Moskisvet.com
Št. 77 Buffon

Šport

Je Buffon številko 77 izbral zaradi Dončića?

A.P.
09. 07. 2019 07.36
0

Znameniti italijanski vratar Gianluigi Buffon ni dolgo zdržal v objemu drugega kluba in se je po zgolj eni sezoni vrnil v objem Stare dame. Pri serijskem italijanskem prvaku bo po novem nosil dres s številko 77. Vsi ljubitelji slovenskega športa ste zagotovi pomislili ali si jo je morda izbral zaradi Luke Dončića, ki to številko nosi pri Dallasu.

Gianluigi Buffon številke 77 ni izbral zaradi slovenskega košarkarskega zvezdnika Luke Dončića, številka pa kljub temu ni naključje. Potem, ko se je po enoletni ''aferi'' s PSG-jem vrnil nazaj k svoji večni ljubezni, Juventusu, mu je prvi vratar torinske ekipe, Wojciech Szczesny, ponudil številko ena. ''Wojciech Szczesny mi je takoj ponudil številko ena, Giorgio Chiellini pa mi je želel prepustiti kapetanski trak, a sem se obema zahvalil, saj je jasno, kdo bo številka ena v prihodnji sezoni, enako pa velja za kapetana, zato je to edino pravilno. Imamo sijajnega prvega vratarja in kapetana, kakršnega bi si želel vsak. Ponosen sem, da bo moj kapetan," vlogo papirnatega vodje zavrača Buffon, ki pa bo gotovo moralna avtoriteta številka ena.

Buffon še iz časov, ko je branil za Parmo (1998).
Buffon še iz časov, ko je branil za Parmo (1998). FOTO: Profimedia

Zato si je raje izbral številko 77, nad čimer je navdušenje izrazil tudi Dončić in v prihodnosti zagotovo sledi kakšna menjava dresov med nogometnim in košarkarskim bogom. S številko se Buffon vrača v mladost, v obdobje, preden se je usodno zaljubil v Juventus in je svoje nogometne kilometre še nabiral pri Parmi. Zanjo je v članskih vrstah med letoma 1995 in 2001 odigral 168 tekem in prav tako spisal klubsko pravljico.

Buffon je pred vrnitvijo v Juventus tu prebil že 17 let.
Buffon je pred vrnitvijo v Juventus tu prebil že 17 let. FOTO: Profimedia

Kot pri ''Juvetu'' je tudi takrat na hrbtu dolgo nosil številko 1, toda sezono, preden je leta 2001 takrat za rekordno vsoto prestopil k Stari dami – 53 milijonov evrov je še danes tretji najdražji prestop vratarja – je rekorder po številu nastopov za italijansko reprezentanco (176) in njen dolgoletni kapetan (kapetanski trak je nosil na kar 80 tekmah) nosil prav omenjeno sedeminsedemdesetico. ''Tukaj sem, da kot vedno prispevam svoj delež,'' je bil od vrnitvi v Torinu skromna legenda kluba in dejala, da ga je številka 77 ''pripeljala v Juve.''

Nesmrtna 77-ica.
Nesmrtna 77-ica. FOTO: Profimedia

Od reprezentance se je danes 42-letni in 192 centimetrov visoki Italijan poslovil 17. maja 2018, v vlogi kapetana Juventusa pa je bil od leta 2012, ko je v tej vlogi nasledil Alessandra del Piera. V lasti ima številne rekorde na Apeninskem polotoku, pod vodstvo Maruizia Sarrija pa lahko preseže še en mejnik in sicer postane tudi rekorder po številu nastopov v prvi italijanski ligi (Serie A). Do rekorda Paola Maldinija ga loči le še sedem tekem (640 proti 647). Rekorder po številu nastopov za klub v vseh tekmovanjih je sicer Del Piero, ki se je ustavil pri številki 705 (Buffon jih je do zdaj zbral 656), sicer pa je ''Gigi'' ''Juvetov'' rekorder po številu nastopov v Ligi prvakov (115 v glavnem delu, štiri je zbral še v kvalifikacijah).

Dončić zaradi izbire dresa okaral Modrića
Preberi še
Dončić zaradi izbire dresa okaral Modrića

Mimogrede, veste zakaj si je številko 77 izbral Luka Dončić? Ozadje ni tako ''romantično'' kot pri Buffonu. Priljubljeno sedmico, ki jo je nosil pri madridskem Realu, mu je v reprezentanci ''ukradel'' Klemen Prepelič, zato se je leta 2017, ko je debitiral v članskih vrstah, odločil za drugo najboljšo izbiro, to je številko 77. Z njo je postal evropski prvak in začel pisati zgodovino pri Dallas Mavericksih.

Luka Dončić in številka 77 sta neločljivo povezana.
Luka Dončić in številka 77 sta neločljivo povezana. FOTO: Profimedia
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382