Moskisvet.com
Everesting

Šport

Kaj je everesting, izziv za najbolj jeklene?

A.P.
02. 05. 2020 06.00
0

Za vzdržljivostne kolesarje zadnja leta svojevrsten izziv predstavlja ''everesting'', fenomen, ki se je iz množičnega podviga spremenil v individualni izziv in ga je med Slovenci prvi uradno opravil Marko Baloh, eden najboljših ekstremnih kolesarjev na svetu, nedavno pa se je izziva lotil tudi resen kolesar iz Kranja Andrej Draksler. A še zdaleč nista edina Slovenca, ki sta opravila z njim. Za kaj gre?

Everesting ni za vsakega, je pa v svoji logiki precej preprost kolesarski izziv. Treba si je izbrati en klanec in ga prevoziti tolikokrat, da skupaj naredite 8.848 višinskih metrov, kot meri najvišjih vrh sveta Mount Everest. Podvig ni časovno omejen, prav tako si lahko sami izberemo klanec. Edino pravilo je, da ga opravite v kosu, torej brez premora za spanje, kar ga dela tako ekstremnega. Marko Baloh, ki je po podatkih spletne strani Everesting prvi Slovenec, ki je opravil z izzivom, si je leta 2016 izbral vzpon na Trebeljevo iz litijske smeri in izziv opravil v nekaj več kot 15 urah. Z vzponom s povprečnim naklonom 5,7 odstotka je opravil 36-krat in po 15 urah 16 minutah in 48 sekundah prekolesaril 307,6 kilometra in naredil 9.200 višinskim metrov.

Everesting ni za vsakogar.
Everesting ni za vsakogar. FOTO: Shutterstock

Pred dnevi smo na Stravi – eni najbolj priljubljenih kolesarskih aplikacij – opazili, da se je izziva lotil tudi Andrej Draksler, ki zastopa barve škofjeloškega Športnega društva Koloka in svoj izziv poimenoval Podblica everesting. Izbral si je kratek vzpon z osemodstotnim naklonom od Nemilj do vasi Podblica in ga prekolesaril 70-krat, s čimer je premagal 9.110 metrov višinske razlike, za kar je bilo potrebnih 249,2 kilometra oz. 12 ur 5 minut in 12 sekund (vzpenjanje mu je vzel nekoliko manj, in sicer 11 ur in pol). Za svoj podvig je pokuril več kot 7.500 kalorij in je, kot je zapisal, zadnje štiri vzpone prevozil z napol prazno gumo.

Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja
Preberi še
Vodič za nakup kolesa: pred nakupom si nujno odgovorite na ta vprašanja

Prvi je z everestingom (nevedoč) opravil George Mallory, vnuk slovitega britanskega alpinista Georga Malloryja, ta je izginil leta 1924 med eno izmed prvih britanskih odprav na Mount Everest, njegovo truplo pa so našli šele 75 let pozneje, in sicer leta 1994, ko je osemkrat prekolesaril klanec z višinsko razliko 1.069 metrov (avstralski Mount Donna Buang). Izziv je osmislil Andy van Bergen, ki ga je navdahnil prav Malloryjev podvig in je leta 2014 organiziral skupinski izziv, ki se ga je udeležilo 65 kolesarjev, od tega jim je 40 podvig uspel.

Mogočni Mount Everest.
Mogočni Mount Everest. FOTO: Shutterstock

Kmalu je everesting postal individualni ''podtalni'' izziv, ki pa je prerasel v vsesplošni fenomen. Med tistimi, ki so se lotili izziva, je bil tudi Craig Cannon, ki pa se po 8.848 višincih ni ustavil in je na koncu v 48 urah naredil kar 29.146 višinskih metrov, kar je svetovni rekord. Prva ženska, ki je opravila z izzivom, je bila Sarah Hammond februarja 2014, ki je osemkrat splezala na goro Buffalo. Prvi, ki je z izzivom opravil virtualno, je bil Frank Garcia, ki je na platformi Zwift klanec Watopia Wall (na virtualnem Zwiftovem otok) prevozil 314-krat. Z izzivom je opravil tudi nekdanji nemški profesionalni kolesar Jens ''Utihnite noge'' Voight, ki se ga je lotil januarja 2017. Ben Sojo se je izziva lotil kar na monociklu, Charlie Rentoul pa je leta 2017 postal prvi, ki je everesting opravil med vzpenjanjem na speči vulkan Mauna Kea na Havajskih otokih, ki velja za enega (tudi tehnično) najzahtevnejših vzponov na svetu, saj je treba premagati kar 4.200 metrov višinske razlike. Od profesionalnih športnikov sta z everestingom opravila tudi avstralski kolesar Richie Porte in triatlonec Cameron Wurf (avgusta 2019).

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Z everestingom med Slovenci nista opravila samo Baloh, ki se je izziva lotil še dvakrat, in Draksler. Z opravljenim everestingom se lahko po podatkih spletne strani, ki vodi evidenco, pohvalijo še Dejan Prelovšek, Nejc Blatnik, Žiga Sernec, Boštjan Novak (2x), Tomaž Vampl, Luka Golenac, Grega Kos, Boštjan Novak (2x), Mitja Žitnik, Matija Rimahazi, Matic V, Andrej St, Dejan Jug (2x), Uroš Jegrešnik, Alojz Peček, Danilo Frlež, Mile Vranič, Matjaž Kretič (4x), Tadej Robin, Tadej Sirk (2x), Boris Praznik, Miha Dobravec, Žan Peternelj in Rajko Petrović. Z izzivom se je spopadla tudi ena slovenska kolesarka (Tri Urška), in sicer na relaciji Log pod Mangartom–Predil.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Obstaja tudi tekaški everesting. Od Slovencev je do zdaj z njim opravil le Andraž Egart, ki je v 27 urah na razdalji 69 kilometrov naredil 10.200 višinskih metrov (vrh Erbelc, Sorica).

Izziv časovno ni omejen, izbira klanca pa je vaša odločitev.
Izziv časovno ni omejen, izbira klanca pa je vaša odločitev. FOTO: Shutterstock
5 let od Dončićevega debija v dresu Real Madrida
Preberi še
5 let od Dončićevega debija v dresu Real Madrida

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342