Moskisvet.com
Damir Skomina Liga prvakov

Šport

Nekoč so bili lopovi, danes je eden izmed njih

A.P.
15. 05. 2019 09.42
1

Damir Skomina je že dolgo najboljši slovenski sodnik, ki pa si je v zadnjem desetletju zgradil ime tudi v tujini. Zadnjo veliko potrditev je dobil nedavno, ko ga je Evropska nogometna zveza (Uefa) izbrala kot glavnega sodnika za sojenje finalne tekme Lige prvakov, ki bo v Madridu na stadionu Metropolitano 1. junija 2019. S tem je Skomina dosegel nekakšen sodniški ''hat-trick'', saj je pred tem že sodil finale Lige Evropa in evropskega Superpokala.

Damir Skomina bo 1. junija 2019 postal prvi Slovenec, ki bo sodil finale najelitnejšega klubskega tekmovanja v Evropi. "Sojenje v finalu Lige prvakov zame predstavlja izjemno čast, obenem pa gre za še večjo odgovornost,'' je dejal najboljši slovenski ''mož v črnem'' kmalu po tem, ko je izvedel, da bo sodil najbolj pomembno tekmo v letošnji nogometni sezoni. Sodniški odbor UEFA – sestavljajo ga predsedujoči sodnik Roberto Rosetti (Italija) ter podpredsedniki Hugh Dallas (Škotska), Marc Batta (Francija), Vlado Šajn (Slovenija) in Dagmar Damkova (Slovaška) – je odločil, da bodo ekipama Liverpool in Tottenham pravico sodili Slovenci, poleg Koprčana bosta to še Ljubljančan Jure Praprotnik in Gornjeradgončan Robert Vukan. Četrti sodnik bo Španec Antonio Mateu Lahoz, video sodnik pa Nizozemec Danny Makkelie, ki mu bodo asistirali Pol van Boekel (Nizozemska), Felix Zwayer in Mark Borsch (oba Nemčija). Skomina je sicer že bil kot sodnik na finalu Lige prvakov, a ''samo'' kot četrti sodnik. To je bilo leta 2013 na tekmi med Borussio Dortmund in Bayernom iz Münchna, ki so jo dobili slednji.

Skomina je marca sodil tudi na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom.
Skomina je marca sodil tudi na večnem derbiju med Olimpijo in Mariborom. FOTO: Profimedia

Kaj lahko bi se zgodilo, da bi Skomina zasledoval kariero nogometaša. S sojenjem se je sicer začel ukvarjati že leta 1992, ko je imel vsega 16 let. A sprva je želel biti nogometaš, toda v zvezdah je bilo zapisano drugače. "Igral sem nogomet, ko pa sem dopolnil 15 let, so mi zdravniki nadaljnje igranje odsvetovali, ker so bili prepričani, da je z mojim zdravjem nekaj narobe. Nato pa so mi, pet let pozneje, povedali, da so se zmotili in da bi pravzaprav lahko z igranjem nadaljeval. No, bilo je prepozno, saj sem takrat že sodil," se je Skomina pred leti spominjal pomembne prelomnice v življenju. Kot je v intervjuju za Sportal pred leti dejal, je sodnike sprva enačil z lopovi in menil, da so to tisti, ki te pridejo zafrkniti in pokrasti. Na mednarodni listi sodnikov je njegovo ime zapisano od leta 2002. Kot četrti sodil je sodil mnogo tekem na Euru 2008 in istega leta tudi četrtfinale na olimpijskih igrah v Pekingu. Član sodniške ekipe je bil tudi na Euru 2012, kjer je sodil dve tekmi v skupinskem delu in četrtfinale med Nemčijo in Grčijo (4:2). V četrtfinalu je sodil tudi na Euru 2016 med Walsom in Belgijo (3:1).

Skomina v odločilnih trenutkih tekme na Parku princev.
Skomina v odločilnih trenutkih tekme na Parku princev. FOTO: Profimedia

V sezoni 2009/10 je bil uvrščen v Elite skupino Uefinih sodnikov, to je skupino tridesetih sodnikov, ki lahko sodijo najvišje tekme pod okriljem evropske nogometne zveze. Na mednarodno prizorišče se je prebil po nekaj dobrih sezonah v slovenski ligi, kjer je nabiral prve sodniške kilometre. Od samega začetka je šla njegova kariera samo navzgor in bo 1. junija dosegla zenit. Prvo tekmo na mednarodni ravni je sicer sodil že leta 2003, v evropskem pokalu pa je prvič sodila leta 2004 in sicer na tekmi med Mallorco in nikozijskim Apoelom v 1. krogu pokala Uefa. Prvo veliko finale je sodila na evropskem prvenstvu do 21 let med Nizozemsko in Srbijo (4:1).

Liverpoolove rane? Dizajn za nove drese Barcelone se je kruto poigral z Blaugrano!
Preberi še
Liverpoolove rane? Dizajn za nove drese Barcelone se je kruto poigral z Blaugrano!

