Moskisvet.com
Floyd Mayweather

Borilni športi

Manj znana dejstva o Floydu Mayweatherju, boksarski legendi, ki se vrača v ring

A.P.
04. 06. 2021 06.00
0

Upokojeni boksarski superzvezdnik Floyd Mayweather mlajši je eden redkih borcev, ki so v pokoj odšli neporaženi in ohranili brezhibno statistiko. Danes 44-letni Američan je namreč v svoji profesionalni boksarski karieri na 50 dvobojih prav tolikokrat na koncu zmagoslavno dvignil roke. Boks mu je bil položen v zibelko, saj je boksal že njegov oče Floyd Mayweather starejši, ki se je med drugim boril proti legendarnemu 'Sugar' Rayu Leonardu, ter strica Roger in Jeff. Roger Mayweather je dvakrat postal tudi prvak.

Ekshibicijski dvoboj Floyda Mayweatherja in Logana Paula si boste lahko v živo ogledali na VOYO v ponedeljek, 7. 6., ob 2.00.

Floyd Mayweather mlajši, ki je odraščal z maminim priimkom Sinclair, v svoji bogati karieri ni izgubil profesionalnega dvoboja in velja za najboljšega boksarja vseh časov, čeprav se s to trditvijo marsikdo ne strinja, argumentov in razlogov za to pa je več. Definitivno pa je Floyd kralj ''ogledov'' (angleško pay per view; PPV).

Katero dekle bi izbrali, če bi bili vi Sanjski moški?
Preberi še
Katero dekle bi izbrali, če bi bili vi Sanjski moški?

Ekscentrični Američan, ki je imel sila težavno otroštvo – med drugim ga je oče redno pretepal – je nazadnje boksal proti še bolj ekscentričnemu Conorju McGregorju, ko je avgusta 2017 na svojem drugem ''boksarskem dvoboju stoletja'' – prvi s to oznako je bil dvoboj z Mannyjem Pacquiaojem, s katerim je Mayweather stopil v ring leta 2015, potem ko bi se morala boriti že leta 2010 – zabeležil jubilejno zmago, popravil rekord Rockyja Marciana (49-0) in nato boksarske rokavice dokončno obesil na klin, potem ko ga je Irec, ki ima sicer ozadje borilnih veščin, še enkrat zvabil v ring. Zdaj se slavni gobezdač oz. velemojster samopromocije znova vrača, a še drugič na ekshibicijskem dvoboju. Njegova profesionalna kariera se je sicer razpotegnila čez dve desetletji, saj je tekmoval vse od leta 1996. V tem času je osvojil 15 naslovov, še kot amater pa je pri 19 letih osvojil bronasto medaljo na olimpijskih igrah leta 1996 v Atlanti in bil sploh prvi Američan v dvajsetih letih, ki je v ringu porazil Kolumbijca.

Mayweather pri 44 letih v ringu še ni rekel zadnje.
Mayweather pri 44 letih v ringu še ni rekel zadnje. FOTO: Profimedia
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''
Preberi še
MMA borka Monika Kučinič: ''Sem nenormalno čustvena in nežna oseba. A ko se borim, ta nežna Monika izgine''

Zaradi boksa je Mayweather pustil srednjo šolo v Ottawi in se popolnoma posveti treningom boksa. Njegov oče in babica sta ga pri tem močno podpirala, saj sta v njem videla velik potencial. Njegov oče je vedel, da bo prvak, ko je bil Floyd star komaj dve leti. Žal sta bila z mamo odvisnika od drog. Do leta 2000 je bil njegov oče sicer tudi njegov menedžer, nato pa ga je zamenjal James Prince, ki je bil to le za kratek čas, saj ga je kmalu nasledil njegov stric Roger, s katerim sta imela boljšo kemijo. Slednji je bil leta 2006 za leto dni suspendiran, potem ko je vdrl v ring in kasneje prejel udarec tekmeca Zada Judaha. Floyd je v mladosti redno treniral sredi noči, da bi imel psihološko prednost pred tekmeci.

Mayweather je absoluten favorit, a Logan verjame v svojo zmago.
Mayweather je absoluten favorit, a Logan verjame v svojo zmago. FOTO:

V amaterskih časih so mu nadeli vzdevek ''Pretty Boy'' (v prevodu Lepotec) – danes se ga držita predvsem vzdevek ''Money'' (v prevodu Denar) in pa ''TBE'' (angleška kratica za The Best Ever, v prevodu Najboljši vseh časov) saj je imel zaradi svojih izjemnih obrambnih sposobnosti precej manj modric in poškodb kot ostali. Kot amater je zabeležil 84 zmag, je pa tudi kdaj izgubil, in sicer skupno šest dvobojev. Med profesionalce je prestopil 11. oktobra 1996 in na svojem debiju nokavtiral Roberta Apodaco. Na svoj prvi naslov ni čakal dolgo, saj je leta 1998 postal prvak po WBC v super peresno lahki kategoriji, ko je takratno številko ena, Genara Hermandeza, premagal s tehničnim nokavtom. Ena najbolj nenavadnih zmag je zagotovo njegova zmaga proti Jesusu Chavezu leta 2001, ko pred dvobojem kar štiri dni ni jedel, da je lahko ostal v kategoriji. Kljub temu je bil najvišje rangirani boksar po WBC poražen. V lahko kategoriji je začel boksati leta 2002 in z zmago proti Joseju Luisu Castillu postal prvak po WBC, in to kljub poškodbi rame, ki jo staknil na treningu malo pred dvobojem. V izdihljajih leta 2005 je prvič boksal v velterski kategoriji in tedaj v šesti rundi zadal usodne udarce Shambi Mitchellu.

MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse''
Preberi še
MMA-borka Tajda Ratajc: ''Dokler si zdrav, imaš vse''

Prvič se je iz boksa umaknil po zmagi nad Oscarjem De La Hoyo maja 2007, saj je menil, da nima ničesar več za dokazati. A v športnem pokoju ni dolgo zdržal, saj se je v ring vrnil še isto leto, njegova naslednja žrtev pa je bil še neporaženi Ricky Hatton, ki ga je Mayweather označil za enega svojih najtežjih nasprotnikov. Zatem se je znova upokojil, a se po 21-mesečnem postu vrnil v ring, kjer ga je čakal Juan Manuel Márquez. Dvoboj je bil zaradi poškodbe rebra, ki jo je staknil Američan, zamaknjen, a končni izid je znan.

Manny Pacquiao in Floyd Mayweather sta na ''dvoboju stoletja'' razočarala.
Manny Pacquiao in Floyd Mayweather sta na ''dvoboju stoletja'' razočarala. FOTO: AP

Leta 2012 je bil Floyd zaradi domačega nasilja obsojen na 87 dni zapora, a bil po dveh mesecih izpuščen. Tudi sicer je imel pestro zgodovino nasilja med štirimi stenami in zunaj boksarske arene, zaradi česar je bil med drugim tega leta 2002 za pol leta suspendiran. Poleg tega je moral večkrat za kazen opravljati družbenokoristno delo ali več dni preživeti v hišnem priporu. Danes ima več denarja kot marsikatera banka, a mu to očitno ni dovolj, saj je dvoboj proti spletni senzaciji Loganu Paulu sprejel predvsem zaradi dejstva, da bo zaslužil novo goro denarja. Že dolgo pa si lahko privošči vse, kar mu srce poželi.

Nakupuj preko spleta

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Moskisvet.com, Vse pravice pridržane Verzija: 376