Moskisvet.com
Bratska naveza

Šport

Bratska naveza: slavni bratje (in sestre) v športu

A.P.
19. 11. 2019 13.47
1

Potem ko je Honda ''združila'' brata Marquez, smo pobrskali po športni zgodovini in poiskali slavne bratske naveze v športu.

V Valencii se je od motociklistične karavane poslovil Jorge Lorenzo in izpraznil mesto v ekipi Repsol Honda. Ta je prazno mesto ponudila bratu svetovnega prvaka v kraljevem razredu motoGP, 23-letnemu Alexu Marquezu, sicer novopečenemu prvaku v razredu moto2.

Alex in Marc Marquez sta pokorila konkurenco v razredu moto2 oz motoGP.
Alex in Marc Marquez sta pokorila konkurenco v razredu moto2 oz motoGP. FOTO: Profimedia

Brata Marquez veljata za dobra prijatelja izven steze, kar za tekmece ne pomeni nič dobrega. ''HRC Racing z navdušenjem naznanja sodelovanje z dvojnim svetovnim prvakom – leta 2014 je naslov osvojil tudi v razredu moto3, op. p.  – Alexom Marquezom. Mladi španski dirkač se bo pridružil tovarniški ekipi Repsol Honde. Z ekipo je sklenil enoletno pogodbo,'' so zapisali pri Hondi, ki ima zaradi podvigov 26-letnega Marca za seboj še eno sanjsko sezono.

Hudo bolan smučarski skakalec znova na vrhu skakalnice
Preberi še
Hudo bolan smučarski skakalec znova na vrhu skakalnice

Alex in Marc Marquez, ki sta leta 2014 postala prva brata v motociklizmu, ki sta naslov svetovnega prvaka osvojila v istem letu – Marc je slavil v razredu motoGP, Alex pa v moto3 – pa še zdaleč nista edina brata, ki sejeta strah med tekmeci. Močne bratske (in sestrske) naveze imamo tudi pri nas. Poznavalci tudi vedo, da brata Marquez nista edina brata v motociklistični karavani – tu sta še brata Espargaro in sicer 28-letni Pol in 30-letni Aleix, ki oba nastopata v razredu motoGP, a še zdaleč nista tako uspešna kot rojaka.

Bratje Prevc

Potem ko je je smučarski skakalec Peter Prevc v sanjski in rekordni sezoni 2015/16 osvojil vse, kar se je osvojiti dalo, je kmalu navdušil tudi njegov mlajši brat Domen, ki pa je za razliko od brata zaslovel čez noč. Po sezoni Petrovih presežkov je namreč na uvodni tekmi v Ruki slavil svojo krstno zmago v svetovnem pokalu, potem ko je ''Mišica'' v finalu padel in zdrsnil na še vedno odlično tretje mesto. Nekaj časa sta bila oba strah in trepet skakalne karavane in ko ni uspevalo Petru, je breme prevzel Domen. Pri tem ne gre spregledati niti Ceneta Prevca, ki pa se do zdaj še ni proslavil kot njegov starejši oz. mlajši brat, ki ponovno iščeta zmagovite občutke.

Domen in Peter Prevc
Domen in Peter Prevc FOTO: Profimedia

Brata Dragić

Pred brati Prevc sta bila Goran in Zoran Dragić zagotovo najbolj udarna bratska naveza v Sloveniji. Če je Goran v košarkarski ligi NBA že pravi veteran, pa se njegov mlajši brat tam ni naigral, saj pri Phoenixu, Miamiju in Bostonu ni dobil prave priložnosti za dokazovanje. Zato pa se je izkazal in dokazal na evropskih parketih. Njegovo kariero so žal zaznamovale številne poškodbe. Brata Dragić sicer nista edina znana brata s košarkarskih parketov. Omeniti velja še brata Udrih – Bena in Sama – in brata Lorbek – Erazma in Domna – ki sta bila člana slovenske reprezentance leta 2009, ko se je ta na evropskem prvenstvu na Poljskem uvrstila v polfinale, kar je bil tedaj zgodovinski dosežek.

