Moskisvet.com
Hilal Edebal in Dražen Petrović

Šport

Izpoved ženske, ki je v času usodne nesreče sedela za Petrovićem

A.P.
09. 06. 2019 08.38
0

7. junija 1993 se je košarkarski svet zavil v črno, saj je v prometni nesreči življenje izgubil Dražen Petrović, ki je veljal za enega najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Poleg njegovega dekleta, manekenke in košarkarice Klare Szalantzy, je bila v avtomobilu tudi danes 49-letna Turkinja Hilal Edebal, ki je usodno trčenje preživela in katere identiteta dolgo ni bila znana.

Rdeči golf je blizu Ingolstadta trčil v tovornjak. Dražen Petrović je speč zletel skozi vetrobransko steklo, treščil v nasproti vozečo cisterno in na kraju umrla. Voznik šleparja je izgubil oblast nad vozilom in prebil zaščitno ograjo. Vidljivost je bila slaba Klara Szalantzy pa je drvela več kot 160 km/h in se trku ni mogla izogniti. Bila je mlada in neizkušena voznica, za nesrečo pa ni nikoli kazensko odgovarjala. V nesreči je bila zgolj lažje poškodovana, Hilal Edebal pa je izgubila spomin zaradi poškodbe možganov. V rojstnem Münchnu kasneje ni prepoznala ničesar.''Kamor koli sem prišla, so me morali spremljati starši." Zdravniki so ji obljubljali, da si bodo njeni možgani popolnoma opomogli, a se to ni zgodilo. Poskušala je narediti samomor in bila pod 24-urnim zdravniškim nadzorom. Danes se ukvarja s prevajanjem, tekoče namreč govori angleško, nemško in turško, a službo težko zadrži, saj ima težave s spominom in pozablja pomembne stvari.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Draženova mama jo je prvič spoznala leta 2017, o Klari pa Biserka Petrović nima dobrega mnenja, ravno nasprotno. "Pošast je. Niti s Hilal ni v kontaktu. Čeprav sta dolgoletni prijateljici in sta skupaj igrali košarko od malih nog, ji ni nikoli pomagala.'' Danes je nekdanja madžarska košarkarica in manekenka poročena z bivšim nemškim nogometašem Oliverjom Bierhoffom, bojda pa se za nesrečo ni nikoli opravičila.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Spoznali sva se mnogo let pred nesrečo, bili sva mladi in ravno začeli igrati košarko. Bilo je, ko sva imeli okoli 11 let. Več let sva se družili in postali pravi prijateljici. Ko sem odšla na študij v ZDA, sva ostali v stiku, znova pa sva se srečali v Nemčiji, dan pred nesrečo. Pobrali sva Dražena na letališču in žal mi je, da se ga ne spomnim, a ta del mojega spomina je popolnoma izgubljen. Ničesar se ne spomnim. Ne spomnim se, da sem sedela za njim. Tako so mi dejali, tako so poročali novinarji,'' je razlagala nekdanja turška košarkarica. ''Klara je vozila prehitro. Bili smo edini na avtocesti in se zaleteli v tovornjak. Kot sem slišala, nihče od nas ni bil pripet. Dražen je poletel skozi vetrobransko steklo. Umrl je na licu mesta, sama pa sem bila zelo dolgo v komi,'' se komaj kaj spominja Hilal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

''Povedali so mi, da me je nekajkrat obiskala, ko sem bila v komi. Ko sem se prebudila, je nekajkrat prišla, potem pa je nenadoma izginila. Dražen je bil velika zvezda svetovne košarke. Ljudje so govorili, da je Klara kriva za nesrečo in da ga je hotela ubiti. Da, bila je kriva, a ni ga želela ubiti. Ljubila ga je, želela sta se poročiti,'' je leta 2017 razlagala Hilal, ki jo najbolj mučijo vprašanja, ''zakaj je moral človek s takšnim statusom potovati v Zagreb z avtomobilom in ne letalom, zakaj sem morala biti ravno tisti dan v Nemčiji''.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382