Moskisvet.com
RJ Hampton

Šport

Eksodus talentov? Je Dončić sprožil nov trend v ligi NBA?

A.P.
30. 05. 2019 09.38
0

Da je Luka Dončić v ligi NBA v svoji krstni sezoni pustil izjemen vtis, čivkajo že vrabci, a ne le njegova impresivna statistika in pristop, mnoge je navdahnila tudi njegova karierna pot. Pred njegovim prihodom je bilo mnogo tistih, ki so dvomili, da lahko svoje odlične igre iz evropskega parketa prelije ne ameriškega. Lukov je na dvome odgovoril silovito, tako silovito, da danes največji upi lige NBA razmišljajo, da bi sledili njegovemu zgledu in se pred prihodom v ligo namesto na univerzi kalili v tujih ligah.

Pot v ligo NBA za večino ameriških talentov vodi preko ameriških univerz. To pot je prehodila večina največjih ameriških imen najmočnejše košarkarske lige na svetu. A ta zabetoniran trend se zna spremeniti, za razpoke v njem pa je kriv potres ''magnitude'' Dončić, ki je stresel tako močno, da so začeli mladi ameriški upi razmišljati, da bi se namesto na univerzah kalili v tujini.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Čeprav se na primer evropski recept v preteklosti pogosto ni izkazal za pravega – nič koliko je primerov, ko se zvezdniki evropskih parketov niso znašli v ligi NBA – pa očitno ta stigma izginja. Več kot trden dokaz je Luka Dončić, ki je letos zaprl utišal številne dvomljivce. Ne le to, postal je eden najbolj prepoznavnih obrazov lige, navijači in igralci pa mu pojejo hvalnice na dnevni ravni. Pa ne le njegove predstave v ligi NBA, mnoge je navdušila tudi njegova karierna pot in želijo na poti do zvezd prehoditi iste korake.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tako je nedavno R. J. Hampton, otrok Dallasa, ki mu strokovnjaki napovedujejo svetlo prihodnost in ga vidijo med prvimi petimi na naboru leta 2020, šokiral s svojo odločitvijo. Namesto, da bi se odločil za univerzo, je izbral tujino in se bo za eno leto podal v avstralsko ligo NBL k novozelandski ekipi New Lealand Barriers. Razlog? Dončić! ''Luka Dončić je eden izmed košarkarjev, ki jih najraje gledam. Spremljati sem ga začel dve leti, preden je bil izbran na naboru, to sezono pa sem si ogledal vsaj 10 njegovih tekem. Glede na to, na kakšen način je prišel v ligo NBA in postal verjetno najboljši novinec, dokazuje, da ni treba iti na univerzo, da postaneš uspešen. Igranje na najvišji ravni proti odraslim mu je pomagalo, da je prišel do te točke. Ni najhitrejši in ni najboljši atlet, a na parketu naredi kar se mu zahoče, obrambo pa zna prebrati bolje kot večina NBA igralcev.''

Dončić s to potezo v igri za novo priznanje v NBA
Preberi še
Dončić s to potezo v igri za novo priznanje v NBA

K tem je sicer treba dodati, da avstralska liga, ki jo sestavlja osem ekip, niti približno ni tako močna kot španska, v kateri je Dončić pustil neizbrisen pečat, vseeno pa je uvrščena med deset najmočnejših lig izven ZDA. Tu si je zagotovil visoko minutažo, čeravno se ne bo meril z izkušenimi veterani, s kakršnimi se je v španski ligi in Evroligi meril Dončić, ki je, to je treba priznati, abnormiteta. A izjeme so za to, da potrjujejo pravila ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382