Moskisvet.com
Strela gore

Šport

Kaj storiti, če vas v gorah ujame nevihta

A.P.
23. 07. 2020 06.00
1

Poletje je čas, ki ga marsikdo izkoristi za skok v hribe oz. izlet v gore. Za manj izkušene pohodnike in planince gore skrivajo številne pasti, svoje pa doda poletno vreme, za katerega so tako značilne popoldanske nevihte, ki jih pogosto spremljajo strele. Kaj storiti v situaciji, ko vas nevihta preseneti v hribih in se ne morete umakniti na varno?

Popoldanskim nevihtam v gorah se najlažje izognemo tako, da smo do popoldneva že v dolini, da se torej na pot odpravimo zgodaj zjutraj. Prav tako pozorno spremljajte vremensko napoved in v primeru slabe izlet raje prestavite. Tovrstne nevihte namreč ne pomenijo zgolj, da boste mokri, saj obstaja velika nevarnost udara strele, ki so njene pogoste spremljevalke.

Vrhunski alpinist Luka Lindič: ''Pri plezanju me privlačijo občutki, ki so eni izmed redkih, ki jih danes še ne moremo kupiti''
Preberi še
Vrhunski alpinist Luka Lindič: ''Pri plezanju me privlačijo občutki, ki so eni izmed redkih, ki jih danes še ne moremo kupiti''

Kaj izdaja prihajajočo nevihto? Beli kopasti oblaki visoko na nebu in vlažnost ozračja – v tem primeru je motena vidljivost, saj ne moremo videti daleč. Vlažno ozračje prepoznamo po megličavosti in slabi vidljivosti, tretji znak pa je naelektrenost ozračja. Veliko naelektrnost prepoznamo po tem, da se nam naježijo lasje in da slišimo brenčeči zvok.

Pred odhodom v hribe pozorno spremljajte vremensko napoved.
Pred odhodom v hribe pozorno spremljajte vremensko napoved. FOTO:
Rekordni vzponi na Triglav
Preberi še
Rekordni vzponi na Triglav

Kaj storiti, ko vas na poti na vrh ali med sestopom ujame nevihta? Izogibajte se bližini hudornikov, vlažnih žlebov in grap ter razklanih skal, saj so na izpostavljenih mestih. Prav tako ne ostanite na vrhu ali grebenu, pod osamljenimi drevesi, v bližini kovinskih varoval (jeklenic ipd.), pod previsno steno in pod rdečo skalo. Rdeča barva namreč izdaja, da je v kamnini železo. Prav tako se ne dotikajte sten, po katerih lahko steče tok strele. Najbolj varni boste na melišču v počepu, saj se na ta način karseda zmanjšate. Pazite le, da ne stojite v luži. Priporočamo, da stopite ali se usedete na hrbtno stran nahrbtnika ali vrv in odstranite kovinske predmete. Poskrbite, da iz vas ne štrlijo pohodne palice, ki ne smejo biti nad višino glave. V primeru, da niste sami, se ne tiščite skupaj, ampak naj bo med vami najmanj 20 metrov.

Pogovor z alpinistično legendo – Jimom Doninijem
Preberi še
Pogovor z alpinistično legendo – Jimom Doninijem

Kdaj lahko nadaljujete s potjo? Tu velja upoštevati pravilo 30 sekund in sicer če med bliskom in gromom preteče vsaj 30 sekund, je varno, da nadaljujete s hojo, saj se je nevihta že dovolj umaknila.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382