Moskisvet.com
Prehrana in fitnes

Fit

Hrana in fitnes, to sta lepi par

Daniel Jelovič
03. 03. 2024 04.00
0

Kadar pomislimo na zdrav način življenja, sta zagotovo prvi dve misli fizična aktivnost in zdrav način prehranjevanja. Lahko bi še dodali spanje, uravnavanje stresa, druženje, itd. Vendar sta prvi dve običajno glavni. Vsak, ki je do zdaj pohvalil mojo postavo, mi ni rekel: ''U, vidim, da imaš dobro spalno rutino.'' Običajno so omenili trening ali prehrano. Res je, ta dva sta zares lep par, če ju znamo pravilno umestiti v svoj način življenja.

Moškisvet.com e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Prva zadeva, ki jo lahko omenim, je energija, ki jo potrebujemo, da lahko kakovostno izvedemo trening. Ogljikovi hidrati so glavni vir energije med treningom. Naše mišice imajo prostor za zaloge energije, ki ji pravimo glikogen, ta pa se porablja med samim treningom. Torej s praznimi zalogami težko ohranjamo visoko raven treninga na dolgi rok.

Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi
Preberi še
Kdaj in kaj je treba zaužiti po vadbi

Skoraj vsak, če ne kar vsak, ki trenira v fitnesu, počne to zato, ker si želi izgledati boljše. In s tem ni prav nič narobe. Tudi moji cilji so na začetku bili povsem enaki. Kar se moramo zavedati, je, da če želimo oblikovati našo postavo moramo pridobiti mišično maso. In glavni gradniki mišične mase so beljakovine. Pa smo spet pri prehrani. Res je, da imajo tudi ogljikovi hidrati veliko vlogo pri pridobivanju mišične mase, a dejstvo je, da če je vnos beljakovin prenizek, mišične mase ne bo.

S praznimi zalogami bomo težko ohranjali visoko raven treninga na dolgi rok.
S praznimi zalogami bomo težko ohranjali visoko raven treninga na dolgi rok. FOTO: Shutterstock

Med sami treningom poškodujemo mišična vlakna, mišične beljakovine se razgradijo. Prav zato prek dneva potrebujemo dovolj visok vnos beljakovin, da lahko zagotovimo sintezo novih mišičnih beljakovin. Ta proces nam pomaga, da se mišica regenerira in adaptira na breme, ki je povzročilo te poškodbe. Posledično je mišica skozi čas močnejša in večja.

Kako do širokih ramen?
Preberi še
Kako do širokih ramen?

Maščobe so tako kot beljakovine esencialno makrohranilo za naše življenje in predstavljajo pomembno oz. življenjsko pomemben vir energije. So tiste, ki bodo skrbele za absorpcijo pomembnih vitaminov, kot je recimo D, ki igra ključno vlogo pri nivoju naše energije, zdravju imunskega sistema in tudi nivoju testosterona. Prav tako bodo skrbele za protivnetna stanja v našem telesu. Če vse te stvari zanemarjamo, bodo trpeli naše počutje in zdravje ter posledično tudi trening.

Če želimo oblikovati našo postavo, moramo pridobiti mišično maso.
Če želimo oblikovati našo postavo, moramo pridobiti mišično maso. FOTO: osebni arhiv Daniel Jelovič

Če se vrnemo nazaj na vizualni izgled, si po vsej verjetnosti predstavljamo zdravo telo kot lepo, atletsko, mišičasto in z malo manj maščobnimi oblogami. Če je vaš cilj se znebiti teh oblog, bo hrana spet ključnega pomena. To pomeni, da najprej potrebujemo kalorični deficit, kar pomeni, da zaužijemo manj kalorij, kot jih naše telo rabi (300-500 kalorij manj je dober začetek) ali pa z vadbo in gibanjem porabimo več kalorij, kot jih zaužijemo (to bo na dolgi rok bolj naporno). Torej hrana bo podpirala trening pri izgradnji  mišične mase in zagotovo imela velik vpliv pri izgubi odvečne maščobe in ohranjanju mišične mase.

Kako sestaviti svoj trening: 3 zlata pravila, ki so ključna za tvoj napredek
Preberi še
Kako sestaviti svoj trening: 3 zlata pravila, ki so ključna za tvoj napredek

Kadar se ukvarjamo z rehabilitacijo, bosta trening in prehrana spet v tesnem sodelovanju. S treningom bomo mišice okrepili nazaj do te mere, da se poškodba odpravi. S prehrano bomo zagotavljali regeneracijske postopke po treningu.

10 stvari, ki jih moraš slišati, preden greš prvič v fitnes
Preberi še
10 stvari, ki jih moraš slišati, preden greš prvič v fitnes

Hrana in trening sta lahko dobro orodje za uravnavanje stresa. Vemo, da trening sprošča določene nevrotransmiterje, ki v naših možganih vplivajo na dobro počutje. Ogljikovi hidrati so tisti, ki lahko igrajo vplivno vlogo pri sproščanju hormona serotonina, ki na nas vpliva blagodejno in nas pomirja.

Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga''
Preberi še
Osebni trener: ''Muskelfiber ni dober pokazatelj kakovostnega treninga''

Enako velja za kakovost spanja. V tandemu res dobro sodelujeta in sta nujna za boljšo kakovost življenja. Spoštujem in podpiram vse načine fizične aktivnosti in gibanja, vendar se nobena fizična aktivnost ne more primerjati s treningom z utežmi. Lahko prehodite ne vem koliko hribov, vendar to ni niti približno enako kot trening v fitnesu. Pravzaprav bo trening z utežmi izboljšal hribolazenje, vrtnarjenje, igranje športa itd.

To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju
Preberi še
To je ključno za mladega nogometaša, da ostane na visokem nivoju

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342