Zoran in Goran Dragić
Zoran in Goran Dragić FOTO: Profimedia

Bratje Skofič

Bratje Skofič širši javnosti niso znani, a kar pet bratov – Archie, Frankie, George, Jack in Max – je skupaj zaigralo za slovensko ragbi reprezentanco. Čeprav so rojeni v Angliji, imajo slovenske korenine, saj je bil njihov oče Jonathan Slovenec. Fantje so se odločili, da bodo zaigrali za slovensko izbrano vrsto. Da bi za reprezentanco hkrati zaigralo kar pet bratov, je fenomen, ki ga svet športa ne pomni.

Sestri Fabjan

Ko je govora o odbojko na mivki, ne moremo mimo sester Erike in Simone Fabjan, ki sta bili vrsto let najboljši slovenski odbojkarici na mivki, zdaj pa svoje bogate izkušnje prenašata na mlajše.

Sestri Kejžar

Slovensko plavanje je premoglo močno sestrsko navezo in sicer Alenko in Natašo Kejžar. Alenka je največji uspeh dosegla s srebrno medaljo na evropskem prvenstvu v kratkih bazenih leta 1998 (v disciplini 100 metrov mešano), kar trikrat pa je nastopila na olimpijskih igrah ter Sloveniji v bogati karieri priborila 15 medalja na največjih tekmovanjih. Nataša je bila nekoliko manj uspešna od mlajše sestre, a si je tudi ona priplavala olimpijsko vozovnico za olimpijske igre v Sydneyju leta 2000.

Brata Žvižej

Najbolj znana slovenska rokometna brata sta zagotovo Luka in Miha Žvižej. Luka je rekorder po številu zadetkov vseh časov, skupaj pa sta branita barve slovenske reprezentance, ko je ta leta 2013 osvojila četrto mesto na svetovnem prvenstvu v Španiji.

Brata Gasol

Pau in Marc Gasol sta v mnogočem zaznamovala ligo NBA in špansko košarkarsko reprezentanco. Mlajši Marc je s špansko reprezentanco nedavno postal svetovni prvak, še prej pa je s Toronto Raptorski osvojil krstni šampionski prstan v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. S tem je po Lamarju Odomu postal šele drugi košarkar v zgodovini, ki je v istem letu osvojil naziv svetovnega in NBA prvaka. Njegov starejši brat je s San Antoniom postal prvak lige NBA dvakrat, proslavil pa se je tudi v reprezentanci s katero je kot Marc osvojil naslov svetovnega prvaka, ki mu je dodal še tri evropske naslove in bron na olimpijskih igrah. Oba imata v vitrini tudi kopico individualnih priznanj.

Pau in Marc Gasol
Pau in Marc Gasol FOTO: Profimedia

Brata Bryan

Dvojčka Bob in Mike Bryan sodita med najuspešnejše športne naveze, saj sta najuspešnejša dvojica v zgodovini tenisa. V dvojicah sta osvojila vse štiri naslove za grand slam, ključno vlogo pa sta imela vedno tudi v ekipi ZDA za Davisov pokal. 41-letna Brata, ki sta znana po nenavadnem proslavljanju točk – s skokom v zrak in trkom torzov – sta nedavno naznanila, da bosta lopar na klin obesila ob koncu leta 2020. Kar 10 sezon sta končala na prvem mestu lestvice ATP dvojic, konkurenca pa ju je v hrbet gledala kar 438 tednov.

Brat in sestra Miller

Reggie Miller velja ze enega najuspešnejših košarkarjev v ligi NBA. Za to se ima v veliki meri zahvaliti svoj sestri Cheryl, s katero sta bila od otroštva zelo tekmovalna, njuna nrav pa je kasneje bogato povrgla, saj imata v košarki oba zavidanja vredni karieri. ''Snajper'' Reggie je celotno kariero preživel pri Indiani in bil znan kot odličen strelec z razdalje, ki je znal prenesti pritisk in pogosto odločal tekme. Kljub zavidljivi statistiki nikoli ni osvojil šampionskega prstana. Njegova sestra se je proslavila predvsem kot košarkarska trenerka, oba pa sta bila sprejeta v košarkarsko hišo slavnih. Cheryl že leta 1999, njen brat, ki je superge na klin obesil leta 2005, pa leta 2012.

