Moskisvet.com
Israel Adesanya

Borilni športi

Plesaje do zmag: Israel Adesanya, karizmatični borec, ki se je ekspresno povzpel na vrh

A.P., A.K.
04. 03. 2021 06.00
0

Čeprav je 31-Nigerijec z novozelandskim potnim listom član elitne UFC-družine šele tri leta, si je v tem času že ustvaril domala kultni status in po zgolj dveh letih prvič postal prvak. Aktualni svetovni prvak v srednjetežki kategoriji ima že ta konec tedna priložnost, da postane šampion v dveh kategorijah in omenjeni doda še naslov v poltežki kategoriji.

Ljubitelji mešanih borilnih veščin bodo 7. marca (po slovenskem času) znova prišli na svoj račun, potem ko se bodo na UFC 259 podelili trije šampionski pasovi. Osrednja borba bo med atraktivnim Israelom Adesanyo – ta je nazadnje s tehničnim nokavtom premagal izzivalca za pas v srednjetežki kategoriji Paula Costo, s tem drugič ubranil naslov in dosegel že dvajseto zaporedno zmago v profesionalni MMA-karieri, v kateri še ne pozna poraza – in Janom Blachowitzem. 38-letni Poljak, sicer aktualni prvak v poltežki kategoriji, je do zdaj oktagon osemkrat zapustil sklonjene glave, nazadnje pa je slavil proti Dominicku Reyesu, ki ga je lanskega septembra premagal po tehničnem nokavtu v 2. rundi. Pred dvobojem se je oglasil tudi omenjeni Costa, ki je kot razlog za poraz proti Nigerijcu navedel, da je večer prej spil preveč vina in da je v ringu še čutil posledice mačka.

UFC 259 si boste lahko v živo ogledali na VOYO v nedeljo, 7. marca, od  4.00.

V Lagosu v Nigeriji rojeni karizmatični Adesanya oz. ''The Last Stylebender'', kot je nadimek tega gibkega in 193 centimetrov visokega borca, je na začetku tekmece kot za stavo premagoval v kikboksu. Morda je nepremagan v MMA, a kljub tej nedotaknjeni statistiki borilne arene ni vedno zapuščal z dvignjeno roko, saj je v svoji profesionalni kikboks in boks karieri utrpel šest porazov. A to je res malo, če vemo, da je njegova statistika v kikboksu 75-5, v boksu pa 5-1. Pred prestopom v MMA je sodil v sam kikbokserski svetovni vrh v svoji kategoriji, čeprav je na svojem poslednjem dvoboju izgubil, potem ko ga je v revanši še drugič na brutalen način premagal Alex Pereira. A to ni omajalo njegove samozavesti, saj ta poraz ni pustil večjih posledic, saj si je v vsega treh letih ustvaril ime in se v določenih statističnih prvinah že postavil ob bok največjim. V UFC je debitiral februarja leta 2018 in nato ''oddelal'' kar pet dvobojev v naslednjih 12 mesecih ter se ekspresno hitro vzpenjal proti vrhu, kjer je bil že po vsega 18 mesecih.

Israel Adesanya v kletki še ne pozna poraza.
Israel Adesanya v kletki še ne pozna poraza. FOTO: Profimedia
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''
Preberi še
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''

Idejo za svoj vzdevek ''The Last Stylebender'' je ta neustrašni borec dobil v risani TV-seriji Avatar, katere velik ljubitelj je bil kot otrok in je tudi še danes. Ne le da je bil navdušen nad naslovnim junakom, med njim in sabo je videl številne podobnosti oz. vzporednice. Medtem ko želi izmišljeni ''Zadnji gospodar vetra'' združiti vse štiri naravne elemente, in sicer vodo, zrak, zemljo in ogenj, ki jih v seriji predstavljajo ljudstva, je sam želel združiti vse elemente mešanih borilnih veščin. Z njimi se je sicer začel ukvarjati, potem ko si je pri osemnajstih ogledal film o tajskem bojevniku Ong-bak. Adesanya je tudi sicer velik ljubitelj animeja (japonskih animiranih filmov), tako zelo, da je celo njegova življenjska filozofija precej povezana z ljubeznijo do risanih likov in iger, saj zase pravi, da je igralec v igri življenja. Kako daleč gre v tej svoji ljubezni do animeja, zares vedo le enako misleči, ki razumejo njegove za večino nelogične borilne geste z rokami, ki pa so skrbno načrtovane in še kako logične.

