Moskisvet.com
maska za snorkljanje čez celoten obraz

Šport

Katere inovacije v svetu športa so med ljudmi najbolje sprejete?

Ma.K.
14. 03. 2024 12.39
0

Telesna aktivnost predstavlja enega izmed temeljev zdravega življenjskega sloga. Pri tem ne gre nujno za skrbno načrtovano in izvajano obliko vadbe - za zdravo telo in duha lahko veliko storimo že z rednimi sprehodi v naravi, zabavnimi športnimi igrami s prijatelji, kolesarjenjem, plavanjem, pohodištvom, rekreacijskim tekom, celo z vrtnarjenjem in sprehajanjem psa. Gre za zelo različne vrste aktivnosti, ki pa imajo pomembnega skupnega imenovalca - ustrezno opremo, pa naj gre za oblačila in obutev ali naprave in pripomočke. Ponudba tovrstnih artiklov je ogromna, zato smo pri največji verigi športnih trgovin na svetu preverili, po kakšnem ključu izbirajo izdelke, ki se znajdejo na njihovih trgovskih policah.

Trendi rekreacijskih naprav in pripomočkov ter športnega tekstila in galanterije se ves čas spreminjajo. Sodobna tehnologija omogoča inovacije, ki so se še pred desetletji zdele znanstvena fantastika in če želijo preživeti na izjemno konurenčnem trgu, morajo temu napredku ves čas slediti tudi športne trgovine. O tem, na kakšen način jim uspeva šport približati ljudem različnih starosti, spolov in zanimanj, o inovativnih pristopih  ter povsem sveži prenovi blagovne znamke Decathlon smo se pogovarjali z Robertom Logožarjem, izvršnim direktorjem marketinga v podjetju Decathlon za Hrvaško, Slovenijo in Srbijo.

Robert Logožar je izvršni direktor marketinga v podjetju Decathlon za Hrvaško, Slovenijo in Srbijo.
Robert Logožar je izvršni direktor marketinga v podjetju Decathlon za Hrvaško, Slovenijo in Srbijo. FOTO: Arhiv naročnika

Šport postajaja vse bolj pomemben segment našega vsakdanjega življenja, skladno s tem se povečuje tudi ponudba izdelkov in pripomočkov za različne aktivnosti. Kako je Decathlon v svetu športnih trgovin uspel najti svoj prostor, svoje igrišče?  

Že od odprtja prve poslovalnice v regiji pred skoraj 10 leti intenzivno delamo na razvoju in izboljševanju svojih načinov poslovanja ter nudenja storitev. Uspešno smo izvedli projekt digitalne preobrazbe podjetja, razširili ponudbo iz izključno trgovinske v globalno spletno trgovino, kjer danes najdete ponudbo več kot 60.000 izdelkov za več kot 70 športov. 

Z raziskavami nenehno ugotavljamo, kje se pojavlja potreba po odprtju novih trgovin po vsej državi, prav tako pa razmišljamo o novih strategijah predstavljanja svojih izdelkov in storitev s pomočjo novih poslovnih modelov in konceptov. Naslednji projekt je odprtje trgovine v Kopru - ta se odpre že čez dva meseca.

Decathlon je z več kot 2 tisoč trgovinami in 100 tisoč zaposlenimi največja veriga športne opreme na svetu, na slovenskem trgu pa ste prisotni šele 8 let. Kako se vam je uspelo tako hitro uveljaviti kot eno vodilnih športnih podjetij na slovenskem trgu? 

Naša misija je omogočiti dostop do športa vsem skupinam, ne glede na starost, spol, raven intenzivnosti športnih dejavnosti itd. Poleg tega, da ponujamo širok izbor opreme za vse športe, tako za začetnike kot tudi napredne uporabnike, zagotavljamo tudi najboljše razmerje med ceno in kakovostjo. Zaradi tega smo se uveljavili kot vodilno športno podjetje na svetovnem trgu, trenutno pa usmerjamo svoje napore v to, da postanemo vodilno športno podjetje tudi na nacionalnem trgu. 

