Moskisvet.com
Sončna očala

Šport

Kakšna sončna očala izbrati?

S.P.
10. 10. 2023 05.00
0

Ne glede na to, ali se ukvarjate s tekom, kolesarjenjem, hodite v hribe ali pa prisegate na kakšno drugo obliko aktivnosti na prostem, je za optimalno izvedbo treninga ter za maksimalno udobje seveda pomembno, da imate ustrezno športno opremo. K slednji sodijo tudi kakovostna sončna očala, ki pa oči ne varujejo le pred nevarnostjo UV žarkov, ampak jih med aktivnostjo zaščitijo tudi pred številnimi drugimi dražljaji. Toda, ponudba je pestra – kako torej izbrati športna sončna očala, ki bodo najbolj ustrezala vašim potrebam?

Zakaj med aktivnostjo na prostem potrebujete kakovostna sončna očala?

Ustrezna zaščita oči pred sončno svetlobo tudi med rekreacijo zmanjšuje tveganje za težave z očmi, kot so opekline, ki povzročijo vnetje roženice ali denimo prezgodnja degeneracija rumene pege. Poleg tega sončna očala zmanjšujejo bleščanje, kar povečuje vidno udobje in izboljšuje jasnost vida med športnimi aktivnostmi. Izboljšan kontrast omogoča tudi boljšo zaznavo ovir, terena in gibanja okoli vas, kar lahko prispeva k večji varnosti in tudi uspešnosti pri športu.

Poleg zaščite pred sončnimi žarki in izboljšanja vidne izkušnje, sončna očala med rekreacijo zagotavljajo tudi zaščito pred drugimi nevarnostmi. Med te sodijo nenadni vetrovi, zaradi katerega imate lahko suhe in dražeče oči, ter prah, ki lahko povzroči nelagodje in draženje. Sončna očala so tudi učinkovita zaščita pred insekti, kot so muhe in komarji, ki bi lahko ovirali vašo vadbo.

Med športnimi aktivnostmi ne pozabite na zaščito oči.
Med športnimi aktivnostmi ne pozabite na zaščito oči. FOTO: Adobe Stock

Kaj upoštevati pri nakupu športnih sončnih očal?

UV zaščita: Najpomembnejša lastnost sončnih očal za športne aktivnosti je, tako kot pri vseh ostalih sončnih očalih, visoka UV zaščita. Sončna očala bi morala blokirati vsaj 99% UVB in UVA žarkov. UV zaščita je ključna za zaščito oči pred škodljivimi učinki sončne svetlobe, kot so denimo opekline roženice.

Kakovostna stekla: Najpogosteje se športniki odločajo za polarizirana stekla, saj zmanjšujejo bleščanje in izboljšujejo kontrast. Prav tako lahko izberete stekla s premazi, ki preprečujejo rosenje ali praske, kar je še posebej pomembno pri športih, ki vključujejo veliko gibanja. Seveda pa obstaja malo morje različnih vrst leč, med katerimi naj izpostavimo leče iz skupine LST VARIO, ki združujejo LST funkcijo in fotokromatsko funkcijo (VARiO). LST (Light Stabiliser Tehnology) je uporabna še posebej pri hitrih prehodih sonce-senca (in obratno), saj se v področjih slabše vidljivosti (senca) kontrasti poudarijo in je zato vidljivost boljša. Če na primer smučate in zapeljete v senčni predel, kjer so grbine, jih z običajnimi očali ne boste dobro videli. LST leče pa v tem primeru poudarijo kontraste in grbine bodo vidne.

Kakovostni okvirji z dobrim prileganjem: Med športnimi aktivnostmi obstaja tveganje za udarce in poškodbe oči, zato je priporočljivo izbrati sončna očala, ki so narejena iz trpežnih materialov in seveda takšna, ki se obrazu popolnoma prilegajo ter ne ovirajo aktivnosti. Med najbolj kakovostnimi in odpornimi je izjemno robusten, a prožen material PPX, ki zagotavlja stabilno, prijetno in varno prileganje, hkrati pa je tudi zelo elastičen, visoko odporen na udarce in ima izredno visoko obstojnost barve in oblike. Bistvena lastnost PPX materiala pa je, da je izredno lahek (1/3 lažji od acetata), kar je zelo pomembno, če očala nosite dalj časa. 

Kakšna očala izbrati v primeru, da imate dioptrijo?

Seveda pa obstaja tudi rešitev za vse, ki potrebujete optično korekcijo vida pri ukvarjanju s športom. Nekateri proizvajalci namreč izdelujejo tudi korekcijske leče, ki se lahko v športna očala vgradijo namesto obstoječih leč. Generalno je možna vgradnja nekje do + / – 6 dioptrij. Na voljo so tako enožariščne, kakor tudi progresivne leče.

Izberite očala, ki zagotavljajo najvišjo kakovost, funkcionalnost in udobje

Med pestro ponudbo športnih sončnih očal je težko izbrati takšna, ki bodo ustrezala vsem standardom in bodo hkrati zadovoljila tudi vaše želje in potrebe, pa naj gre za prilagajanje, odpornost ali dizajn. 

Med vsemi zagotovo izstopajo športna očala Evil Eye, ki so zasnovana tako, da so dejansko del športne opreme, poleg tega se ponašajo tudi z LST tehnologijo leč in PPX materialom, ki ju ne najdete pri nobenih drugih športnih očalih. 

Poskrbljeno je tudi za vse tiste športnike, ki potrebujete optično korekcijo vida. V očala se lahko vgradijo dioptrijska sončna stekla bodisi namesto obstoječih sončnih leč, bodisi s posebnim vstavkom imenovanim clip-inn. Te možnosti imenujemo RX rešitve. Vsak model očal ima na voljo vsaj eno izmed treh RX rešitev.

Naj bodo torej vaše športne aktivnosti prijetne, udobne in še bolj varne!

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382