Moskisvet.com
Supanje na Golteh.

Davidovi ekstremi

Ideje za alternativno športanje v poletni gneči in vročini

David Stropnik
21. 06. 2019 07.20
0

Pred prihajajočim tednom, v katerem napovedujejo vročinski val s temperaturami do 40 stopinj Celzija, ponujamo nekaj športnih aktivnosti, na katere temperature v razbeljenih dolinah praktično ne vplivajo. Vsem je skupno, da so običajni športi na relativno preprosto dostopnih lokacijah in so daleč od gneče, v kateri se lahko sicer precej preprosto hladimo s kajtanjem ali surfanjem na morju oziroma kajakiranjem ali raftanjem v praktično nič manjši gneči na Soči.

Smučanje za Vršičem ...
Smučanje za Vršičem ... FOTO: David Stropnik

Supanje na Golteh

Jezero zasneževalnega sistema na Golteh na 1530 metrih ne ponuja le enega najlepših gorskih razgledov v vzhodni Sloveniji, ampak omogoča izposojo supov in seveda brezkončne možnosti gorskega kolesarjenja vse do vulkanskega grebena Smrekovec–Komen, vključno z izposojo gorskih koles na zgodnji postaji nihajke. Dostop zahteva manj kot uro vožnje iz Ljubljane ali Maribora do spodnje postaje »gondole« pri Mozirju in nato še četrt ure hoje od zgornje postaje (kamor pripelje tudi cesta) do sedla Trije ploti, ki si jo lahko skrajšamo s sedežnico. Bonus k vodni zabavi na/v jezeru, kjer temperatura vode poleti preseže 20 stopinj Celzija, je slastna kulinarična ponudba in predvsem pregovorne nočne zabave v Koči pr' Žlajferju, kjer izposojajo supe in ponujajo tudi nočitve. In konec koncev tudi z ohlajanjem s pivom na ležalniku ob jezeru, ki ga pregovorno rade obiskujejo »severnjakinje«, ni nič narobe.

Supanje na Golteh.
Supanje na Golteh. FOTO: David Stropnik

Smučanje za Vršičem ali pod Mangartskim sedlom

Poletna smuka je verjetno najbolj učinkovit način ohlajanja. In čeprav si večina predstavlja, da je za to potrebne veliko vožnje do Sloveniji najbližjih ledenikov ali hoje do večjih zaplat snega v naših gorah (na primer na Ledine pod severno steno Skute), temu ni povsem tako.

Tako globoko kot Slovenka se ni potopil še nihče!
Preberi še
Tako globoko kot Slovenka se ni potopil še nihče!

Iz osrednje Slovenije manj kot sto kilometrov vožnje do prelaza Vršič ali le malo več do Mangartskega sedla odpre nepričakovano možnost lahkotnega, nezahtevnega smučanja ali deskanja na za poletje precej nizki nadmorski višini pod 2000 metri. To sicer ne pomeni najboljšega snega, a možnost zabave na snegu v kratkih rokavih ali celo kopalkah ni slaba ideja. In vse to brez gneče, čeprav punce v bikiniju na teh snežiščih niso redkost. Do snega pod severno steno Male Mojstrovke je od ceste dobre pol ure hoje z Vršiča, do snega pod severno steno Mangarta pa od parkirišča na vrhu Mangartske ceste pol manj. Kdor želi več: gondola na Kanin s slovenske strani ali z italijanske na kočo Rifugio Gilberti na Žlebeh (Sella Nevea) odpira še nekaj več možnosti.

... ali pod Mangartskim sedlom.
... ali pod Mangartskim sedlom. FOTO: David Stropnik

Kolesarjenje v jamah pod Peco

Poleti je seveda najhladneje v jamah, kjer temperatura običajno ne presega 8 stopinj Celzija. In čeprav jam običajno ne povezujemo s športom (razen če smo izkušeni jamarji), opuščen rudnik svinca in cinka v Mežici ponuja prav to – podzemno gorskokolesarsko traso/turo, ki si jo lahko popestrimo še z vrtoglavim spustom z avstrijske strani Pece, kamor nas pripelje gondola. A o možnostih »odbitih« kolesarskih tur v Sloveniji več kdaj naslednjič.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382