Na koga stavite?
Na koga stavite? FOTO: VOYO

Sicer pa Nigerijca krasi ne le izjemna športna statistika, ampak ima v žepu tudi rekord po številu gledalcev, ki so si v živo ogledali borilni dvoboj in ki zaradi vsem znanih razmer v svetu še nekaj časa verjetno ne bo potolčen. Njegovo borbo na UFC 243 v Melbournu, ko mu je nasproti stal Robert Whittaker, si je v živo ogledalo kar 57.127 gledalcev. Prejšnji rekord sta držali borki Ronda Rousey in Holly Holm, katerih dvoboj si je leta 2015 v živo ogledalo 56.214 ljudi.

Adesanya je zaradi svoje karizme in načina borbe pravi magnet za gledalce in medije. Je velik šaljivec, kar se odraža tudi med proslavljanjem zmag, ko pogosto zapleše. V mlajših letih je Nigerijec celo želel postati profesionalni plesalec, a je na željo staršev ''plesal'' v ringu. Ljubezen do plesa s tem ni zamrla, saj, kot rečeno, svoje zmage pogosto proslavi s plesnimi vložki, plesni gibi pa so našli pot tudi v njegov borilni slog.

Prekaljeni borilni maček, Lemmy Krušič: ''Ko zmaguješ, imaš okoli sebe 300 ljudi, prvič, ko izgubiš, ostaneta eden ali dva''
Preberi še
Prekaljeni borilni maček, Lemmy Krušič: ''Ko zmaguješ, imaš okoli sebe 300 ljudi, prvič, ko izgubiš, ostaneta eden ali dva''

Preden se je Adesaya, ki mu v borilnih krogih pravijo tudi ''nigerijska nočna mora'', prelevil v enega najboljših borcev, si je kruh med drugim služil s strojenjem kože, kar priznava, je bila ena najbolj groznih služb, ki jih je opravljal. Čeprav je bil rojen v Nigeriji, je velik del mladosti preživel na Novi Zelandiji, kjer živi še danes, le da v Aucklandu in ne v turističnem mestu Rotorua, kamor se je družina pri njegovih desetih letih preselila leta 2001, potem ko je pred tem s starši deset mesecev bival v Gani. Lahko bi se zgodilo, da bi danes nastopal pod ameriško zastavo, saj so starši resno razmišljali o selitvi v ZDA, a je družina na koncu končala v deželi kivijev. Razlog? Teroristični napad. Napad na WTC v New Yorku leta 2001 je staršem namreč močno ''olajšal'' odločitev, kje iskati boljše življenje.

Moč Nigerijca je občutil tudi Yoel Romero.
Moč Nigerijca je občutil tudi Yoel Romero. FOTO: Profimedia
Matej Mihinjač: ''V tem delu postajamo vse bolj podobni Američanom, pred leti pa smo jih tako zaničevali, češ, kako velike in potratne avtomobile vozijo.''
Preberi še
Matej Mihinjač: ''V tem delu postajamo vse bolj podobni Američanom, pred leti pa smo jih tako zaničevali, češ, kako velike in potratne avtomobile vozijo.''

Trenutno ima Adesanya četrti najdaljši niz nepremaganosti v MMA. Daljšega so imeli zgolj Habib Nurmagomedov, Renan Barao in Jon Jones. Sicer pa se je Nigerijcu uresničila ''otroška'' želja, ko se boril proti svojemu idolu Andersonu Silvi, potem ko je šef UFC Dan White uslišal njegovo željo in sta se omenjena udarila na UFC 234. Ve se, kdo je zmagal. Ali bo Nigerijec proti Poljaku podaljšal svoj zmagoviti niz, bo znano v nedeljo zgodaj zjutraj po slovenskem času.

Za ogled moraš omogočiti piškotke družbenih omrežij!

Borilni spektakel UFC pod zaporedno številko 259, ki se bo odvijal v Las Vegasu, bo sicer ponudil še dve borbi za naslov prvaka, in sicer v peresnolahki kategoriji med branilko Amando Nunes in izzivalko Mean Anderson, za ''bantamski'' pas pa se bosta udarila Petr Yan in Aljamain Sterling. Preostala glavna dvoboja bosta Islam Makhachev proti Drewu Doberu ter Thiago Santos proti Aleksandru Rakiću. Vse borbe si boste lahko v živo ogledali na VOYO!

Tudi vse zamujene borbe si lahko kadarkoli ogledate na VOYO.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 342