Moskisvet.com
kako zaceti s tekom na smuceh

Šport

Kako začeti s tekom na smučeh?

M.S.
07. 12. 2022 08.00
0

Zimski čas ponuja ogromno možnosti za aktivnosti v naravi. Ena od njih je tudi tek na smučeh, ki ima številne pozitivne učinke na naše telo. Ali ste pomislili, da bi se ga tudi vi lotili, pa ne veste, kako? Vse o tem boste izvedeli v nadaljevanju.

Ali ste vedeli, da tek na smučeh poskrbi za krepitev mišic celega telesa in da v eni uri vadbe izgubite kar do 500 kalorij? To je zagotovo eden od razlogov, zakaj ima pri mnogih ljudeh prav posebno mesto. Čas je, da se tudi vi navdušite nad njim!

Tek na smučeh
Tek na smučeh FOTO: Arhiv naročnika

Tek na smučeh – enostavna aktivnost z veliko pozitivnimi učinki

Tek na smučeh je ena najstarejših oblik športne rekreacije, ki je primerna za ljudi vseh starosti. 

V osnovi gre za obliko hoje, zaradi česar je tudi s tehničnega vidika značilna manjša intenzivnost. Odvija se na svežem zraku, v prijetnem naravnem okolju, hkrati pa poskrbi za odlično počutje in sprostitev. 

Več kot očitno je, da ima tek na smučeh veliko pozitivnih učinkov:

- krepi mišice celega telesa,
- izboljša delovanje srca in ožilja, 
- izboljša delovanje pljuč,
- odpravlja težave, povezane s prebavo,
- preprečuje kronično utrujenost,
- je odlična rešitev proti stresu.

Kaj potrebujete za prve tekaške korake na smučeh?

Če se želite pridružiti množici tekačev na smučeh, potem je vaš prvi korak izbira ustrezne tekaške opreme. Oprema, ki jo boste potrebovali, je sledeča:

1. Smuči za tek na smučeh

Za začetnike ni toliko pomembna znamka smuči za tek na smučeh kot njihova dolžina in vrsta. 

Smuči za tek na smučeh
Smuči za tek na smučeh FOTO: Arhiv naročnika

Izbirajte smuči srednjega ranga, ki so namenjene začetnikom in rekreativcem, pri tem pa upoštevajte tehniko teka:

- Klasična tehnika teka na smučeh: Smuči za klasično tehniko teka na smučeh so nekoliko ožje. Za začetnike priporočamo smuči, ki imajo pod vezjo narebrano drsno podlogo ali pa vgrajeno twin skin tehnologijo, ki preprečuje oddrsavanje in zagotavlja maksimalen odriv brez uporabe oprijemnih maž. Smuči za klasično tehniko teka na smučeh so praviloma 20 do 30 cm višje od telesne višine.

- Drsalna tehnika teka na smučeh: Smuči za drsalno tehniko teka na smučeh so nekoliko širše in imajo celotno drsalno površino gladko. Običajno so precej trše v primerjavi s smučmi za klasično tehniko, njihova dolžina pa naj bo 5 do 15 cm daljša od telesne višine

2. Palice za tek na smučeh

Palice za tek na smučeh nam aktivnost olajšajo, vendar le, če so primerno izbrane. Izdelane so iz različnih materialov, ki vplivajo na njihovo trdoto in težo – boljše palice so praviloma lažje in nudijo večjo trdnost

Palice za tek na smučeh
Palice za tek na smučeh FOTO: Arhiv naročnika

Tudi v tem primeru morate biti pozorni na tehniko teka. Palice za klasično tehniko teka naj segajo nekje do pazduhe, palice za drsalno tehniko pa do brade.

Pomembno je, da imajo palice za tek na smučeh manšeto ali pašček, ki popolnoma oprime dlan.

3. Čevlji za tek na smučeh

Čevlji za tek na smučeh so povezava med tekačem in smučmi, zato bodite še posebej pozorni na njihovo izbiro. 

Za drsalno tehniko teka na smučeh se uporabljajo čevlji za drsalno tehniko, ki imajo trši podplat, za klasično tehniko pa so primerni mehkejši čevlji brez manšete okoli gležnjev. 

Čevlji za tek na smuček
Čevlji za tek na smuček FOTO: Arhiv naročnika

V osnovi velja, da bolj kot so čevlji za tek na smučeh zahtevnejši, bolj so ozki in trdi. Ker pa vi kot začetnik ne potrebujete najboljših čevljev, naj bosta v prvi vrsti bolj pomembna njihova prava velikost in udobje

4. Primerna oblačila za tek na smučeh

Za tek na smučeh ne pozabite na primerna oblačila, saj v veliki meri vplivajo na vašo zimsko izkušnjo. Ne pretiravajte z njihovo količino, saj se boste hitro ogreli – namesto tega priporočamo, da se bolj osredotočite na njihovo kakovost.

S tega vidika je pomembno, da so jakne in hlače za tek na smučeh izdelane iz vodoodpornih materialov, ki so hkrati dovolj zračni. Takšna oblačila vam zagotavljajo najboljšo zaščito pred vetrom in vlago, hkrati pa dobro dihajo in preprečujejo potenje.

Prvi koraki na tekaških smučeh

Priporočamo, da na začetku izbirate lažje terene, zelo pomembno pa je, da tek na smučeh izvajate pravilno. V nasprotnem primeru tvegate poškodbe, sama aktivnost pa lahko hitro postane vaša največja nočna mora. 

Priporočamo, da začnete s klasično tehniko teka na smučeh, saj je podobna hoji s palicam ali hoji na splošno. Zaradi tega se boste na začetku lažje osredotočili na elemente, kot so odrivanje s palicami, zaustavljanje, pridobivanje občutka drsenja in vožnja po klancu navzdol – to pa so osnovne zahteve za osvojitev teka na smučeh. 

Prvih korakov na tekaških smučeh se lahko lotite sami, lahko pa se vpišete v tečaj ali prosite znance, da vam pri tem pomagajo. Vedeti morate, da boste na tej poti doživeli veliko vzponov in padcev, a imejte vedno v mislih to, da se boste iz vsakega padca vedno kaj novega naučili. 

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400