Moskisvet.com
Kaj je pomembno pri izbiri sportnih oblacil

Šport

Kaj je pomembno pri izbiri športnih oblačil?

Moškisvet.com
12. 05. 2022 05.00
0

Oblačila so naše ogledalo in tako kot so pomembna na delovnem mestu, so pomembna tudi pri naši rekreaciji. Prava oblačila nam lahko namreč pomagajo in tudi vplivajo na uspešnost pri športu. Razkrivamo, kako izbrati pravo športno opremo!

Športna oblačila krepijo našo samozavest, saj se z dobrimi oblačili počutimo bolje in nenazadnje tudi lepše. Kvalitetna oblačila tudi preprečujejo poškodbe in nas zaščitijo pred zunanjimi dejavniki. Kompresijska oblačila nas na primer pogosto varujejo pred vnetji ali poškodbami. 

Dandanes so športna oblačila velik modni hit in na trgu je ogromno izbire, niso pa vsa oblačila enako kvalitetna, zato je dobro poznati nekaj kriterijev, ki jih velja upoštevati pri izbiri. 

Različne tehnologije in materiali

• Protimikrobni materiali
Izbirate lahko med oblačili, ki imajo protimikrobna sredstva. Tovrstna oblačila so iz tanke srebrne folije, ta pa preprečuje nastanek bakterij, ki jih povzroča znoj. 

• Termoregulirana oblačila
Naslednja pomembna stvar, ki se je pojavlja na trgu, so termoregulirana oblačila. Ta vrsta oblačil uravnava temperaturo jedra telesa z zunanjo temperaturo.

• Nanotehnologija
Tudi pri oblačilih so že začeli uporabljati nanotehnologijo. Nanotehnologije lahko materialom dodajo najrazličnejše lastnosti, ki jih prej niso imeli.  Zato so sodobna športna oblačila vse prej kot dolgočasna. 

Različna športna oblačila

Športno spodnje perilo
Spodnje perilo mora biti udobno in lahko – govorimo o aktivnem športnem perilu. Spodnje perilo vas bo grelo in hkrati odvajalo vlago. 

Material športnega spodnjega perila naj bo lahek in elastičen – idealno je, če je narejen iz boljšega poliestra in mikropoliestrskih vlaken ter elastana. 

Spodnje športno perilo uporabljamo pri intenzivnejših vrstah športa – od fitnesa in skupinskih vadb do teka, kolesarjenja, smučanja in borilnih veščin ter pri vseh ostalih športnih panogah.

Pri smučanju in teku na smučeh uporabljamo toplo dolgo smučarsko perilo, ki nas greje in ščiti pred mrazom. 

Športne majice
Športne majice lahko razvrstimo v majice z dolgimi rokavi in krajšimi rokavi, izbira pa je odvisna od športa. Ker se pri smučanju, teku in kolesarjenju  zelo hitro pokaže kvaliteta športne opreme, je priporočljivo, da imamo kvalitetno in izpopolnjeno opremo. To bomo občutili predvsem, ko pride mraz. Če materiali niso kvalitetni, nas bo zeblo, če se bomo preznojili, pa še toliko bolj.

Športne majice Vita Proshop.
Športne majice Vita Proshop. FOTO: Arhiv naročnika

Dandanes je na trgu veliko različnih materialov, ki niso najprimernejši za redno nošenje. To vidite po dveh stvareh: 

  • 1. če vaša športna majica po rekreaciji oddaja močan čuden vonj,
  • 2. če vas po športu srbi koža.
  •  

Zato za intenzivnejšo rekreacijo, pri kateri se znojite, izberite udobne in kvalitetnejše majice! Športna oblačila morajo dihati in odvajati vlago. Ne smejo smrdeti in morajo biti koži prijazna. Če ne boste poskrbeli za to, bo vonj vaše majice moteč dejavnik – tako za vas kot za druge. 

Blagovna znamka Under Armour med drugim uporablja boljše materiale majic in je še posebej uveljavljena med profesionalnimi športniki, vedno bolj priljubljena pa postaja tudi med rekreativci in športnimi navdušenci. 

Različni modeli njihovih majic so narejeni iz 100-odstotnega poliestra ali pa iz 50 % poliestra in 50 % elastomera. 

Pajkice
Poznamo tanjše poletne pajkice in zimske pajkice, ki so narejene iz dvoslojne tkanine. Najpomembnejša lastnost športnih pajkic je material, ki odlično odvaja znoj in se hitro suši. Prav tako je pomembno, da vsebujejo tehnologijo, ki preprečuje rast mikrobov, in da ne povzročajo neprijetnih vonjav. 

Kompresijske pajkice omogočajo bolj oprijet kroj, kar pripomore k pospešenemu pretoku krvi. Zato je pri moških pajkicah pomembno, da izberete eno velikost večje, saj kompresija in elastan ne omogočata tako velikega raztega, kot je potreben pri moških. Moški imajo širša ramena in močna stegna, elastan v pajkicah pa običajno ne omogoča tako velikega raztega. 

Na drugi strani pa ženskih kompresijskih pajkic ni treba kupiti v večji velikosti, saj delež elastana omogoča razteg, ki ga potrebujejo ženske.

 

Športni copati za trail.
Športni copati za trail. FOTO: Arhiv naročnika

Športni copati
Za tiste, ki radi tečete, so športni copati najpomembnejši kos športne opreme. 

Športne copate kupimo glede na teren, po katerem bomo tekli. Izberemo lahko copate za asfalt, copate za mešan teren (asfalt in gozdne poti) in trail copate (pohodne poti). Za trail tek ne moremo uporabiti navadnih športnih copat, saj so materiali povsem drugačni. 

Ker bomo na trail teku premagovali vzpone in spuste, je pomembno, da izberemo posebne trail tekaške copate, ki omogočajo dober stik s podlago. Preverite tudi blaženje, saj potrebujejo začetniki več blaženja kot tekmovalci, kjer jim je vsak dodatni gram odveč.

Če pogledamo športne copate za fitnes in druge dvoranske športe, imajo ti običajno manj blaženja, so bolj gladki in ravni ter imajo trši podplat, ki nudi boljšo oporo in stabilnost. 

Športni nahrbtniki

Športni nahrbtnik je pomemben predvsem pri trail teku in pohodništvu, saj se odpravljamo na pot za več ur ali ves dan. Izbira pravega športnega nahrbtnika je zato priporočljiva, če ne želimo neprijetnih presenečenj.

Raidlight tekaški nahrbtniki so primerni za trail tek, saj vam nudijo vse, kar boste pri teku potrebovali. Ker so zračni in izredno lahki, vas med tekom ne bodo motili in dodatno bremenili vaše hrbtenice.

Če radi hodite v hribe, kjer potrebujete pohodniški nahrbtnik, pazite, da bo čim lažji, prilagodljiv po višini in prijazen do vaše hrbtenice.

Udoben nahrbtnik za pohodništvo.
Udoben nahrbtnik za pohodništvo. FOTO: Arhiv naročnika

Z boljšo športno opremo je rekreacija zagotovo lažja, varnejša in neškodljiva. Še vedno lahko uporabljamo stare navadne superge, ki bodo dovolj dobre za prvi ali drugi tek. Če boste vztrajali dlje časa, pa bo treba poseči po boljši opremi. 

Vse je v redu, ko nimamo težav in nismo poškodovani. Ko se enkrat srečamo z poškodbo, pa so lahko malenkosti, ki se komu zdijo zanemarljive, zelo pomembne.

Zato zase izberite najboljša športna oblačila in športne dodatke, ki vam bodo zagotovo dobro služili. 

 

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 400