Moskisvet.com
Trije alpinist

Šport

Gore vzele čudežnega dečka alpinizma in še dve svetovni zvezdi plezanja

A.P.
19. 04. 2019 10.20
0

Kdo so David Lama, Hansjörg Auer in Jess Roskelley, trije svetovno znani alpinisti, ki jih je nedavno odnesel plaz v kanadskih gorah?

V Skalnem gorovju pogrešajo dva Avstrijca in Američana, za katere se oblasti bojijo, da so umrli v snežnem plazu. 28-letni David Lama, 35-letni Hansjörg Auer in 36-letni Jess Roskelley so bili izjemno izkušeni plezalci, plaz pa jih je domnevno pokopal, medtem ko so poskušali preplezati vzhodno steno gore Howse Peak v narodnem parku Banff.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
10 najlepših zimskih fotografij slovenskih gora
Preberi še
10 najlepših zimskih fotografij slovenskih gora

V Skalnem gorovju so bili dva tedna in so pred usodnim plazom ponovili zahtevno smer Andromeda Strain v severozahodni steni gore Andromeda, ki se vzpenja 3450 metrov visoko.

David Lama

Avstrijec nepalskih korenin David Lama se je rodil leta 1990 v Innsbrucku. Oče je bil Nepalec – nekdanji šerpa in gorski vodnik – mama pa Avstrijka. V plezalnih krogih je veljal za čudežnega dečka alpinizma. Leta 2012 je osvojil goro vseh gora, Cerro Torre v Patagoniji, leta 2018 pa je v tretjem poskusu kot prvi v zgodovini stopil na 6907 metrov visok himalajski vrh Lunag Ri, ki je bilo do tedaj eden najvišjih še neosvojenih vrhov v Nepalu. Med drugim je bil tudi evropski prvak v balvanskem plezanju, športno plezanje (kot najstnik je osvojil številne plezalne nagrade in priznanja) pa je za alpinizem zamenjal leta 2011. S plezanjem se je sicer pobliže spoznal že kot petletni otrok, njegov izjemen talent pa je odkril sloviti avstrijski plezalec Peter Habeler, ki je z Italijanom Renholdom Messnerjem pred 41 leti kot prvi splezal na Mt. Everest.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Hansjörg Auer

Avstrijec Hansjörg Auer je bil avstrijski alpinist, ki je odrastel v Dolomitih in je veljal za enega najboljših solo plezalcev (plezanje brez varovanja z vrvjo) v zgodovini. Prvega tritisočaka je osvojil pri šestih letih, plezati pa začel pri dvanajstih. Pred desetimi leti je pustil službo učitelja matematike in telovadbe, kot poklicni plezalec pa osvojil izjemne uspehe, v prvi vrsti sta to solo vzpon v smeri Riba v Marmoladi leta 2007 ter solo vzpon po še nepreplezani zahodni steni Lupghar Sar West (7157 m) leta 2018 v Pakistanu (gorovje Karakorum). Še februarja 2019 je predaval na Festivalu gorniškega filma v Ljubljani. Preostale njegove plezalne trofeje so vzpon po severovzhodni steni Mašerbruma (7821 m), prvenstvena vzpona na Kunyang Chhish East (7400 m) v Karakorumu in po južni steni Nilgirija (6839 m) v Himalaji ter vzpon v severni steni Gimmigela East (7005 m).

Nujno, če se odpravljate v gore!
Preberi še
Nujno, če se odpravljate v gore!
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Jess Roskelley

Američana Jessa Roskelleyja je svet spoznal leta 2003 po vzponu na Mt. Everest pri zgolj 20 letih. S tem podvigom je postal najmlajši Američan s tem dosežkom, družbo pa mu je tedaj delal njegov očete, prav tako vrhunskim alpinist John Roskelley. Njegov dosežek je leta 2010 popravil Jordan Romero, ki je na najvišji vrh sveta splezal pri 13 letih. Svojo alpinistično kariero je začel kot gorski vodnik, po selitvi iz zvezne države Washington na Aljasko pa je opravlja tudi delo varilca. Pretežno je plezal prav na Aljaski in v Patagoniji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382