Posebej se trudimo omogočiti šport otrokom in osebam z invalidnostjo, zato v naši ponudbi najdete široko izbiro dostopnih otroških izdelkov ter izbiro športnih oblačil in opreme, prilagojene prav osebam, ki jim vsakodnevna športna oprema morda predstavlja težavo. Zaradi vsega navedenega verjamem, da nam je uspelo zgraditi zvesto skupnost zadovoljnih uporabnikov in kupcev, ki prepoznajo strast do tega, kar počnemo. 

Najbrž se lahko strinjava, da je najbolj kredibilno merilo uspeha vsakega podjetja zadovoljstvo končnih uporabnikov. Kako pri vas skrbite za pozitivno uporabniško izkušnjo kupcev? 

Zadovoljstvo skrbno merimo na vseh ključnih točkah, na vse svoje izdelke pa nudimo dvoletno garancijo. Politika podjetja je "zadovoljen ali zadovoljen kupec", zato imajo kupci možnost podati oceno svoje izkušnje v trgovini ali na spletu. 

Z vse hitrejšim načinom življenja in dolgotrajnim vplivom pandemije koronavirusa se navade kupcev neprestano spreminjajo, s tem pa se opazno povečuje tudi odstotek spletnih nakupov. Seveda obstajajo kupci, ki raje obiščejo trgovino in preizkusijo izdelke - a jih vse več daje prednost spletnemu nakupovanju. 

Naša naloga je kupcem ponuditi vse možnosti in zadovoljiti vse njihove potrebe. Prav zaradi tega smo uvedli različne možnosti naročanja in dostave, kot so storitev "Klikni in prevzemi", e-rezervacija in lokacije za prevzem po vsej državi. 

Trenutno uvajamo globalni program zvestobe, ki ga bo spremljala nova mobilna aplikacija za naše registrirane uporabnike, kar bo kupcem omogočilo popolnoma novo, izboljšano izkušnjo nakupovanja. Ti bodo sedaj lahko uživali v številnih novih ugodnostih, ki jih program ponuja.

Robert Logožar je poudaril, da v Decathlonu sledijo cilju kupcem ponuditi vse možnosti in zadovoljiti vse njihove potrebe.
Robert Logožar je poudaril, da v Decathlonu sledijo cilju kupcem ponuditi vse možnosti in zadovoljiti vse njihove potrebe. FOTO: Arhiv naročnika

Inovacije so gonilo napredka in uspeha. Tudi v Decathlonu ste znani po inovativnem pristopu k športu. Na kakšen način se lotevate snovanja in razvijanja teh inovacij? 

V našem centru za raziskave gibanja človeškega telesa nenehno razvijamo obstoječe ali proizvajamo nove izdelke, saj želimo, da bi bil šport še bolj dostopen in prijeten. Vsak dan več kot 850 inženirjev in 400 oblikovalcev neutrudno razmišlja, ustvarja, oblikuje in preizkuša nove materiale in izdelke. Rezultat pa so revolucionarne športne rešitve. 

Naš inovativni pristop k športu je torej ena od naših ključnih strategij in tisto, kar nas ločuje od drugih. Ob tem pa seveda skrbno poslušamo mnenja in ocene svojih kupcev ter zaposlenih in na podlagi informacij z obeh segmentov izboljšujemo izdelke in prinašamo inovativne rešitve za dostopnejše in še bolj preprosto športno doživetje. 

Katere inovacije glede na izkušnje najbolj pritegnejo vaše kupce?

Kot najbolj znane inovacije bi izpostavil: "2 seconds" šotor, ki se postavi v le dveh sekundah, "Easybreath" masko za potapljanje, ki prekriva celoten obraz in nudi panoramsko vidno polje ter nastavljivo mrežo za namizni tenis, ki se v nekaj sekundah namesti na katerokoli ravno površino, tako da v igri namiznega tenisa lahko uživate kjerkoli.

Ob številnih pozivih okoljskih strokovnjakov k sprejemanju ukrepov za ohranitev našega planeta se svoje družbene odgovornosti vse bolj zavzema tudi poslovni svet. Na kakšen način v vašem podjetju prispevate k trajnosti in skrbi za okolje?

Trajnostni razvoj in skrb za okolje sta pomembna koraka v našem poslovanju, oba pa tvorita eno izmed naših glavnih zavez. Ker je naše igrišče, kjer se ukvarjamo s športom, pravzaprav vsak kotiček našega planeta, si prizadevamo, da ga zaščitimo in ohranimo, pri tem pa vsekakor dajemo prednost trajnostni športni izkušnji. 

