nekaj hrane in dovolj pijače. Priporočamo, da izberete nahrbtnik, ki ima veliko žep(k)ov in zanke za pohodne palice. Če ima tudi stranski žep za čutaro/bidon/termovko in cepin ter lahko naj pritrdite čelado, toliko bolje. Naj bo karseda vsestranski, predvsem pa lahek in priročen. Pomemben podatek je tudi, ali je iz nepremočljivega materiala, še ključneje pa, da ima prsi trak, ki naredi nahrbtnik precej bolj stabilen. To še posebej velja, če ste gorski tekač in iščete za tek primeren nahrbtnik. Ta mora biti ne le lahek in udoben, ampak mora imeti tudi hrbtišče, ki dobro diha in se hitro suši ter meh za vodo ali vsaj držalo za bidon. A ker obstajajo namenski tekaški nahrbtniki, boste vse to dobili že v ''osnovnem paketu''.

Izbirate nahrbtnika lahko naredi razliko med dobro in slabo izletniško izkušnjo.
Izbirate nahrbtnika lahko naredi razliko med dobro in slabo izletniško izkušnjo. FOTO: Dreamstime
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!
Preberi še
Katere superge za tek izbrati? Koristni nasveti za pravilen nakup!

Če se odpravljate na daljše ture, ki trajajo več dni, potem priporočamo nakup pohodniškega oz. gorniškega nahrbtnika, ki ima med 30 in 49 litri prostornine in ima vse že našteto – torej elemente za pričvrstitev palic, čelade in druge obvezne pohodniške opreme. V primeru, da se na pot odpravite za več dni, iščite med nahrbtniki s prostornino do 80 litrov.

Poleg prostornine je ključno tudi hrbtišče nahrbtnika.
Poleg prostornine je ključno tudi hrbtišče nahrbtnika. FOTO: Dreamstime

Poleg prostornine je pomembno tudi hrbtišče nahrbtnika. Za vroče poletne dni naj ima zračno hrbtišče. Tega prepoznate po značilnem mrežastem panelu in okvirju, ki hrbtišče potisne rahlo proč od hrbtenice, s čimer vmes spušča zrak, ki omogoča zračnost. Pomembno je, da se hrbtišče dobro oprijema hrbta, zato je treba izbrati pravo velikost okvirja. A kako vedeti, katera velikost je prava za vas? To – če za nasvet ne vprašate strokovnjaka – izveste tako, da si izmerite razdaljo med najvišjim vretencem – locirate ga tako, da se sklonite naprej in se ta izboči – do mesta nad zadnjico (roki dajte na bočne kosti in iztegnite palca, ki tvorita linijo, do katere merite). Dolžino potem primerjajte z oznako na nahrbtniku (S, M in L označujejo okvirje z dolžino nekje med 40 in 60 centimetri).

Nakup teniškega loparja. Kako izbrati pravega?
Preberi še
Nakup teniškega loparja. Kako izbrati pravega?

Pri nakupu bodite pozorno tudi na bočni pas, ki naj ob nošenju ''zajaha'' vaše boke. Ti namreč nosijo večino teže nahrbtnike – pribl. 70 odstotkov teže naj bi bilo na vaših bokih, preostalo breme pa nosijo ramena – zato je pomembno, da sovpada z vašimi boki. Idealno je, če je vrh bokov poravnan z zgornjim delom bočnega pasu.

Ne gre tudi spregledati dejstva ali ima nahrbtnik dežno prevleko. Vreme se lahko v gorah hitro spremeni in če nahrbtnik te nima, definitivno razmislite o tem, da jo dokupite, saj vam bo prišla prav prej, kot si morda mislite. Pa še to. Pred nakupom nahrbtnik preizkusite. A ne praznega. Prosite prodajalca, da ga napolni z nekaj vsebine in hitro boste vedeli ali vam ustreza ali ne.

Slovenski Camino: Jakobova pot po Sloveniji
Preberi še
Slovenski Camino: Jakobova pot po Sloveniji
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382