Moskisvet.com
Bjoern Einar Romoren

Šport

Hudo bolan smučarski skakalec znova na vrhu skakalnice

A.P.
14. 11. 2019 08.26
0

Nekdanji norveški smučarski skakalec Bjoern Einar Romoeren, tudi nekdanji svetovni rekorder, ki je leta 2005 na planiški velikanki poletel tedaj rekordnih 239 metrov – rekord je zdržal do leta 2011 – in je reden gost tekem v Planici tudi po tem, ko je skakalne smuči postavil v kot, je pred meseci sporočil, da boleha za rakom in od tedaj bije bitko za življenje. Te dni je bil gost norveškega kralja, ki ga je v družbi slovenskega predsednika odpeljal na vrh znamenite norveške skakalnice.

Pred dnevi je bil nekdanji planiški rekorder Bjoern Einar Romoeren gost norveškega kralja Haralda V. Norveškega in kraljice Sonje, ki jima je v družbi slovenskega predsednika Boruta Pahorja – ta se je na Norveškem mudil na dvodnevnem državnem obisku – z vrha razkazal skakalnico Holmenkollen, potem pa se nemudoma vrnil na obsevanje v Nemčiji, točneje v Heilberg, kjer se zdravi zadnjih nekaj tednov. Zaradi agresivne kemoterapije je že pred meseci izgubil svoje značilne dolge svetle lase, ki so bili poleg sončnih očal dolgo časa zaščitni znak Norvežana, ki je veljal za enega največjih frajerjev in zabavljačev v smučarski karavani.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Sprva je bil skakalec gost gala večerje v kraljevi palači, kasneje pa je bil 38-letnik vodič po Holmenkollbakknu, skakalnici, kjer od lanske sezone s 144 metri rekord drži skakalec z najbolj slavnimi brki, Norvežan Robert Johansson. ''Ko sem prejel povabilo, ga nisem mogel zavrniti. Zdravniki v Nemčiji in na Norveškem so mi omogočili, da sem lahko šel, za kar sem jim izjemno hvaležen,'' je dejal Romoeren, ki pa je priznal, da se ne počuti najbolje.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

''Moje telo je kot nekakšna kanalizacija in zelo sem utrujen,'' nikogar ne slepi nekdanji skakalni šampion, ki je dodal, da se je moral na dogodek dobro pripraviti – spil je veliko vode in veliko počival, da je imel dovolj moči za pot na Norveško in ves spored. ''K sreči so bili vsi kazalci v redu in sem lahko užival.''

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Romoeren je novico o raku sporočil 16. julija, potem ko so zdravniki spomladi ugotovili, da vzrok večletne bolečine v hrbtenici ni prolaps medvretenčne ploščice, kot je domneval, pač pa tumor in da je zbolel za rakom na hrbtenici.

Ganljiv poklon Gine Marie Schumacher očetu
Preberi še
Ganljiv poklon Gine Marie Schumacher očetu

"Bilo mi je v veliko čast, da sem kralja prvič pospremil na vrh Holmenkollbakkna. Kraljica je bila tam že večkrat, a upam, da ji je bilo moje vodenje ravno tako všeč. Že med večerjo pa sem opazil, da je predsednik Borut Pahor zares navdušen nad smučarskimi skoki, zato bi se težko družil z boljšimi gosti pri našem nacionalnem spomeniku," je bil počaščen in vzhičen Norvežan, ki je v svoji karieri osemkrat zmagal na tekmah svetovnega pokala in 22-krat stal na odru za zmagovalce.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

V vitrini ima tudi bron z olimpijskih iger v Torinu (2006) in kopico medalj s svetovnih prvenstev z ekipnih preizkušenj. Med drugim je z reprezentanco Norveške prav Planici leta 2004 na svetovnem prvenstvu osvojil zlato.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Njegovo rekordno znamko pod Poncami je šele leta 2015 popravil slovenski skakalni as Peter Prevc, ki je tedaj zajadral do 248,5 metra. Istega leta je sicer Tilen Bartol poletel 252 metrov, a se ni obdržal na nogah. Romoeren, ki se je še marca nastavljal sončnim žarkom v Planici in v pokoj pospremil Roberta Kranjca, je poročen z 32-letno Martine Remsøy, s katero imata dva majhna otroka.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342