Svojo odgovornost do športa in planeta jemljemo skrajno resno, zato so trenutno naši napori usmerjeni k temu, da bo do leta 2026 100 % izdelkov naših blagovnih znamk oblikovanih z manjšim okoljskim vplivom. Trudimo se predvideti in se odzvati na izzive, s katerimi se sooča naša družba, da bi svet ohranili za prihajajoče generacije. 

Zastavili smo si visoke cilje na področju premagovanja izzivov trajnostnega razvoja. Te vsekakor želimo doseči na globalni ravni, pa vendar tudi regionalno prispevamo s svojim prispevkom, ki je sicer "majhen", a vseeno pomemben in neposredno vpliva na našo lokalno, posledično pa tudi na širšo skupnost. V trgovinah prav tako nudimo številne storitve, s katerimi vsakodnevno prispevamo k podaljšanju življenjske dobe športne opreme in tako zmanjšujemo količino nastalih odpadkov.

Pred kratkim ste se lotili celovite prenove blagovne znamke Decathlon. Zakaj ravno sedaj? Je bil trenutek izbran slučajno ali stoji za tem kak globlji pomen?

S športom se ponovno povežemo s svojo človeškostjo in planetom. Svet okoli nas se hitro spreminja in šport je danes ljudem potreben bolj kot kdajkoli prej. Zato smo se za hip ustavili in se vprašali, zakaj obstajamo kot organizacija. Po skoraj polovici stoletja od ustanovitve podjetja smo se razvili v športno znamko, ki jo oblikujejo številne športne inovacije, zavezanost trajnosti in strast do ponujanja najboljših športnih izkušenj za vse. Tudi v prihodnje si želimo oblikovati športno izkušnjo prihodnosti, zato je bila prenova blagovne znamke edini smiselen korak. 

Novi slogan blagovne znamke Decathlon in vprašanje, ki ga postavljajo svetu, se glasi: 'Ready to play?'
Novi slogan blagovne znamke Decathlon in vprašanje, ki ga postavljajo svetu, se glasi: 'Ready to play?' FOTO: Arhiv naročnika

Na spletni strani ste zapisali, da prenova blagovne znamke predstavlja nove ambicije, nov položaj, novo identiteto. Kakšne spremembe torej lahko v Decathlonu kupci pričakujemo jutri, čez mesec, leto dni?

S preoblikovanjem bomo odklenili svoj polni potencial skozi novo, poenostavljeno ponudbo, olajšali iskanje najboljše športne opreme in se približali uporabnikom na vseh ravneh športa. Ustvarili smo novo strategijo za konkreten razvoj mnogih vidikov poslovanja. Ta vključuje izboljšanje uporabniške izkušnje, pospeševanje usmerjanja k trajnosti in posodabljanje podjetja. Nič od tega pa ne bi bilo mogoče brez naših uporabnikov. Želimo, da tudi naši sodelavci prispevajo k skupnemu cilju, da naredimo svet srečnejši in bolj zdrav. 

Svojo preobrazbo ste začeli z novim logotipom. Zakaj se vam je zdel to pomemben korak na poti preoblikovanja blagovne znamke, glede na to, da bodo kupci verjetno rabili nekaj časa, da se navadijo na nov simbol?

Naš nov logotip simbolizira odprtost, novi odtenek modre barve pa predstavlja verodostojnost Decathlona kot blagovne znamke. Nova identiteta s seboj prinaša veselje, pozitivna čustva in močne vrednote vključenosti. Trgovine bodo še bolje uveljavile koncepte krožnega poslovanja, našim kupcem ponujale intuitivno vodenje, izboljšale vidnost izdelkov in dodale informativne zaslone ter ustvarile estetsko prijetnejše vzdušje. Izkušnja nakupovanja bo še enostavnejša in še bolj nepozabna. Naš novi slogan in vprašanje, ki ga postavljamo svetu, je - Ready to play?

Več o Decathlonovi prenovljeni blagovni znamki najdete TUKAJ.

Sponzorirana vsebina

Nakupuj preko spleta
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382