Najvišje plasirani slovenski sodnik že ima izkušnje s sojenjem v finalih na najvišjem nivoju. Leta 2017 je namreč sodil finale Lige Evropa med ekipama Manchester United in Ajaxom (2:0), sicer pa je od sezone 2011/12 vsako leto sodil polfinalno tekmo na evropski klubski sceni. Sodil je tudi evropski Superpokal leta 2012 med Chelseajem in Atleticom iz Madrida (1:4).

Za dobrim konjem se vedno praši ...
Za dobrim konjem se vedno praši ... FOTO: Profimedia

Debi v izločilnih bojih tedanjega pokala Uefa je dočakal leta 2008, ko je debitiral tudi v Ligi prvakov in sicer na tekmi med PSV-jem in Marseillom (2:0). Tekma v Madridu bo njegova že 48. v Ligi prvakov v vlogi glavnega sodnika. V tem času je pokazal šest rdečih in 182 rumenih kartonov ter le osemkrat dosodil 11-metrovko. Na lanskem svetovnem prvenstvu v Rusiji je najhitreje povlekel rdeči karton v zgodovini svetovnih nogometnih prvenstev. Kolumbijca Carlosa Sancheza je v slačilnico predčasno poslal že po treh minutah igre. V Rusiji je sodil še dve tekmi, zadnjo sezono pa si je denar služil predvsem v Savdski Arabiji. Skomina je v finalu Lige prvakov nasledil srbskega sodnika Milorada Mazića, pred njim pa je finale sodil Nemec Felx Brych.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Koprčan bo postal 27. od vseh sodnikov, ki bo sodil finale Lige prvakov, ki v današnjem formatu obstaja od leta 1993. Nihče izmed sodnikov v tem elitnem tekmovanju ni sodil dvakrat, Skomina pa se bo pridružil velikanom kot so Howard Webb, Pierluigi Collina in Urs Meier. Slovenija bo postala šele 15. država, katere sodnik bo piskal v finalu Lige prvakov. To bo sicer letos za Skomino že peta tekma v Ligi prvakov. Liverpoolu je sodil na tekmi proti Napoliju (1:0), najbolj pa je odmevalo njegovo sojenje na tekmi med Manchester Unitedom in pariškim PSG-jem, ko je Rdečim vragom – potem ko se je posvetoval z VAR-om – podelil 11-metrovko v izdihljajih tekme na Parku princev. Razplet tega dvoboja je tako razhudil Neymarja, da je ta zaradi izbruha na družbenih omrežjih kasneje dobil tri tekme prepovedi igranja, saj je grobo žalil Skomino in njegove pomočnike. Javnost je razburil tudi na tekmi med madridskim Realom in Ajaxom, ko po ogledu videoposnetka ni priznal zadetka Nicolasa Tagliafica. To je bil sploh prvi razveljavljeni gol v elitnem klubskem tekmovanju po uvedbi sistema VAR. Tudi leta 2008 na Euru se je za njim prašilo. Kot četrti sodnik je namreč glavnemu sodniku Manuelu Mejutu Gonzalezu zaradi neprimernega obnašanja ''zatožil'' selektorja Nemca Joachima Löwa in Avstrijca Josefe Hickersbergerja, ki sta morala za kazen ob koncu prvega polčasa na tribune.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kakšno statistiko ima Skomina s finalistoma Lige prvakov? Tottenhamu je do sedaj sodil trikrat, Liverpoolu pa petkrat. Prve štiri tekme, ki jih je Skomina sodil Redsom, so ti izgubili. Prvič v sezoni 2009/10, ko jih je v skupinskem delu Lige prvakov porazila Fiorentina. V Ligi Evropa je Liverpoolu piskal na izločilnih tekmah proti Bešiktašu in Villarealu v sezoni 2014/15 oz. 2015/16, obe pa so Liverpoolčani izgubili z 1:0. Lansko leto so pod njegovo piščalko utrpeli poraz proti Romi s 4:2 na kontroverzni povratni polfinalni tekmi Lige prvakov, a so Redsi kljub temu napredovali v finale. Sojenje na tej tekmi je še dolgo dvigalo prah, kljub porazu Liverpoolčanov pa je bil Skomina tedaj zanje pravzaprav ''rešitelj'' oz. talisman, saj je bilo na tekmi veliko spornih situacij, ki pa so šle v prid Kloppovi ekipi. Spursi imajo sicer še slabšo statistiko s Skomino, saj z njim na zelenici nikoli niso zmagali, je pa res, da so le enkrat izgubili in sicer v skupinskem delu Lige prvakov proti milanskemu Interju (3:4) leta 2018. V Ligi Evropa so leta 2014 remizirali proti Benfici (2:2), leta 2017 pa proti Anderlechtu (1:1). Angleži so Skomino spoznali tudi na reprezentančni ravni. Sodil je namreč tudi nekaj tekem angleški reprezentanci, med drugim na Euru 2016 proti Belgiji (0:1) in Islandiji (1:2).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 390