Moskisvet.com
Mike Tyson

Borilni športi

Zato Tyson ne previla več znoja: ''reaktiviral bi svoj ego''

A.P.
23. 02. 2020 06.00
0

Sloviti ameriški boksar Mike Tyson je razkril srceparajoč razlog, zakaj je nehal trenirati in si več ne nadene boksarskih rokavic.

Eden najboljših in tudi najbolj zloglasnih bokserjev v športni zgodovini, je pojasnil, zakaj ni več fizično aktiven. Železni Mike – vzdevek si je prislužil znotraj boksarskega ringa – je v svoji karieri doživel številne vzpone in padce, del svoje kariere pa je preživel tudi za zapahi.

Tyson v družbi slovitega promotorja Dona Kinga.
Tyson v družbi slovitega promotorja Dona Kinga. FOTO: Profimedia

Leta 1986 je pri dvajsetih postal najmlajši svetovni boksarski prvak v težki kategoriji, bil leta 1991 obtožen posilstva in tri leta preživel v zaporu (1992-1995), kar je polovica manj od prvotno določene kazni. Kot navaj v avtobiografiji Nerazkrita resnica, je v času prestajanja kazni toliko seksal, da je komaj hodil.

Tyson je imel številne temnačne plati.
Tyson je imel številne temnačne plati. FOTO: Profimedia

Devet mesecev je ''sedel'' tudi zaradi napada na motorista leta 1998, kar je bilo leto za tem, ko je med borbo odgriznil del ušesa boksarju Evanderju Holyfieldu. Svojčas so ga mnogi nazivali z najslabšim človekom na svetu. Leta 2003 je po ločitvi od druge žene Monice Turner razglasil bankrot in bil leta 2005 aretiran zaradi posedovanja drog. Tyson je zdaj drug človek, človek, ki išče odrešitev in samokontrolo.

Tyson je pred nekaj meseci o boksu podučil teniško zvezdnico Sereno Williams.
Tyson je pred nekaj meseci o boksu podučil teniško zvezdnico Sereno Williams. FOTO: Profimedia

Izogiba se težavam, kar mu uspeva tudi tako, da se je povsem odrekel vadbi oz. treningom, saj se ne želi ujeti v stare vzorce obnašanja, ki bi prebudili spečega zmaja v njem. ''Izogibam se jim, saj reaktivirajo moj ego,'' je dejal v intervjuju. ''Če prebudim moj ego, bo moje življenje ničvredno.''

Tyson je bil strah in trepet tekmecev.
Tyson je bil strah in trepet tekmecev. FOTO: Profimedia

Trnova pot odrešitve se je začela leta 2009, ko mu je v domači hiši v Phoenixu umrla štiriletna hčerka Exodus, ki se je zadušila, potem ko je padla na napravi za vadbo teka, pri tem pa se ji je okrog vratu zadrgnil kabel. Našel jo je njen sedemletni bratec, kljub zdravniški pomoči pa je čez nekaj ur preminila.

Tyson in legendarni Muhammad Ali leta 2013.
Tyson in legendarni Muhammad Ali leta 2013. FOTO: Profimedia

"Sploh se nisem mogel sprijazniti s smrtjo hčerke. Ostajal sem v hiši in bil depresiven. To je bilo tragično obdobje mojega življenja," je tedaj povedal Mike. Prav ta dogodek se je izkazal za pomembno življenjsko prelomnico. ''Predal sem se višji sili. Dejal sem: 'Pomagaj mi. Ne znam več. Vodi me. Bog, kdorkoli. Ne vem, kaj storiti ...'''

Sloviti boksar se boji, da bi ga šport vrnil na stara pota.
Sloviti boksar se boji, da bi ga šport vrnil na stara pota. FOTO: Profimedia
Legenda iskreno o posilstvu, zlorabah in nasilju
Preberi še
Legenda iskreno o posilstvu, zlorabah in nasilju

''Da prideš do naslednjega poglavja v življenju, moraš pozabiti na prejšnjega in se osredotočiti na tega pred teboj. Ta tip me je spravil v psihiatrično bolnišnico in zapor. Bil je odpiljen,'' je Tyson razmišljal o svoji problematični preteklosti. Danes je Tyson človek vere, očiščen alkohola in drog, vrgel pa se je tudi v legalne posle z marihuano.

Tyson na dvoboju, kjer je Evanderju Holyfieldu odgriznil del ušesa.
Tyson na dvoboju, kjer je Evanderju Holyfieldu odgriznil del ušesa. FOTO: Profimedia

Priznal je, da mu je tretji zakon – tretjič se je poročil istega leta, kot mu je umrla hčerka, in sicer z Lakiho ''Kiki'' Spicer – pomagala, da se je izkopal iz luknje. ''Če ne bi bil poročen, bi bila situacija povsem drugačna. Še vedno bi bil nasilen kreten. Vse kar sem nekoč znal je, kako prizadeti ljudi. Nikoli mi ni bilo mar za posledice. Zdaj nisem več ta človek,'' razlaga Tyson, katerega zadnje poglavje v življenju ni tako kaotično in prepojeno z nasiljem, za kar imajo zasluge tudi težki časi, ki so ga izoblikovali v boljšega človeka.

Robin Givens in Mike Tyson sta bila za kratko poročena leta 1988.
Robin Givens in Mike Tyson sta bila za kratko poročena leta 1988. FOTO: Profimedia
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 382