Brata Kličko

Boksarska velikana iz Ukrajine, Vitalij in Vladimir Kličko, sta bila v ringu nepremagana skoraj desetletje. Pred upokojitvijo Vitalija konec leta 2013, sta bila z mlajšim bratom vrsto let strah in trepet tekmecev, saj sta bila najboljša boksarja v težki kategoriji. Vladimir, ki je rokavice obesil na klin leta 2017, je bil svetovni prvak po verzijah WBA (super), IBF, WBO in IBO. Njegov starejši brat ni dosti zaostajal in se je po uspešni športni karieri, v kateri se je prav tako okitil s kopico naslovov prvaka v različicah WBC in WBO, vrgel v politične vode. Trenutno službuje kot župan Kijeva. Brata se med seboj v ringu sicer nista pomerila nikoli.

Vitalij in Vladimir Kličko
Vitalij in Vladimir Kličko FOTO: Profimedia

Sestri Williams

Venus in Serena William sta sorodnici, ki sta v športu osvojili več, kot katerakoli druga sorodstvena naveza. Samo mlajša Serena je osvojil 23 naslovov za Grand Slam, medtem ko ima starejša Venus v vitrini sedem posamičnih naslovov. Skupaj sta osvojili še 14 Grand Slamov v dvojicah in tri zlate olimpijske medalje. 38-letna Serena je leta 2015 postala tudi najstarejša igralka na vrhu lestvice WTA. Prvi Grand Slam je mlajša od sester Williams osvojil leta 1999, na vrh WTA lestvice pa se je prvič povzpela leta 2002. Leta 2017 je postala mama in se po porodu uspešno vrnila na teniška igrišča ter maja leta 2018 celo osvojila zaenkrat zadnjega od 23 turnirjev za veliki slam (Odprto prvenstvo Francije). Čeprav je bila rekordnemu, 24., že zelo blizu, se ji ta vztrajno izmika. Tudi njena sestra Venus uspešno kljubuje letom in pri 39-letih kljub pred leti odkriti redki avtoimuni bolezni – t.i. Sjögrenov sindrom, ki prizadene predvsem žleze z zunanjim izločanjem – še vedno vztraja v teniški karavani, čeprav je profesionalka postala že četrt stoletja nazaj. Po zaslužku sta v svetu tenisa na prvih dveh mestih, saj sta v karieri z uspehi zaslužil daleč največ.

Serana in Venus Williams
Serana in Venus Williams FOTO: Profimedia

Brata Boe

Starejši Tarjei in mlajši Johannes Thingnes Boe sta imeni, ki v svetu biatlona veljata za strah in trepet tekmecev. Posebej mlajši, ki je preteklo sezono pokoril konkurenco in na tronu s 16 posamičnimi zmagami v sezoni nasledil dolgoletnega vladarja Francoza Martina Fourcada, ki je bil skupni zmagovalec vse od sezone 2011/12, kar je sezono po tem, ko je svetovni pokal osvojil Tarjei Boe. Slednji ima na računu devet posamičnih zmag, na odru za zmagovalce pa je stal že 26-krat, če upoštevamo še ekipne preizkušnje, pa kar 55-krat. Mlajši Boe je še uspešnejši, saj ima kljub le 26 letom že 38 posamičnih zmag.

Johannes Thingnes in Tarjei Boe
Johannes Thingnes in Tarjei Boe FOTO: Profimedia

Brata Murray

Andy Murray in njegov starejši brat Jamie sta postala prva brata v tenisu, ki sta istočasno zasedla prvo mesto na teniški lestvici. Ko je Andy leta 2016 postal številka ena svetovnega tenisa med posamezniki, je isto uspelo Jamieju, le da v dvojicah in sicer v navezi s Portugalcem Brunom Soaresom.

Michael in Ralf Schumacher

Michael Schumacher je po mnenju mnogih najboljši voznik formule ena vseh časov. Če je to stvar debate, pa je Michael brez dvoma najbolj okiteni dirkač, saj je osvojil rekordnih sedem naslovov svetovnega prvaka (pet zapored) in dobil rekordnih 91 preizkušenj za veliko nagrado. Njegov mlajši brat Ralf, ki istočasno nikoli ni vozil v istem moštvu kot Michael – oba sta kariero začel pri Jordanu – je bil precej manj uspešen, kljub temu pa je v karieri dobil šest preizkušenj. Brata Schumacher sta edina brata, ki sta zmagala v formuli ena in edina brata, ki sta preizkušnjo končala na prvih dveh mestih, kar se je zgodilo kar petkrat.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382